Sport

2008.04.22. 07:34

Idén minden út Pekingbe vezet

<p>Még néhány hónap és Kínára figyel az egész világ.</p>

Javában az üdülési szezonban, azaz augusztus 8-án lángol fel idén Pekingben az olimpiai láng, immár 28. alkalommal. Augusztus 24-ig éppen 28 sportágban és 302 versenyszámban mérik össze tudásukat a sportolók, egy számmal többen, mint Athénban. Néhány versenyt más városokban rendeznek: a vitorlázást Qingdaoban, a lovaglást Hong Kongban, a labdarúgást Qinhuangdaoban, Sanghajban, Shenyangban és Tianjinben.
Pekinget 2001. július 13-án választották meg az olimpia házigazdájának a NOB 112. ülésén, Moszkvában. A kínai főváros megelőzte Torontót, Párizst, Isztambult és Oszakát. Korábban további öt város nyújtott be pályázatot a NOB-nak, de a 2000. évi előszavazáson nem kerültek a legjobbak közé: Bangkok, Kairó, Havanna, Kuala Lumpur és Sevilla. Peking egyébként korábban már pályázott a 2000. évi nyári olimpiai játékok megrendezésére, de Sydneyvel szemben alulmaradt, itt van tehát a revans ideje.

Elindult a láng is

Az olimpiai fáklya megtervezésére rekordmennyiségű, több mint 300 pályázat érkezett a szervezőbizottsághoz. A mintegy harminc tervezőből álló csapat által több mint 10 hónapon át tervezett fáklya alapanyaga alumínium-magnézium ötvözet, mérete 720x50x40 milliméter, tömege pedig alig egy kg. Vörös és ezüst az alapszíne, amelyen tradícionális és kortárs kínai stílusú motívumok találhatók. Tervezése során ügyeltek arra, hogy a láng még 65 km/h-s szélben és 50 mm/h esőben is égve maradjon.

Az olimpiai fáklya útvonalát a győztes pályázattal együtt 2007. április 26-án mutatta be az olimpiai szervezőbizottság. A fáklya 2008 márciusában a görögországi Olümpiából indult a 130 napos, 137 ezer kilométeres útjára, amelynek végén, augusztus 8-án megérkezik a pekingi Nemzeti Stadionba. Az út Antarktisz kivételével az összes kontinenst érinteni fogja. Már útja elején adódtak gondok: Párizsban a Tibet szabadságáért, a kínai olimpia ellen tüntetők eloltották az olimpiai lángot,mely páratlan esemény az olimpiák történetében.

Esküvő és Olimpia

Augusztus nyolcadikán Kínában idén két dolgot csinálhat az ember: a már említett olimpiát nézheti, vagy ha épp kedve tartja, megházasodhat. Minden évben kínaiak ezrei házasodnak össze augusztus 8-án, amelyet a legszerencsésebb napnak tartanak a keleti kultúrában.
Az idei évben azonban ez a dátum a 2008-as Olimpiai Játékok megnyitójának napja is. Peking azonban felkészült a nagy nap kettős megünneplésére: "a párok a hét bármely napján összeházasodhatnak. 2008-ban várhatóan épp 2008 pár köti össze életét ezen a napon, sőt, egy kollektív esküvőt is szerveznek a kínai Nagy Fal egyik részén.
A nyolcas azért szerencseszám a kínai kultúrában, mert kiejtése ("ba") nagyon hasonlít a szerencse szóhoz ("fa"). Nem véletlen, hogy az olimpiai szervezőbizottság is 2008 nyolcadik hónap nyolcadik napján este nyolcra tűzte ki a megnyitóünnepély időpontját.

Résztvevő csapatok

A 2004-es olimpián résztvevő nemzetek száma Pekingben még tovább növekedhet. Az előző olimpián résztvevő 202 országon kívül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elismerte a Marshall-szigeteket és Tuvalut is, illetve Szerbia és Montenegró függetlenné válása után ez lesz az első olimpia, amelyen külön indulnak. Várhatóan tehát 205 nemzet sorakozik majd fel a megnyitóünnepségen. Észak- és Dél-Korea egy közös csapatként indul Pekingben.

A láng útja: Olimpiai láng - Pakisztán 2008.04.17. Eldugták San Franciscóban az olimpiai lángot 2008.04.10. Olimpiai láng Párizsban 2008.04.08. OLIMPIA-TIBET: Letartóztatások Londonban 2008.04.06.

Kapcsolódó cikkek:


- Varró Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!