Sport

2016.11.26. 14:48

„A hibákat nem szabad a szőnyeg alá söpörni”

Debrecen - Jason Morgan egyre otthonosabban érzi magát Debrecenben, bár a magyar nyelvvel hadilábon áll.

Debrecen - Jason Morgan egyre otthonosabban érzi magát Debrecenben, bár a magyar nyelvvel hadilábon áll.

A Debreceni Hoki Klub nemrég kinevezett kanadai trénere, Jason Morgan a Naplónak adott interjúban egyebek mellett szót ejtett edzői hitvallásáról, felelevenítette pályafutásának NHL-es korszakát, illetve elárulta, hosszú időt szeretne eltölteni a cívisvárosban.

Hogyan került kapcsolatba a DHK-val?

Jason Morgan: A csapatvezetővel, Szilágyi Leventével Miskolcon is együtt dolgoztam. A szezont Lengyelországban kezdtem, ám tartottam a kapcsolatot Levivel, gyakran beszélgettünk. Ő mondta nekem, hogy a vezetők edzőváltáson gondolkodnak, mivel a gárdának új impulzusra van szüksége. Az én szempontomból remek volt az időzítés, hiszen nem éreztem már jól magam az Orlik Opolénél. A tárgyalások során az anyagi kérdésekben hamar dűlőre jutottunk. Számomra kiemelten fontos volt a szerződés időtartama, mivel hosszabb távra tervezek.

Néhány héttel ezelőtt állt munkába a cívisvárosban. Mit gondol a csapatról?

Jason Morgan: Nagyon jók az első benyomásaim. A fiúk remek munkát végeznek az edzéseken, mindenki a maximumot nyújtja, százszázalékosan a feladatokra koncentrálnak. Véleményem szerint a játékosokat különböző meccsszituációkban kell tesztelni, hiszen másképp reagálnak egyes helyzetekre a mérkőzések során, és máshogy a tréningeken. Meg kell találni a sorok között a kémiát, valamint azokat az egységeket, amelyek sikerre vezethetik az alakulatot. Az elkövetkező hetekben valószínűleg lesznek változások a keret összetételében.

Elődjéhez képest új stílust szeretne meghonosítani?

Jason Morgan: Úgy érzékeltem, korábban nem igazán volt játékrendszer, úgymond „anarchia hoki” honosodott meg a klubnál. Nyilvánvalóan időigényes folyamat lesz az általam elképzelt szisztéma elsajátítása. Az összes szituációnál meg van határozva, hogy kinek milyen taktikához kell igazodnia. Az edzéseken folyamatos javulást tapasztalok, ám a meccseken gyakran előjönnek bizonyos rossz beidegződések. Szerencsére a bajnoki aranyérmeket nem holnap osztják ki, így a tanulásra elég idő áll a rendelkezésünkre.

Az orosz játékosokkal gördülékeny a kommunikáció?

Jason Morgan: Nincs különösebb baj ezzel. Rutinos jégkorongozókról van szó, és egyébként a hoki nyelve mindenhol azonos. A foglalkozások és a találkozók előtt lerajzolom a különböző gyakorlatokat, valamint játékhelyzeteket, így láthatják, hogy mit várok el tőlük. A fordításban nagy segítségemre van Vaszjunyin Artyom.

Sokan a játékosok közül a bajnoki címről beszéltek az idény előtt. Reálisnak tartja az aranyérem begyűjtését?

Jason Morgan: Az összes sportszervezet úgy vág neki a szezonnak, úgy alakítja ki a keretét, hogy harcban legyen az első pozícióért. Természetesen a Debrecennél sincs ez másképp. Nem könnyű ebben a ligában az elsőség megszerzése, de a dobogó legfelső fokára vágyunk. Jelenleg a kirakós minden darabját szeretném a megfelelő helyre illeszteni. Biztos vagyok benne, hogy a végjátékban meglepetést fogunk okozni néhány ellenfelünknek.

Több szakértő állítja, a MOL Liga történetében a mostani kiírás a legszínvonalasabb. Egyetért ezzel az állásponttal?

Jason Morgan: Ugyan még nem láttam minden csapatot játszani, de ki merem jelenteni, az idei bajnokság sokkal erősebb, mint a tavalyi. Azoknál a riválisoknál, amelyekkel már összemértük az erőnket, egyértelműen fejlődést tapasztaltam.

December 9-én egykori együttesével, a DVTK-val csapnak össze a Debreceni Jégcsarnokban.

Jason Morgan: Már játékos pályafutásom során is gyakran előfordult, hogy korábbi csapattársaim ellen kellett megmérkőznöm. Az első találkozás különleges lesz, aztán a későbbiekben ez az érzés valószínűleg eltűnik majd. A miskolciaknak idén újra ütőképes csapatuk van, amelyet egy kiváló szakember irányít.

Játékosként az NHL-ben is szóhoz jutott. Milyen emlékeket őriz erről az időszakról?

Jason Morgan: Mindenkinek hatalmas élmény a világ legszínvonalasabb bajnokságában szerepelni, nyilván én is felejthetetlen emlékekkel gazdagodtam. Rengeteg kell dolgozni ahhoz, hogy valaki megkapja a lehetőséget a bizonyításra. Nagy az átjárás a ligák között, nincs lehetőséged a lazításra, hiszen sokan pályáznak a helyedre. Világsztárok ellen játszhattam, valamint olyan klasszisokkal találkoztam a jégen, akik gyerekként a példaképeim közé tartoztak.

Tervei között szerepel, hogy edzőként is bizonyítson az NHL-ben?

Jason Morgan: Fiatal trénerként jelenleg a tapasztalatszerzés fázisában tartok, továbbá a családomnak szeretnék stabilitást nyújtani. Hat-nyolc évig mindenképp Magyarországon képzelem el a jövőm, és kiugró eredményeket akarok elérni Debrecenben. A DHK-nál megegyeznek az elképzeléseim az elöljárók céljaival, egy irányba haladunk. Nem zárom ki, hogy a későbbiekben Észak-Amerikába igazoljak, de jelenleg csak a mostani feladataimra összpontosítok. Rögös út vezet az NHL-ig akár edzőként, akár játékosként. Sokaknak egyik módon sem sikerül eljutniuk a pontvadászatba.

Hogyan tudná definiálni edzői stílusát?

Jason Morgan: Türelmes, nyugodt, elfogadó, összeszedett szakemberként jellemezném magam. Fontosnak tartom a kommunikációt, ha a srácok közül valakinek problémája adódik, bármikor megkereshet, mindenki előtt nyitva áll az ajtóm. A hibákat nem szabad a szőnyeg alá söpörni, muszáj tanulni belőlük! Ha fel kell rázni a csapatot, nem félek erélyesebben fellépni. Tizennyolc évet húztam le profiként, ezalatt a hasznos információkat összegyűjtöttem, míg a rossz dolgokból próbáltam okulni.

Mennyire különbözik a honi és a kanadai játékosok mentalitása?

Jason Morgan: A kanadai hoki világszínvonalú, a válogatott vezeti a világranglistát, évek óta dominál a különböző tornákon. Hazámban a jégkorong a nemzeti sport, a fiatalok jégkorongozóvá akarnak válni. Kanadában a csapat az elsődleges, a magyaroknál, főleg utánpótlás korosztályban gyakran az egyéni érdekek a legfontosabbak.

Mi a véleménye a magyar hokiról?

Jason Morgan: Mind klub, mind válogatott szinten nyitottak a fejlődésre és a tanulásra. Lengyelországgal ellentétben itt rengeteg észak-amerikai edző, valamint játékos dolgozik a kluboknál és a nemzeti együtteseknél. Egyértelműen jó úton jár a sportág Magyarországon.

Otthonosan érzi magát Debrecenben?

Jason Morgan: Nehéz volt megtalálni az ideális albérletet, elég sok lakást néztünk meg az utóbbi hetekben. December elején költözhetünk be feleségemmel, három gyermekemmel, valamint a kiskutyánkkal az új házunkba. Minden nap egyre jobban megszokjuk a várost. Már miskolci edzősködésem alatt is gyakran átjöttünk Debrecenbe, megnéztük a különböző nevezetességeket, a karácsonyi vásárt. Egykori tanítványaimtól csak jókat hallottam a településről. Egyébként nagyon tetszik Magyarország, Budapest különösen varázslatos. A régi épületek homlokzatai elragadóak, ilyeneket Kanadában nem láthattam. Az emberek barátságosak és segítőkészek. A szeretteim kiválóan érzik magukat, a gyermekeim lelkesek, hiszen új kultúrát ismerhetnek meg.

A magyar nyelv elsajátításával hogy halad?

Jason Morgan: Néhány szót, például a köszönömöt már megtanultam. A csarnokon kívül a családtagjaimmal töltöm szinte az összes szabadidőmet, velük pedig angolul beszélgetek. Ha egyedül lennék, valószínűleg több kifejezést tudnék elsajátítani. Nyáron, remélem lesz időm egy-két kurzuson részt venni, és bízom benne, legalább egy kávét tudok majd magyarul rendelni.

- Biró Ádám -


DHK: az új edző a bajnokságban is debütál

Debrecen - A DHK játékosai saját drukkereik előtt vághatnak vissza a fehérváriaknak a szeptemberi vereségért.

 


Nem elég győzni, szórakoztatni is kell

Debrecen - A DHK új vezetőedzője, Jason Morgan idővel bajnokságot nyerne a csapattal.

 

 


Jégkorong MOL Liga - Edzőváltás Debrecenben

Budapest - Menesztették Jevgenyij Muhint, a jégkorong MOL Ligában szereplő Debrecen orosz vezetőedzőjét, és helyére a kanadai Jason Morgant nevezték ki.

 


Edzőváltás a DHK-nál

Debrecen - A Debreceni Hoki Klub menedzsmentje 2016. november 03-ai hatállyal szerződést bontott Muhin Evgenii MOL Ligás vezetőedzővel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!