Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.16. 14:24

Nyíregyházán nem tűrik a roncsautót

<p>Nyíregyháza - A kérelmünkkel együtt le kell adnunk a forgalmi engedélyt, a törzskönyvet és a két rendszámtáblát is.</p>

14:20: Mátészalkán

Évente 2-3 alkalommal fordul elő, hogy a város területén hosszabb ideje tartózkodó, gazdátlannak tűnő gépkocsi tulajdonosának kiderítése ad munkát – tájlékoztatott dr. Takács Csaba, Mátészalka jegyzője és elmondta: az intézkedő közterület-felügyelő minden esetben a jogszabálynak megfelelően járt el, s a felszólítást követően sikerült rátalálni a tulajdonosra, aki elszállította a járművet.

12:45: Szabályszerűen és alaposan      

Nagy a forgalom az egyik nyíregyházi autóbontóban: a tulajdonos becslése szerint éves átlagban ezernél is több roncs, illetve forgalomból kivont autót  hoznak be bontásra.

– A szabályszerű bontáshoz szükségesek a gépjármű papírjai, a zöldkártya és a forgalmi engedély, és természetesen a tulajdonos személyi igazolványa és lakcímkártyája – mondja Poór Ferenc, a Nyírség-Méh Kft. egyik tulajdonosa.

– Mérlegelés után a bontás első fázisában szárazra fektetjük, ez azt jelenti, hogy az összes folyadéktól mentesítjük a gépjárművet, ezután teljesen szétszedjük, a belőle kikerült anyagokat osztályozzuk, majd ami arra alkalmas, újrahasznosításra vagy a kohóba kerül. A gépjármű forgalomból történő kivonásakor adnak egy bontási igazolást, ezzel és a kocsi okmányaival és rendszámaival a tulajdonos mehet az Okmányirodába, ahol a papron is megtörténik a kivonási eljárás.

 – A bontó 20 forintot fizet minden behozott jármű kilogrammjáért, így nem kell a tulajdonosnak szükségmegoldással például az udvarán, vagy rosszabb esetben az erdőben tárolnia azt. Poór Ferenc hozzátette: az alvázszámot minden esetben kivágják az autóból, ezeket a Közlekedésfelügyelet leellenőrzi, és csak ezután történhet a végleges megsemmisítés.    

12:35: A közterület-felügyelet Nyíregyházán 2006-ban 66, tavaly 258 darab roncsautót távolított el közterületről – tudtuk meg Tasnádi Jánostól, a közterület-felügyelet vezetőjétől.

Az intézkedés költségei Nyíregyházán:

Elszállítás:
motorkerékpár 5.000 Ft.- ÁFA
személygépkocsi és kisteherautó 10.000 Ft.- ÁFA
2,5 tonna feletti járművek 20. 000 Ft.- ÁFA
Tárolás–őrzés:
1.000 Ft. + ÁFA/nap

– Az önkormányzat rendelete alapján hulladékká vált járműnek számít: a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező (rendszámtábla vagy érvényes műszaki engedély nélküli); megsérült és közterületen hagyott; műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan, mert roncs vagy sérült jármű.

A rendszámtábla nélküli roncskocsi tulajdonosait a jármű szélvédőjén (vagy más alkatrészén) elhelyezett felszólításban kötelezi a felügyelet, hogy a járművet 3 napon belül a közterületről szállítsa el. Ha 3 nap eltelte után az elszállításról nem gondoskodik, a felügyelet elszállíthatja. Rendszámos jármű esetén megkeressük a nyilvántartás szerinti tulajdonost és írásban kötelezzük a szabálytalan elhelyezés megszüntetésére.

Ha az elszállított hulladékká vált járművet a tulajdonos az elszállítás után legkésőbb 30 napig nem váltja ki, a közterület-felügyelet a járművet szétbontatja. Ez esetben a jegyző az okmányiroda útján intézkedik a jármű forgalomból való kivonásáról. Ilyenkor hulladékgazdálkodási bírság is kiszabható. A roncsautó engedély nélküli közterületen való tárolása önmagában is szabálysértés, amiért az intézkedő közterület-felügyelő 20.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, illetve szabálysértési hatóság 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújthatja.

Aki az átmenetileg üzemképtelen járművét ismételten forgalomba kívánja helyezni, de magánterületen elhelyezni addig sem tudja, ideiglenes közterület elhelyezésre van lehetősége max. 30 napig. Ez esetben a Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft-vel közterület bérleti szerződést kell kötni.

Aki a roncskocsijától végleg meg akar szabadulni, annak azt tanácsoljuk, hogy keresse fel valamelyik arra felhatalmazott bontót, ahol a járművért még fizetnek is. Ezek után a forgalomból való kivonás, ami az adó, biztosítás és egyéb költségek eltörlésének alapfeltétele, már könnyen végrehajtható – mondta Tasnádi János.

11:45:Igazolás a regisztrált autóbontótól

Roncsnak minősített autónktól a jogszabályok szerint csak úgy szabadulhatunk meg, ha regisztrált autóbontóba visszük, s onnan egy átvételi igazolást kapunk. Ezt az igazolást is vinnünk kell magunkkal az okmányirodába, ahol az előterjesztési kérelmünkkel együtt le kell adnunk a forgalmi engedélyt, a törzskönyvet és a két rendszámtáblát. Az eljárási díj 1800 forint.

Az adóirodában a súlyadó miatt már nem kell külön bejelentenünk azt, hogy „megszabadultunk” a gépjárműtől – tájékoztatta lapunkat Groncsák Andrea, a nyíregyházi okmányiroda helyettes vezetője, aki azt is elmondta: 2005 januárjától kötelező a regisztrált autóbontótól igazolást hozni. Azóta évente átlagban Nyíregyházán 1000 autót adnak le a bontókbba, illetve ennyi autó papírjait viszik be az okmányirodába.

Ez a szám naponként nagyon ingadozik, április 15-én például 14 autó iratatit vitték be az okmányirodába. Nyíregyházán öt regisztált autóbontó működik: Moravencz Kft., Nyír-Flop Kft., Szilent Kft., Fato Kft., Nyírség-Méh Kft.

Kapcsolódó cikkek:

  • „Zöld Kommandóval” a roncsok ellen
    A szaktárca szerint hazánk évekkel ezelőtt harmonizálta a roncsautók kivonásáról rendelkező jogszabályokat az uniós előírásokkal.  Akcióban a Zöld Kommandó

  • Roncstelepre az öreg "szekerekkel"!
    Számos kereskedés beszámítja a roncsautót, ha vásárolunk egy másikat. Bontóba is leadhatjuk, de soha ne bízzuk a roncsautónkat idegenekre, akik szekérrel azt ingyen is elszállítanák!

  • A roncsautók fele a természetben végzi
    A roncsautók fele a természetben végzi – ezen szeretne változtatni az MDF. A megoldás az lenne, ha hazánk is betartaná azt az uniós irányelvet, hogy a járműveket ingyen vonják ki a forgalomból.

  • Roncs, ami nincs
    Még mindig csak a roncsok felét adják le regisztrált bontókba, a többi illegális telepekre kerül, ha kerül egyáltalán. Mert a köztereken még mindig sok roncsot „felejtenek” tulajdonosaik.

  • Exkluzív show, szigorúan autóőrülteknek
    Óriási érdeklődés övezte a Carstyling.hu Tuning Show-t, amely március 22. és 24. között zajlott a Hungexpón. A hazai tuning autók mellett a filmekből ismert „sztárautókat” is láthattunk .  

- M. Magyar László, Lefler György, Koncz Nóra -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!