Sport

2013.04.17. 11:31

A menekülés a győzelembe igaz története

Debrecen - Mezei Gergő szeretne létrehozni egy alapítványt, amely hátrányos helyzetű, fiatal sportolókkal foglalkozna.

Debrecen - Mezei Gergő szeretne létrehozni egy alapítványt, amely hátrányos helyzetű, fiatal sportolókkal foglalkozna.A Debreceni Sportcentrum és Sportiskola (DSC–SI) szervtranszplantált futójának, a Hajdúböszörményben nevelkedett Mezei Gergőnek a nehézségekkel teli kamaszkora ellenére sikerült felülkerekednie betegségén – így mára többszörös világ- és Európa-bajnoki cím büszke tulajdonosa. Gergő eredményeivel szeretne példát mutatni és segíteni embertársait.

Blog a felemelkedésről

– Ha be kell mutatkoznom, akkor azt mondom, olyan ember vagyok, akinek a célja nagy bölcsességre és együttérzésre szert tenni. Amikor elkezdtem sportolni, még magam miatt tettem, de ez az idő múlásával egyre inkább megváltozott. Blogot vezetek, mert célom, minél több embernek megmutatni, nincs az a mélypont, amiből kellő motivációval és akarattal ne lehetne kijutni. Úgy érzem, a kezdeményezésem hasznosnak bizonyult, egyre több levelet kapok, egyesek belőlem merítenek erőt, illetve más sportolóktól is hallom, hogy jó ötlet volt belevágnom. Futással kapcsolatos kérdésekkel egyre gyakrabban fordulnak hozzám, hiszen rengetegen szeretnének futni. Vannak emberek, akik az én eredményeimen és kitartásomon felbuzdulva kezdtek el űzni valamilyen sportágat – meséli Gergő.

Műtétek sorozata

Gergő súlyos betegséggel, nephrológiai problémákkal született, ezért később egyik veséjét eltávolították, másik veséjét pedig többször műtötték, majd transzplantálták.

– Nem emlékszem sok mindenre a betegségemből, csak sajnálom azt a kisfiút, aki voltam, mert tényleg sokat szenvedett. Noha úgy tűnik, egy kisgyerek nem érdemli meg a betegséget, én rájöttem, mindennek van értelme. Ha nem lett volna a transzplantációm, lehet, nem értékelném annyira a mostani életemet, másrészről pedig így sokkal jobban eljut az üzenetem az emberekhez – mondta a futó, aki arról is beszámolt, hogyan jött a sportolással kapcsolatos ötlete.

– A veseátültetés után elég erős gyógyszereket kaptam, amik megviseltek fizikailag és mentálisan egyaránt. A műtét utáni első két hónapban végig otthon kellett lennem, látogatókat sem fogadhattam. Ebben az időszakban nyolcvanhárom kiló lettem, pedig már mozogtam valamennyit. Egyszer vizsgálatra várva jött egy gondolat, hogy csinálnom kell valamit, mert idáig az egész életem a küzdésről, a kitartásról, a gyakori kórházi látogatásokról szólt. Eleinte bicikliztem, édesanyám pedig aggódott miattam, amikor másfél-két órákra eltűntem otthonról. Ekkor felkerestem a Tekergők nevű klubot, hogy az ő segítségükkel szervezett körülmények között tudjak sportolni. 2007-ben volt az első 10 kilométeres versenyem, ott döntöttem el, hogy versenyszerűen szeretném tovább űzni a sportot – avatott be a kezdetekbe a sportoló, akit rengetegen segítettek céljai elérésében.

Világbajnokságra készül

– Épp a minap elmélkedtem azon, hogy egy kiemelkedő sportolónak mennyi háttérmunkára van szüksége az eredmények produkálásához. Akikre bármikor támaszkodhatok, az egyértelműen a családom, utána az edzőm, majd a barátok, akikkel nap mint nap beszélgetek. Illetve fontos szerepet játszanak a sportorvosok és a masszőrök abban, hogy jó eredményeim legyenek – fogalmazott a Debreceni Sportcentrum és Sportiskola versenyzője. – A legnagyobb élményemként mindig az első versenyemet és az első félmaratonomat említem, a frissebb emlékeim közül pedig a tavalyi Európa-csúcsom nagyon emlékezetes marad – mondta Gergő, aki a következő megmérettetéséről is beszámolt.

