Hirdetés

2023.11.23. 15:12

Zuhany vagy kád? Hogyan válasszunk, ha felújításra kerül a fürdőszobánk?

A fürdőszoba elsődleges természetesen a mindennapi tisztálkodás és testápolás helyszíne, azonban több is ennél. Reggelente itt ébredünk fel igazán, itt készülünk fel a rohanós napra, melyet aztán itt is fejezünk be, az éjszakai pihenésre hangolódva. Amikor belekezdünk a helyiség felújításába, számos fontos döntést kell meghoznunk a burkolat kiválasztásától kezdve a világításon keresztül egészen az apróbb kiegészítők megvásárlásáig. A központi kérdés azonban szinte mindig ez: zuhanykabint, vagy kádat válasszunk? A döntés során számos tényezőt kell figyelembe venni, lássuk tehát, hogy mik ezek.

Haon.hu

Forrás: 123RF.com

A fürdőszoba mérete és alaprajza

Az átalakítás során az első kérdés természetesen az, hogy mire van egyáltalán lehetőségünk? Egy igazán tágas fürdőszobában jól megfér egymás mellett a zuhanyzó és a kád is, sajnos a legtöbb esetben azonban nem vagyunk ilyen szerencsések. Kezdjük tehát a tervezést egy méretarányos rajzzal, ennek segítségével kísérletezhetünk a különböző berendezési tárgyak elhelyezésével. Gondoljuk át, hogy pontosan mire is használnánk a fürdőszobát? Ha ott sminkelünk, szükség lesz egy jól megvilágított asztalra, ha pedig a WC-t is itt szeretnénk elhelyezni, ennek is helyet kell szorítani.

Az apró fürdőszobába logikusabb választás lehet a kisebb helyet foglaló zuhanykabin, mely számos méretben és kialakításban elérhető. Ha azonban mindenképpen a kádat részesítjük előnyben, ma már erre is van lehetőség, hiszen választhatunk helytakarékos, negyedköríves modelleket is.

Kik használják a fürdőszobát?

Nagyon fontos az, hogy mik az egyéni preferenciáink a szaniter megválasztása során, ezt azonban felülírhatja a praktikum. Gondoljuk át, hogy kik fogják használni a helyiséget? Ha kisgyermeket nevelünk, megkönnyítheti az életünket a kád választása, mivel ebben könnyebben megy a fürdetés, a pancsolás pedig még hosszú évekig nagy élmény lesz a gyerekeknek. Ha viszont mozgásában korlátozott, vagy idősebb családtaggal élünk együtt, a magas peremű kád problémás lehet. Számukra a zuhanykabin a jó választás, melybe akár egy ülőke és kapaszkodó is elhelyezhető, a zuhanytálcából pedig találunk csúszásmentes változatot is.

Vegyük figyelembe azt is, hogy hány emberre jut egy fürdőszoba? Amennyiben azt többen használják, egy átlagos napon nincs idő arra, hogy mindenki a fürdőkádban áztassa magát, így ebben az esetben is praktikusabb lehet a zuhanyzó beszerelése.

Gazdaságosság és környezetvédelem

Az, hogy napi szinten mennyi vizet használunk el, különböző okokból lehet fontos. Van, aki szeretne tudatosan élni, és minél kevésbé pazarolni a rendelkezésünkre álló természeti erőforrásokat, másnak pedig a pénztárcája nem engedi meg a nagy mennyiségű vízhasználatot, illetve annak felmelegítését.

Ebből a szempontból kijelenthető, hogy összességében a zuhanyzók használnak kevesebb vizet – akár 100 literrel kevesebbet –, különösen akkor, ha azokat modern zuhanyfejekkel és csaptelepekkel szereljük fel. Ha takarékos megoldást keresünk, érdemes például a termosztátos csaptelepek mellett dönteni, hiszen ezek az általános 30-60 másodperc helyett csupán 6 másodperc alatt fűtik fel a vizet a kívánt hőmérsékletre.

Takarítás

Talán elsőre részletkérdésnek tűnhet, hosszú távon azonban fontos az, hogy mennyi időt töltünk a fürdőszoba kitakarításával. A káddal testünk nagy felületen érintkezik, azt tehát minden használat után érdemes alaposan kitisztítani, a nagyobb, sima felszín miatt azonban ez gyorsabban megtörténhet. A zuhanyzó apróbb részeit sokszor hosszabb ideig kell sikálni, ez azonban a kád takarításával ellentétben nem terheli meg a hátunkat. Számos szempontot kell tehát itt is figyelembe venni, hiszen mindkét változatnak megvannak a maga előnyei.

Egyéni szempontok

A praktikum és a tér adta lehetőségek keretein belül a legfontosabb az, hogy fürdőszobánk a saját igényeinknek feleljen meg. Ha a helyiséget egyfajta wellnessrészlegként képzeljük el, ahol relaxálhatunk és kikapcsolódhatunk, ha szeretünk egy könyvvel a kezünkben órákon át ázni a forró vízben, vagy éppen egy klasszikusabb stílusú fürdőszobát képzeltünk el magunknak, akkor válasszunk egy kényelmes fürdőkádat. Ha a gyorsaság és a hatékonyság jellemez minket, a tisztálkodáson minél hamarabb szeretünk túlesni, vagy éppen az érzékeny bőrünk nem bírja a forró vizet, akkor döntsünk egy minden igényünket kielégítő, modern zuhanykabin mellett.

Ha többen élünk egy fedél alatt, és az elképzeléseket nem tudjuk összehangolni, akkor még mindig választhatunk hibrid megoldásokat: létezik olyan, speciálisan kiszélesített és paravánnal ellátott kád, melyet mindenki kedve szerint használhat akár fürdésre, akár zuhanyzásra.

Döntsünk megfontoltan!

Ahogy láthattuk, a zuhanyzó és a fürdőkád közötti választás számos tényezőtől függ. Egyéni preferenciáink és igényeink határozzák meg, hogy melyik lehet a legmegfelelőbb fürdőszobai berendezés számunkra, sokszor azonban praktikussági szempontokat is figyelembe kell vennünk. Mind a fürdőkád, mind a zuhanyzó különböző előnyökkel rendelkezik, így bárhogy döntünk, biztosak lehetünk abban, hogy egy jól funkcionáló fürdőszobát alakítunk majd ki. A választást azonban fontoljuk meg alaposan, hiszen egy későbbi csere komoly felújítási munkálatokkal és kényelmetlenséggel jár, érdemes tehát hosszú távra tervezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában