Sport

2016.08.26. 14:52

Sosem késő elkezdeni: az úszástanulás nem korfüggő

Debrecen - A hölgyek úszásoktatásával indult a közösség formálás, majd heti rendszerességű, vízi tornává nőtte ki magát.

Debrecen - A hölgyek úszásoktatásával indult a közösség formálás, majd heti rendszerességű, vízi tornává nőtte ki magát.

A nagymamakorú hölgyeknek korántsem volt lehetősége fiatalabb éveikben az úszástanulásra, mint manapság unokáiknak. Azok a nagyik teszik jól, akik félreteszik kisebbségi érzésüket, és ősz hajjal is hajlandók pótolni eme hiányosságukat. Kerecsenné Vermes Katalin testnevelő 16 évvel ezelőtt vállalkozott a nemes feladatra, amikor pedig korosodó tanítványai megtanultak úszni, ismét hallgatott a további megfogalmazott igényre, jó lenne még együtt maradni, és gyakorolni a megkezdett készséget. Ekkor jött a vízi torna ötlete. Azóta heti rendszerességgel gyakorolnak reggelente, és a víz, a közösség, valamint a mozgás hozzásegíti a résztvevőket a tartalmasabb, egészségesebb életformához.

Vízi torna korszakai

– Úgy elszállt ez a tizenhat év, mint a sóhaj – vezette be a vízi tornázók együttlétének születésnapi ünnepségét Miskolczi Ágnes. Hozzátette: torna után kisimul még a lelkünk is, erősebbnek, tettre készebbnek érezzük magunkat. Figyelemmel kísérjük egymás sorsának alakulását. A nehezebb időszakban sem engedjük el egymás kezét.

Az alapító tagok közül Kőkutiné Ica a vízi torna történetének négy korszakát ismertette. A Madár-korszaknál, arra a speciális fogásra utalt, amelynek tanulása bár nehézségekbe ütközött, de később érezték a karuk és a testük megerősödését. A Kutya-póz nevének kiejtése sokszor adott mosolyra alkalmat, de a végzése ugyancsak megdolgoztatja a medencetájékot. A Viktória-időszak ötlete egy ajándék figurához kapcsolódik, a fájdalommentes ízületek mozgatására emlékeztetve. A medence falán végezhető Szikla-gyakorlatok élettani hatásáról orvosok is elismerően nyilatkoztak.

Jótékony hatásai

– Ma már egyre többen felismerik az uszodai munka fontosságát és hatékonyságát – fogalmazott Kerecsenné. – A vízi torna az egész szervezetet harmonizálja. Mind a túlsúly ledolgozására, mind pedig az álló– és ülőmunka ártalmainak kiküszöbölésére igen hatásos korosztálytól függetlenül. Minden testrészt megmozgat, enyhíti a gerinc- és az ízületi fájdalmakat, javítja a testtartást, formálja az alakot. A vízben történő mozgás sok mindent kiküszöböl, ami a szárazföldi testgyakorlás során inkább szenvedéssel jár. A medencében kevésbé lehet érezni a saját testsúly terhét, tehát erőlködés nélkül végezhetők a gyakorlatok. Mivel a vízben könnyebb a testtömeg, nem kell tartani az ízületek, a térd, a derék túlterhelésétől. A gyakorlatok hatásosabbak, mint szárazföldön, miután a víz ellenállását is le kell küzdeni, mégis könnyebbnek hatnak. Ezen felül a víz lemossa az izzadtságcseppeket, és azonnal eltünteti az esetleges kellemetlen testszagot. Egyszóval kellemes körülmények között égethető a zsír, amelynek látható jelei már néhány alkalom után észrevehetőek – fűzte hozzá az oktató.

HBN– Kiss Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!