Utazás

2018.06.03. 11:36

Lelkigyakorlaton Csaba testvérnél

Déva - Románia-szerte 83 épületben mintegy 6 ezer gyermek talált otthonra.

Déva - Románia-szerte 83 épületben mintegy 6 ezer gyermek talált otthonra.

A Keleti pályaudvarról, a reggeli órában induló vonat nyolc óra alatt ér Dévára, Romániába. A szerelvényen gördülékenyen intézik a határnál a személyazonosításokat. Akinek nincs rendben az útlevele, vagy személyi igazolványa, leszállítják a vonatról.

Közeledvén Hunyad megye székhelyéhez, Dévához, már messziről megpillantható a vulkanikus eredetű dombra épült vár megmaradt romja. A 250 méter magas sziklán az Alsó-Maros mentén fekvő hajdani erődítmény megközelíthető felvonóval, a sportosabb látogatók pedig kiépített ösvényen is megtehetik a felfelé vezető utat. Történetét Kőműves Kelemenné balladájában olvashatja az utókor.

Családban élni

A vár előtti téren, egymás mellett sorjáznak a híres olimpikon sportolók emlékoszlopai, köztük az edzőházaspár Károlyi Béla és felesége, Nadja Comaneci, valamint Szabó Katalin tornászoké. Ezen e téren haladnak pályájuk és uszodájuk felé a jelenlegi sportolók edzéseikre. A vasútállomástól alig 3-400 méter megtétele után érhető el a 17. században épült barokk stílusú ferences templom. Itt működik a Böjte Csaba által létrehozott, nemzetközi hírnévnek örvendő gyermekmentő központ.

– Amikor pappá szenteltek 1989-ben, jelmondatomként azt a célt választottam: „Isten azt akarja, hogy az emberiség egy nagycsaládot alkosson, s az emberek egymásnak testvérei legyenek. Mindig megvolt bennem az a vágy, hogy olyan házban éljek, ahová bárki bármikor bejöhet, ahol bárki otthonra találhat, ahol az emberek testvérként, egymást segítve élhetnek. Ez a fiatalkori álmom megegyezik az Illés együttes által megfogalmazottakkal: „sátorvárost alapítunk.” Több helyen eltöltött papi szolgálatom után, 1992-ben helyeztek Dévára – mondta Csaba testvér.

Nem volt könnyű út

– Déva és környéke virágzó bányavidék volt, ahol az emberek munkát találtak, el tudták tartani a családjukat. Amikor a bányákat bezárták, az emberek szétszéledtek, sok gyerek került az utcára, vagy nyomorba süllyedve élt nehéz körülmények között. Szívszorongatóan kerestem a megoldást, mígnem felvillant bennem a gondolat, mi lenne, ha a romos, gazdátlan kolostor felújításra kerülhetne és otthonra találhatnának ezek a hontalan gyerekek – idézte a múltat Böjte atya.

– Küzdelmes időszak után alakult ki a mai kép. Az illegális birtokba foglalás után szobáról szobára újították fel az épületet. Saját óvodája, iskolája és kiszolgáló épületei vannak. A kolostorral szemben két tömbházat is sikerült megvásárolni, majd az évtizedek alatt 83-ra szaporodott az épületek száma, Románia-szerte, ahol már hatezer gyermek életkörülményeit sikerült biztosítani. A tömb-, családi- és kertes házakban a rászorulók úgynevezett családokban élnek – ismertette a dévai körülményeket András Tünde nevelőszülő.

Megértik egymást

– Karbantartó férjemmel és két saját gyermekünkkel 11 fő ellátásáról gondoskodunk a nap 24 órájában. Fizetést 8 órai munka után kapunk, a többit önkéntes feladattal látjuk el. A nap fél hatkor indul, ágybevetéssel, mosakodással, takarítással. Hét órakor imával kezdődik és zárul a reggelizés. Harmadik osztályig iskolabusz viszi a kicsiket, a nagyobbak pedig gyalog teszik meg a 3 kilométernyi utat, a Téglás Gábor régész, iskolaigazgató, által alapított magyar Elméleti Líceumba.

Egy családnál nyolc-tíz gyermek nevelkedik, lehetőleg különböző korúak, hogy a nagyobbak segíteni tudjanak a kisebbek gondozásában. Beilleszkedésük hamar megtörténik. A magyar és román anyanyelvű gyerekek zökkenőmentesen megértik egymás nyelvét és így két nyelvet már rövid idő alatt el is tudnak sajátítani. – ismertette.

Támogatják a gyermekeket

A Hunyad megyei gyámhatóság 1998-ban ismerte el hivatalosan a magán-gyermekvédelmi központot. Az otthonokat a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által biztosított támogatásokból tartják fenn. Költségvetésük legnagyobb részét adományokból finanszírozzák, állami támogatást csekély mértékben kapnak. A támogatás egy speciális formája a keresztszülői program, amelynek keretében a fogadott keresztszülők – egyének, családok, munkahelyi csoportok, kisebb vagy felekezeti közösségek, iskolák – vállalják egy-egy gyerek rendszeres támogatását. A pénzadományok és a természetbeni juttatások mellett nagyon fontos az önkéntesek munkája is.

A lelkigyakorlat idején több gyermekotthon látogatására nyílt lehetőség, és ezzel egy időben a településeket is bemutatták.

Marosillyén 2004-ben vásárolták meg Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szülőházát. A gyermekotthon létesítése mellett, az épület megmentésének célja is szerepelt.

Rekecsinben moldvai csángó iskolaközpont épült, amely a csángók magyarságának megőrzését szolgálja. Az épület alapkövét 2005 májusában rakták le.

- Kiss Erzsébet -


Segíteni a rászorulókon

Gyuri katolikus családban, Amerikában született magyar anya és olasz apa elsőszülött fiaként. Ott kezdte iskoláit, majd pszichológia szakon szerzett egyetemi diplomát. Elhatározásához gimnáziumi barátjának betegsége járult hozzá, hogy a skizofrénia kialakulásában és gyógyításában szerezzen kutatási tapasztalatokat. Édesanyja egy csíksomlyói búcsún szerzett benyomásairól beszélt fiának, valamint a Böjte atya által működtetett árvák és nehéz sorsú gyerekek otthonairól. Egyetemi évei alatt már dolgozott konyhán, a tanításához szükséges anyagiak megteremtése céljából. Legújabb tervéhez pedig ismét gyűjtött pénzt, hogy Déván végezhessen önkéntes munkát.

– Ha csupán jelenlétemmel, sőt munkámmal tudok örömet szerezni másoknak, boldogan kapcsolódok be a magánalapú katolikus otthonokban élő árvák és nehéz sorsú gyermekek életének megkönnyítésébe – ismertette szándékát az 1993-ban született fiatalember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!