Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.17. 12:23

Jászai-díjak a határon túlra

<p>Kisvárda, Budapest - A szakminiszter által átadott rangos elismerések közül hármat „kisvárdai” színművész kapott.</p>

A hét végén nemzeti ünnepünk alkalmából a fővárosi Szépművészeti Múzeumban rendezett ünnepségen Hiller István oktatási és kulturális minisztertől vehették át többen művészi teljesítményük elismeréseként a drámai színjátszás nagy művészéről, Jászai Mariról elnevezett díjat.

A kitüntetett teátristák között volt három, mondhatni „tiszteletbeli” kisvárdai színművész, azaz olyanok, akikkel a Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján évről évre találkozhatnak a nézők. Valamennyien jól ismert művészek tehát az anyaországban is: a csíkszeredai Csíki Játékszín színművésze, Fülöp Zoltán például legutóbb a Hegedűs a háztetőn című musicalban brillírozott. Sőt a produkciót, benne a főszereplővel nemcsak a publikum, hanem a zsűri is díjjal jutalmazta.

– Nem tagadom, jólesett a közönség meleg és szeretetteljes fogadtatása, no és természetesen – több, általam nagyon tisztelt – szakmabeli méltatása – nyilatkozta lapunknak Fülöp Zoltán nemrégiben Kisvárdán, ahol a helyi mazsorettcsoport 18. születésnapja kapcsán tartott rendezvény Székelygáláján szerepelt.

 A szatmárnémeti évek után Csíkszeredára szerződött Fülesen kívül egy másik erdélyi színész, jelesül a székelyudvarhelyi születésű Győrffy András, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának színművésze is Jászai-díjat kapott, s ugyancsak ezt a rangos elismerést vehette át a Szabadkai Népszínház Pataki-gyűrűs színésze, Kovács Frigyes is.

- Kovács Bertalan -

Ezek is érdekelhetik