Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.06. 11:55

Eggyé váltak a civilek Tiszadadán

<p>Egy merészet gondoltak Tiszadadán akkor, amikor elhatározták az egyesületek összevonását.</p>

Döntöttek tehát a megyében még ma is egyedülálló kezdeményezésről, mely szerint a polgárőrséget, a helyi önkéntes tűzoltókat és a környezetükért felelősséget érző dadaiakat egy egyesületbe tömörítik.

– Az idő bennünket igazolt – számolt be örömmel lapunknak Haraszin Gyula polgármester, egyesületi elnök a hétvégén tartott közgyűlésen.

– A megyei szakvezetés is felfigyelt kezdeményezésünkre, ezért CD-n továbbítottuk az egyesületünk alapszabályát a megyei vezetőknek, akik szintén továbbadják a nem kis létszámú megyénkbéli érdeklődő egyesületeknek. A polgárőrségben 46 fő kiképzett egyesületi tagunk tevékenykedik, akik az elmúlt esztendőben 96 szolgálatot láttak el rendőrrel közösen, önállóan 286 szolgálatot adtak, rendezvényeket 82 alkalommal biztosítottak. A rendőrség kezdeményezésére részt vettünk egy idős eltűnt személy felkutatásában. – folytatta beszámolóját az elnök.

Mizser Zsolt polgárőr parancsnok elmondta, hogy a megyei rendőrfőkapitányságtól tartós használatra kapott Golf személygépkocsi nagymértékben megkönnyítette a polgárőrök munkáját, és nagy segítséget jelent a gyorsabb bevetésükben. Szolgálatban és szolgálaton kívül is figyelmeztettük községünk lakosait értékeik megfelelő őrzésére, védelmére. A rendőrökkel közösen és önállóan is figyeltük a fiatalok, gyermekkorúak szabadidős tevékenységét, szórakozási szokásait, ahol kellett, beavatkoztak polgárőreink.

Pucsok Csabatűzoltó parancsnok beszámolójában kitért arra, hogy a községben 2007. évben három alkalommal kellett kivonulniuk a helyi önkéntes tűzoltóknak. Évente rendszeresen részt vesznek a Szent Flórián-napi ünnepségeken és versenyeken, az elmúlt évben az előkelő hatodik helyezéssel tértek haza a dadai lánglovagok. A nemrégiben megválasztott parancsnoktól megtudtuk, hogy a település németországi kapcsolatának köszönhetően rendelkeznek egy tűzoltókocsival, különböző felszerelésekkel, ruházattal, motoros szivattyúkkal. Külföldi kapcsolatukat az elmúlt évben tovább bővítették, hiszen holland tűzoltó delegáció járt a településen, akik szintén bajtársi támogatásukról biztosították a tiszadadaiakat. Szeretnének a közeljövőben több ifjúsági- és gyermekrajt szervezni, és lehetőségeikhez mérten egy tűzoltóbált is meghirdetnek.
Varga Zoltán helyi vállalkozót a közgyűlés most választotta meg a környezetvédelmi egyesület vezetőjének. Nem kis feladat hárul a tagokra, hiszen a környezetvédelem napjaink egyik kiemelt szempontja, Tiszadada – annak ellenére, hogy tiszta, rendezett település –, mégis jellemző a szemetelés, az illegális szemételhelyezés, bár a szervezett szemétszállítás bevezetése jelentős változást hozott e területen is. Több helyi akció kell, és tudatos figyelemfelkeltő propagandamunka, hogy jelentős eredményeket tudjunk felmutatni. – ezt tűzte zászlajára a fiatal vezető, aki maga is elkötelezett híve a környezet védelmének - számolt be Tarnai László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!