Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.08.28. 14:01

Népi fesztivál Zsindelyestanyán

<p>Zsindelyestanya - A minőségi pálinka a gasztronómiának fontos része, nem hiányozhatnak a népi ételek sem a Zsindelyes Fesztiválról.&#160;<A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/fesztival-zsindelyestanyan/cn/szon-news-km_01-20080828-020115"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A></p>

Őseink tetőfedésre használták a zsindelyt, napjainkban pedig egy tanyatelepülés, egy pálinkacsalád és egy fesztivál viseli büszkén a „Zsindelyes” nevet. Természetesen ez utóbbi három szorosan összefügg, hiszen az Érpatakhoz tartozó Zsindelyestanyán működik a Zsindelyes Pálinkafőzde, amelynek tulajdonosai szeptember 6-án megrendezik a Zsindelyes Pálinka és Népi Gesztronómiai Fesztivált. Minderről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót – a hagyományőrzés jegyében stílszerűen a Sóstói Múzeumfaluban.

– Jól kitatált név a „Zsindelyes“, hiszen magában őrzi a hagyományőrzést, amely tulajdonképpen a fesztiválnak is a célja – mondta el a tájékoztatón felszólalásában dr. Hanusz Árpád, az Észak-alföldi Regionális Idegenforgalmi Bizottság alelnöke, aki a továbbiakban a következőket emelte ki: a rendezvény célja a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése oly módon, hogy közben betekintést nyerhetnek a folyamatokba az érdeklődők.

Egykoron a falvak szélén voltak a szagos főzdék, ma azonban már idegenforgalmi látványosságok a főzőüzemek. Megyénkben több ilyen minőségi főzde is van, Érpatak mellett többek között Vásárosnamény, Tarpa, Panyola, Napkor említhető meg.

A turisztika szempontjából a következő lépés az lesz, amikor a főzdék összefogva megvalósítják a tematikus pálinkautat, s ezt a programot kulturális háttárrel töltik meg. Kitért még arra is, hogy mivel a magyar minőségi pálinka a gasztronómiának fontos része, a fesztiválról sem hiányozhatnak a népi ételek. A pálinkára épülő turisztikai termék eddig hiányzott a megyei kínálatból, most ez a fehér folt is eltűnik a Zsindelyes Fesztivál jóvoltából.

A részletesebb programokról Papp József, a Zsindelyes Pálinkafőzde tulajdonosa szólt. A fesztivál már szeptember 4-én elkezdődik világrekord felállítási kísérlettel (60 órán keresztül főz pálinkát egy főzőmester), másnap szakmai nap lesz konferenciával és pálinkamustrával. A nagyközönséget szeptember 6-án várják a Zsindelyes Kóstolóház melletti területen.

A főzőverseny 8 órakor kezdődik, a hivatalos megnyitó pedig 9 órakor lesz. Utána a hagyományőrzés jegyében számos zenei, táncos és lovas program várja az érdeklődőket a késő esti órákig.

 

- M. Magyar László -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!