Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.26. 16:33

Szemétkupacok Szabolcs-Szatmár-Beregben

<p>Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ha az önkormányzati felszólítás nem lett volna eredményes, következett volna a pénzbüntetés.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-Megkerdeztuk%20-%20Lakokornyezet%20tisztasaga_flv.flv/viewer.html" target="_blank">Olvasóinkat kérdeztük&#160;<IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A><A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/haduzenet-a-szemetnek/cn/szon-news-km_01-20080526-042828">Országos összefogás&#160;<IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

16:40: Hadüzenet a szemétnek

Nyíregyházán az E-misszió Egyesület koordinálásával négy éve működik a hulladék-kommandó. A mezőőrökből, közterület felügyelőkből, rendőrökből, polgárőrökből és civilekből álló szerveződés lelkesen küzd azért, hogy visszaszoruljon a városban az illegális szemetelés. A csapat átlagosan kéthetente indul bevetésre, de bejelentésre is mozgásba lendülnek.

– Az illegálisan lerakott hulladék jelentős részénél sikerül azonosítani a „tulajdonosokat”, akik mezőőri felszólításra eltakarítják a szemetet. Ha nem teszik, szabálysértési eljárás indul ellenük, a kiszabható bírság elérheti a 30 ezer forintot. Akkor lennénk igazán elégedettek, ha „feleslegessé” válna a munkánk, vagyis sikerülne környezettudatos magatartásra nevelnünk a szemetelőket. A szemléletváltoztatásban rejlik tehát a megoldás.

Felmerült, hogy a hulladékszállítást végző közszolgáltatóknak el kellene szállítaniuk a szerződött konténer mellé lerakott egy-egy zsáknyi szemetet, hiszen az ottmaradó, szétszóródó, illetve árokpartra, erdőszélre kiszállított szemétkupacok összetakarítása, ártalmatlanítása sok kidobott pénzébe kerül a települési önkormányzatoknak. Sajnos azonban ezen a szinten már a pénz az úr, érdekek ütköznek – mondta el Ilyés Tímea , az egyesület munkatársa.

16:28: Törvény és rendelet szabályozza

Ha valakit a közterület-felügyelők közterületen szemétlerakáson érnek tetten, ellene helyszíni bírságot szabhatnak ki, összege 20.000 Ft is lehet;
Aki közterületen vagy közforgalom céljait szolgáló épületben, illetőleg közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi, a felügyelete alatt lévő állat által okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik, szabálysértést követ el, és 50.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Aki települési szilárd vagy folyékony hulladékot közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, illetőleg nem a kijelölt rakodóhelyen rak le, vagy helyez el, szabálysértést követ el, amely 100.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.
Üzletek és magánszemélyek szemétszállítási szerződéseinek és kukaedényeinek hiánya szabályszegéssel jár, amelyet a hatóság 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújthat.

(Forrás: Nyíregyházi Közterület-felügyelet)

14:56: Illegális szemétlerakások

Ritkán fordul elő Fehérgyarmaton, hogy nem a kijelölt szemétlerakó helyre viszi a lakosság a háztartási, illetve egyéb hulladékot.

– Kiemelt figyelmet fordítunk az ellenőrzésre, s azonnal eljárunk, ha lakossági bejelentés érkezik illegális szemétlarakásról – tájékoztatott Kanyó András, a polgármesteri hivatal irodavezetője, s kiemelte: rendszerint megpróbálják felfedni a szemetelő kilétét, amelynek kiderítése sok esetben reménytelen.

Mint Kanyó András elmondta, az önkormányzat 2004-ben adta át az uniós követelményeknek megfelelő hulladékudvart, s szelektív hulladékgyűjtő szigeteket alakítottak ki a város nyolc pontján.

14:28: A kállósemjéni szeméttelep több éve bezárta kapuját, azon a területen most rekultiváció van folyamatban. A háztartási hulladékot a nagykállói telepre szállítja a Nyír-Flop Kft.

Illegális szemétlerakó nincs a település környékén, azonban eseti jelleggel találunk ide-oda lepakolt hulladékot – mondta el érdeklődésünkre Nagy Béla, Kállósemjén polgármestere. – Rendszeresen járjuk a határt, ellenőrizzük tisztaságát. Helyi rendeletet is hoztunk a köztisztaság védelmében. Büntetés kiszabására még nem került sor.

A közelmúltban a határban lepakolt szemét mellett találtunk egy névreszóló iratot is, így megtudtuk, ki a tettes. Felszólítottuk a szemét elszállítására. Ha ez nem lett volna eredményes, következett volna a pénzbüntetés kiszabása. Mint közismert, a megyénkben három nagy szemétlerakó és feldolgozó épül. Attól tartok, ha ezek működni fognak, a nagyobb távolság és a feldolgozás miatt megnő a szemétszállítási szolgáltatás díja is, s akkor nagyobb lesz a veszélye annak, hogy a határban végzi a szemét.

Kapcsolódó cikkek:

· Szemét, szemét, ürülék 
· A belvárosban száll a szemét
· Egyre több a szemét a városban
· Úton-útfélen szemét
· Szemét égett Nyíregyházán
· Szemét ügyek Nyíregyházán

- M. Magyar László, Koncz Nóra, Lefler György, Palicz István  -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!