Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.26. 13:31

Becsukni a csempészek kiskapuit Záhonynál

<p>Záhony - Az egész záhonyi térség gazdasági érdeke a csempész tevékenység megakadályozása, hangsúlyozza a két vasárnappal ezelőtti műtrágya vagonos cigaretta-csempész ügyben érintett egyik vétlen záhonyi logisztikai cég vezetője</p>

– Milyen előzmények vezették a Záhony Térségi Logisztikai Klaszter tagvállalkozásait, amikor úgy döntöttek, hogy a műtrágyát szállító vagonban becsemészett ukrán cigaretta-ügy miatt nyílt levélben fordulnak a helyzet orvoslásáért a VPOP és a MÁV vezetéséhez – kérdeztük az egyik érintett cég ügyvezetőjét.

– Amiatt javasoltam ezt a megoldást, mert a két vasárnappal ezelőtti cigaretta csempész ügyben érintett két vagon egyike pont a cégünkhöz jött volna – kommentálta érdeklődésünkre Soltész László a Kelet Trans 2000 Kft. ügyvezető igazgatója.

– Az esetet követően a kollégámat órákig faggatták, miként a másik érintett logisztikai cég, a Tranzit Speed Kft. emberét is. Nem sokkal később már Záhonyon kívül, lakhelyemen Kisvárdán is elterjedt a történtek ránk nézve dehonesztáló híre és már úgy állítottak meg az emberek, hogy mi „csempész ügybe keveredtünk„?!

A másik apropója a nyílt levélnek pedig az volt, hogy véleményünk szerint nem voltak elég szemfülesek a vámosok, mert a határon történt belépéskor azonnal lecsaptak, s nem várták meg lesben állva, hogy a megbízók megjelenjenek a vagonoknál a csempész áruért.

– Érdekünkben áll tehát az ilyen és hasonló tevékenységeket meggátolni, hiyzen szervezeteinkre és a térség üzleti hírnevére káros hatást gyakorolnak. Végül is ezért ajánlottuk fel, hogy megmutatjuk nyílt levelünk címzettjeinek (VPOP, MÁV Zrt., MÁV Cargo), a csempészetre alkalmas, kiskapuként használható helyeket, amelyeket sürgősen és kőkeményen meg kell szüntetni, hogy az efféle dolgok ne ismétlődhessenek meg!

Ugyanis az árut feladó, az ukrán-magyar határ közelében zajló csempész tevékenységről mit sem tudó távoli cégeknek, ha ismétlődően kijut az efféle tortúrák okozta bosszúságból, hamar elfogy a türelme és a fuvarozásukat egyetlen döntéssel átarányítják Szlovákia felé, ami nem lehet érdeke sem a MÁV-nak, sem Magyarországnak – tette hozzá Soltész László.

Kapcsolódó cikkek:

A vagonok ne legyenek a csempészet eszközei! 
A Záhony Térségi Logisztikai Klaszter nyílt levele a VPOP, a MÁV és a MÁV Cargo vezetőihez.

130 milliós cigarettafogás Záhonynál
A Tornádó akció keretében egy éjszaka alatt hatalmas mennyiségű csempészett cigarettát foglaltak le a Vám-és Pénzügyőrség munkatársai a Záhony-Eperjeske vasúti határátkelőhelyen.

Cigaretta, vodka és tőr Záhonynál
Egyetlen nap alatt 2500 doboz cigaretta, 7,5 liter vodka és egy 19 cm pengehosszúságú tőrkés került elő a Moszkva-Budapest, illetve a Csap-Záhony személyvonatok egy-egy vasúti kocsijából.

4000 doboz cigaretta az ukrán-magyar határon
Egy speciálisan kialakított rejtekhelyen 4000 doboz cigarettára bukkantak a határtól 400 méterre Nagypalád közelében az adókommandó és a határőrség munkatársai.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!