Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.21. 20:18

Húsvétra készülünk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is

<p>Nyíregyháza - Húsvét másnap Európa-szerte a játék, a vidámság napja. Magyarország egyes vidékein e napot vízbevető hétfőnek is hívják, mert e nap a locsolás napja.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/Megkerdeztuk%20-%20Husvet%20jelentosege.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

20:00: Húsvétkor föntről is locsolnak majd

– Az elkövetkező három napban 25–40 mm csapadék várható, amely a hegyvidéken inkább havas eső, hó formáját ölti.

A Felső-Tisza vidékén ez várhatóan akár több méteres vízszint-emelkedést is okozhat, de az árvízvédelmi készültségi szintet meghaladó vízszintet ettől nem várunk – mondta érdeklődésünkre Lucza Zoltán, a FETIKÖVÍZIG osztályvezetője.

15:50: Ne üljünk volán mögé ittasan!

A húsvéti ünnep a családi összejövetelek, a vendéglátások időszaka. Szép szokás, amikor a férfiak elindulnak meglátogatni hölgy rokonaikat, ismerőseiket, és a hagyományoknak megfelelően locsolkodással kedveskednek nekik. A hölgyek e kedvességet piros tojással, szíves vendéglátással viszonozzák. Sajnos, nem ritka, hogy alkoholtartalmú italokkal kínálják a gépjárművezetőket is.

Bár a KRESZ egyértelműen előírja, hogy csak az vezethet járművet, aki nem fogyasztott alkoholt, húsvétkor hajlamosak erről megfeledkezni az emberek, a tiltás ellenére még mindig elég gyakran ülnek autóba, és okoznak kisebb-nagyobb balesetet.

Az előző évekhez hasonlóan a húsvéti napokon közúti ellenőrzéskor kiemelt figyelmet fordít az ittas járművezetők kiszűrésére, valamint a biztonsági öv használatára a rendőrség és a polgárőrség.

A mentőknél is jellemző az „ünnepi készülődés”: az elmúlt évek tapasztalatai alapján kisebb balesetek miatti és ittassággal összefüggő riasztásokra számolnak.

13:25: Ünnepek királyi ünnepe, s az ünnepélyek ünnepélye

„... ünnepek királyi és uralkodói ünnepe, s az ünnepélyekünnepélye…” Így fogalmaz a húsvétról a feltámadási szertartás kánonja.

– A húsvét az az ünnep, amelyben minden ünnep gyökerezik, amelyből minden örömünk fakad, amely legyőzi minden félelmünket és kishitűségünket – sommázott Dalanics Zoltán vásárosnaményi görög katolikus parókus. – A húsvét megszabadít minden kicsinyességtől, szürkeségtől és úgy láttatja az embert, ahogyan csak az önmagát feláldozó Isten szemlél bennünket. A húsvétban Isten mérhetetlen szeretete nyilvánul meg és válik mindenki számára érzékelhető valósággá. Az önmagát értünk feláldozó Krisztus igazi örömünnepe a feltámadás. Az Atya egyszülött Fia iránt érzett szavakkal el nem mondható szeretetének ünnepe, a feltámadás. Nekünk, embereknek pedig magát az életet jelenti.

Számomra a húsvéthoz hozzátartozik a böjt, az önmegtagadás, a gyengeségeinkkel való küzdelem ideje, a virágvasárnap gondtalan öröme és gyermeki boldogsága, de elválaszthatatlanul a nagypéntek minden kínszenvedése is. Krisztus megcsúfolása, keresztre feszítése, kínszenvedése és halála, amellyel kiengesztel bennünket az Atyával. Maga a Mindeneket Teremtő Isten szenved értünk, mindannyiunkért személy szerint. Hozzátartozik a nagyszombat síri nyugalma, amelynek csendjében átgondolhatjuk minden tettét az életünknek. De hozzátartoznak önnön nagypéntekjeink, virágvasárnapjaink és nagyszombatjaink is, mikor saját életünkben követjük a húsvét felé tartó Krisztust. S az út végén ott van a feltámadás hajnala, a húsvétvasárnap csodája, halált legyőző ereje, az eget a földdel összekötő ünnepe. Ebbe kapcsolódunk bele a templomi szertartások végzésével, otthoni készülődéseinkkel, mikor elkészítjük a hagyományos ételeket, mikor megsütjük a pászkát. De az igazi ünnepet Isten ajándékozza nekünk.