– Nemrégiben volt egy felmérő versenyem Budapesten, ez egyben kvalifikációs viadal is volt. Ott szerencsére sikerült jó eredményt futnom, az állóképességem a maximumon van, most már a speciális munkára kell fektetni a hangsúlyt. A következő négy hónapban meg kell őriznem az egészségemet és a motivációmat, hogy az augusztus eleji világbajnokságon helyt tudjak állni.

Buddhizmus és sport

Gergő már egy ideje érdeklődik a keleti vallások és kultúra iránt, a buddhizmusban találta meg azt a fajta életszemléletet, ami hozzá a legközelebb áll.

– Régóta érdekeltek a spirituálisabb dolgok, valamint időközben rájöttem, hogy a nyugati vallások egyikével sem tudok teljesen azonosulni. Az egyetemen felvettem a Bevezetés a buddhizmusba nevű tárgyat, így ismerkedtem meg ezzel az életszemlélettel. Megtetszettek az előadások, ez volt az egyetlen tárgy, amire minden egyes alkalommal bejártam, nem sokkal később állandó résztvevője lettem egy buddhista meditációs központ közös foglalkozásainak. Nehéz összeegyeztetni az itteni meditációs alkalmakat az edzéseimmel, ettől függetlenül amikor tudok, elmegyek, illetve egyedül gyakran meditálok. Rengeteg könyvet olvasok ebben a témában – mondta az atléta, aki az életével és a céljaival kapcsolatban is figyel a buddhizmus tanaira.

Példaképek

– Távoli példaképem David Rudisha, aki egy év alatt háromszor futott világcsúcsot, ami elég komoly teljesítménynek számít.

De és azokban az emberekben ugyancsak igyekszem példaértékű dolgot keresni, akiket esetleg nem igazán kedvelek, vagy akiknek sok rossz tulajdonsága van – bárkitől tanulhat az ember, ha nyitott szemmel jár a világban. Nincs ideálom, inkább igyekszem mindenhonnan meríteni valamit – fejezte be a beszélgetést a huszonöt esztendős sportember.

Vona Lilla


Támogatásra várnak

Gergő, mint transzplantált sportoló szívügyének érzi a hozzá hasonló helyzetben lévők megsegítését. Szerinte a sérült sportolókat leginkább a média tudná támogatni. – Ha a sérültek többet kerülnének a médiába, vagy lenne egy olyan személy, aki át tudná adni ezeknek a sportolóknak az üzenetét, akkor többen foglalkoznának velünk – fogalmaz a fiatal hajdúsági sportoló, aki szerint anyagi és erkölcsi támogatásra is szükség lenne.


Mezei László Gergő

Született: Debrecen, 1988. 05. 15.

Csillagjegy: Bika

Családi állapot: nőtlen

Magasság: 174 cm

Súly: 61 kg

Sportágai: síkfutás (800, 1500 és 5000 méter), kerékpározás (időfutamok és mezőnyversenyek)

Legjobb eredményei: Világ- és Európa-bajnok futásban és kerékpározásban


Kedvencek

Név: Virág

Sportág: atlétika, kerékpár, triatlon

Sportoló: David Rudisha

Hobbi: legózás, főzés

Háztartási munka: főzés

Időtöltés: elmélkedés az élet dolgain

Étel: füstölt lazac

Ital: narancs dzsúz

Szín: kék

Zene/együttes: Don’t speak

Film: Mártix

Színész: Jason Statham

Könyv: A békés harcos útja

Gépkocsimárka: Volkswagen

Ország: Spanyolország (Gran Canaria)

Nőideál: mediterrán típus

Amit a legjobban utál: igyekszem semmit sem utálni

Amit a leginkább szeret: a jelenben lenni

Akivel a leginkább együtt vacsorázna: Buddhával

Akivel a leginkább nem: ilyen nincs, mert minden vacsorából, vagy beszélgetésből lehet valamit tanulni

Szenvedélye: a saját határaim feszegetése

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!