Sport - Foci

2019.01.30. 13:47

Húsz éve visszavonulófélben

Debrecen - A debreceni ügyvéd, Rácsai Lajos idén tölti az ötvenötöt, de még aktívan futballozik a megye III-as DEAC-ban.

Debrecen - A debreceni ügyvéd, Rácsai Lajos idén tölti az ötvenötöt, de még aktívan futballozik a megye III-as DEAC-ban.

Üde színfoltja a cívisvárosi labdarúgásnak a DEAC „nagy öregje”, dr. Rácsai Lajos, aki ebben az évben lesz 55 éves, és még mindig aktívan futballozik. Az ügyvéd jelenleg a megyei harmadosztályban játszik hétről hétre, emellett az ügyvédválogatottban igyekeznek megvédeni társaival az Eb-címüket.

Jó helyen és jó időben

– Tény, sok minden másban is eltérő vagyok az átlagostól – fogalmazott a Naplónak a sportoló. – Általában a kor előrehaladtával például egy szélsőből középpályás, majd középhátvéd lesz. Én ezt az utat fordítva jártam be. Fénykoromban középhátvédet játszottam 15-20 éven keresztül, még az NB III-ban is ezen a poszton szerepeltem, majd harmincon felül meguntam, hogy én rontsam el a mások játékát, és rögtön középcsatár lettem. Annyi előzménye volt ennek, hogy kispályán mindig elöl játszottam.

Mondhatnám azt is, hogy amikor visszavonulóban voltam, akkor mentem előre, de hát ez tart már vagy húsz éve…"

– Azért élek meg a támadósorban ötven fölött is, mert sosem voltam olyan, aki nyolc embert felborított a gyepen, hanem általában jó helyen vagyok jó időben. Középhátvédként megtanultam helyezkedni, a játékstílusom miatt még megy a rendszeres futball az én koromban is, de már nem váltom meg a világot – mondta Rácsai, akit a titkáról is igyekeztünk kifaggatni.

– Sok összetevője van, biztos, hogy a genetikámnak is van jelentősége. De főként a játékstílusomnak: nem nagyon ütköztem korábban sem, nem csúsztam be, hanem odaértem. Utolsó emberként is „lehoztam” úgy a meccseket, hogy nem lett sáros a szerelésem még esőben sem. Ez sokat kímél az emberen, bár kétszer így is volt eltörve a kezem és egyszer a lábam. Emellett nem iszom, nem dohányzom, odafigyelek magamra: folyamatosan edzek, nyújtok és megfelelően étkezem, így nem vagyok elhízva. Mindezeknek köszönhetően 55 évesen komfortosan érzem magam, persze, ha 90 perceket kellene sorozatban játszanom, az biztosan nem esne már olyan jól. De egy-egy félidőt vagy olykor teljes meccseket azért még meg tudok oldani kényelmesen – fogalmazott a veterán futballista, s a generációs különbségekről is szót ejtett.

5-6 közepes év

– Több olyan sráccal játszom együtt, akik a fiamnak gyerekkori barátai, de akikkel régebben együtt focizom, azok már tegeznek. Csapattársak vagyunk: egy szív, egy dobbanás. Lajos fiam, akivel ma is sokszor focizunk egy csapatban, 27 éves, nála vannak jóval fiatalabbak is. Az öltözőben akadnak idősebbek is, ha nem is annyira, mint én. Hogy meddig lehet még ezt bírni? Azt mondják a barátaim, hogy van még 2-3 jó évem, meg vagy 5-6 közepes. Jó lett volna az unokámmal is egy csapatban focizni, és bár három gyermekem van, ez azért még odébb van. Amíg komfortosan érzem magam, addig szívesen játszom. Tavaly megnyertük a megye II-t, a fiamék elindultak a megye I-es bajnokságban, azt én már nem vállaltam. Katona Zolival és néhány barátommal csináltunk egy megye III-as csapatot. Itt nálam mindenki fiatalabb, de azért vannak 45-50 évesek is a mezőnyben – fogalmazott.

Dr. Rácsai Lajos 22 éve tagja az ügyvédválogatottnak, már háromszor nyertek Európa-bajnokságot, egyszer pedig Világkupát. – Idén Írországban lesz az Eb, oda címvédőként érkezünk, és szeretnénk nyerni ezúttal is.

TN


[related-post post_id="4123334"]

[related-post post_id="4124003"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!