Ünnepi istentiszteletek

Református templom, Nyíregyháza

Március 22., szombat

8.00 Reggeli áhitat, 17.00 Bűnbánati istentisztelet

Március 23., vasárnap

8.00 Keresztelés, 8.30, 10.30, 17.00 Istentisztelet, úrvacsora

Március 24., hétfő

8.00 Istentisztelet, 10.00 Keresztelés, 10.30, 17.00 Istentisztelet, úrvacsora

Evangélikus templom, Nyíregyháza

Március 23., vasárnap

5.30 Hajnali istentisztelet, 7.00, 8.00, 10.00 Istentisztelet, úrvacsora, 17.00 Zenés áhítat

Március 24., hétfő

A szokott ünnepi rend szerint.

Görögkatolikus egyház, Nemzeti Kegytemplom, Máriapócs

Március 22., szombat

8.00 Jeruzsálemi utrenye, 16.30 Nagy Szent Bazil Liturgia vecsernyével, 21.00 Feltámadási szertartás

Március 23., vasárnap

6.00, 8.00, 10.00 Szent Liturgia pászkaszenteléssel, 15.00 Vecsernye

Március 24., hétfő

7.15 Utrenye, 8.00 Szent Liturgia, 10.00 Szent Liturgia (körmenet, olajkenet), 15.00 Vecsernye

Március 25., kedd

7.00 Utrenye, 8.00, 10.00 Szent Liturgia, 16.00 Vecsernye, 17.00 Szent Liturgia

Rómaikatolikus templom, Nyíregyháza

Március 22., szombat

7.00 Gyóntatás, szentsír-látogatás, 10.00 Feltámadási körmenet, 20.00 Vigilia-szertartás

Március 23., vasárnap

A szokásos vasárnapi miserend szerint. 10.30 Ünnepi szentmise (Bosák Nándor püspök), pászkaszentelés. Borbányán és a Szent Imre Gimnázium kápolnájában is lesznek nagyheti szertartások.

13:15: Nagyszombat a feltámadás jegyében zajlik. Az esti körmenetek, a templomokban az új tűz gyújtása, mely Jézus és egyben a remény jelképe, azt adja hírül, hogy Jézus feltámadt, a megváltás közel van. Este visszajönnek a harangok is Rómából.
A feltámadás napja húsvétvasárnap. Sok országban szokás e napon a napfelkeltét egy magas hegy tetején várni, mert a felkelő nap Krisztusfeltámadásának bizonyítéka. A húsvéti tojás ajándékozása sok országban e napon történik, nálunk a hétfői locsoláshoz tartozik. A hagyományos sonkát már szombat este, a böjt lezárásával megkezdik. Vasárnap a sonka mellé tojást, tormát fogyasztanak. E nap ünnepi étele a bárány.
Húsvét másnap Európa-szerte a játék, a vidámság napja. Magyarország egyes vidékein e napot vízbevető hétfőnek is hívják, mert e nap a locsolás napja. A lányokat régen kivonszolták a kúthoz, s vödör vízzel leöntötték, vagy a patakhoz vitték, s megfürdették. A locsolás, az ősi termékenységvarázsló és megtisztuló rítusban gyökerezik. A mondai magyarázat szerint Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadást felfedező, ujjongó asszonyokat, így akarták elhallgattatni őket. A locsolás ma is elterjedt szokás, kissé szelídebb formában, hiszen ma már kölnivízzel locsolnak a fiúk, férfiak.

- Sipos Béla, Kovács Bertalan, Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!