Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.11.30. 16:19

Nem lehet hal nélkül elmenni

<p>Nyíregyháza – A nyáron rendezte meg, a kocsordi Kirva-Laposi halastavon egyesületünk, a mátészalkai Kis Sügér HE házi horgászversenyét. Így testközelből, mint résztvevő, éltem át az eseményeket.</p>

Itt ismerkedtem meg Jakab Jánossal, a Kocsordi HE titkárával. Szó-szót követett, végül megegyeztünk abban, hogy kilátogathatok a tóra, egy-két horgászat erejéig, a barátaimmal – számol be élményeiről Katona Zoltán.

– Elöljáróban megjegyzem, hogy megoszló véleményeket halottam a tóról. Volt aki dicsérte, volt aki lehordta. Persze ez nem baj, hiszen akinek bejött, azt bizonyítja, hogy van benne hal, akinek meg nem, annak vagy nem volt szerencséje, vagy nem tud horgászni. Nem szerettem volna, ha mi is betlizünk, ezért elhívtam magammal Endrédi Robi és Veress Zsolti barátomat, mert ha valakik, hát ők biztos fognak!

– Egy szép koraőszi vasárnap hajnalban látogattunk ki a tóra. Egy súlymos mellett ültünk le. Semmi! Úgy döntöttünk, hogy átvándorolunk a másik végére. Bejött! Először alaposan beetettünk, erjesztett kukorica, búza és még valami keverékével, aztán hajrá!

A tóról

A Kirva Lapos horgásztó a kocsordi Kraszna

Sporthorgász Egyesület (a taglétszám 100 fõ)

kezelésében álló vízterület. A

tó 5,7 ha, patkó formájának köszönhetõen

egy erdõ is tartozik hozzá. A tavat kb. 7 éve

kotorták és azóta sikerült egy igen szép,

tiszta, rendezett környezetet kialakítani. Átlagos

vízmélysége 1 méter. A halfaunája

igen változatos. Fõ hala a ponty (30 mázsát

telepítettek belõle az idén). 2006-ben több

rekordméretû anyaponty került a tóba.

Ezenkívül található még benne amur,

busa keszegfélék, compó, csuka, harcsa

és igen sok kárász. Az idén több

versenynek – köztük két megyeinek – is otthont

adott. Szívesen járnak ide a horgászok, nem

csak a színvonalas ellátás miatt, hanem a

fogások miatt is.

Szépen jöttek a kárászok, olyan 5-6 kilónyi, majd 9 óra tájban az első potyka is beköszöntött, 2,5 kilós súlyban. Fenekeztünk és úszóztunk, lehelet finom szerelékkel, hiszen itt van hely fárasztani.

Csemege kukorica-giliszta csali szendvics volt a nyerő. A pontyra különösen büszkék voltunk, hiszen napok óta nem fogott senki, állítólag. Nem rossz ahhoz képest, hogy először horgászunk itt. Na de ami ezután jött! Rahedli kárász, amit egyébként mindenki megfoghat.

A következő kapás, Robi úszós szerelékére volt. Mikor bevágott, a bot hajlásából láttam, hogy ez nem kicsi. 10 percnyi kemény fárasztás után, jött fel először a ponty. Ekkor már tudtam, hogy a szákban fog kikötni.

Reméltem, hogy eléri a hét kilós súlyhatárt, hiszen ettől nagyobb ponty, nem vihető el a tóról, mivel törzsállománynak számít. Nos 6,80 kg volt, ez lett a veszte.

– Itt láttam először levegőztető készüléket működésben. Ennek kettős haszna van, egyrészt biztosítja az oxigén utánpótlást, másrészt télen nem engedi befagyni a vizet. Szeretném megköszönni a tagság segítőkészségét és tanácsait. Külön köszönetem Jakab János egyesületi titkár úrnak, a szíves vendéglátásért és a nagyszerű horgászélményekért.

Azóta már jó párszor horgásztunk együtt. Nyugodtan mondhatom, innen nem lehet hal nélkül elmenni. Kívánok minden idelátogatónak, eredményes halfogást és szák görbülést.

 

- Dankó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!