Sport

2018.09.24. 15:48

Pisont István azon van, hogy segítsen

Balmazújváros - Az egykori jó képességű középpályás, Pisont István Balmazújvárosban tanította a focit.

Balmazújváros - Az egykori jó képességű középpályás, Pisont István Balmazújvárosban tanította a focit.

Mint azt a Hajdú-bihari Napló megírta, az egykori kispesti ikon, Pisont István végigvitte a csodát, ugyanis sokat tett azért, hogy a cigány fiatalokat segítse.

Azóta Pisont büszkén oktatja a srácokat, és a balmazújvárosi csapat is összejöhet az alapítvánnyal. Hegedüs Gábor, a DHSE Olasz Focisuli vezetője szintén együtt élt a gárdával. Ezek az U15-ös srácok.

Feltették a kérdést

– 2015-ben jött létre ez a gárda, amikor feltették azt a kérdést, kik vállalják a származásukat – mondta Pisont István, a cigányválogatott vezetőedzője, aki az izraeli első osztályban is futballozott.

Pisontról tudni kell, hogy a kispestiek vezére volt anno, de most már különösen jól futballozik.

– Én is beleestem ebbe a szituációba, mert engem aztán igazán cigányoztak, ennélfogva gondoltam rá, hogy miért nem vállalják a fiúk a származásukat. Ilyenkor gondoltam végig, hogy menyire fontos ezt tovább vinni, mert csak ennek van így értelme – fogalmazott Pisont István, majd hozzátette, ekkor fogtak össze a testvéreikkel.

Tető alá hozzák

– 2015-ben alapítottuk meg az alapítványt, a testvéreimmel sokat dolgoztunk rajta, hogy megoldódjon. Mindenki vallásos a családban, édesanyám sokat segített, szerette a fiait. Nem gondoltuk, de tudtuk, hogy van benne koncepció, a gyerekeket fel kell nevelni, arról van szó, hogy minél ügyesebbek, minél jobb futballozók legyenek – mondta Pisont.

A sokat látott labdarúgó azt is elmesélte, hogy egy olyan központot szeretnének létrehozni, aminek értelme van, és amelyet igazi futballisták hoznak majd tető alá.

– Olyan segítséget kaptunk az Emberi Erőforrások Minisztériumából, hogy hihetetlen – mesélte Pisont István. – A lényege, hogy a cigányság beilleszkedését elősegítsük. Édesanyánk annak idején nem felejtette el, hogy megismerjük a módját annak, mitől lehetnénk együtt, büszkék magunkra. Ezek a roma gyerekek, akik most a szárnyaink alatt nőnek fel, annyira tehetségesek, hogy csak na, de nem állnak jól – fogalmazta meg Pisont István.

TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!