Izraeli–palesztin konfliktus

2024.03.13. 10:29

Késes támadás ért izraeli biztonsági erőket, a merénylőt lelőtték

Az izraeli–palesztin háború 159. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli katonák a ciszjordániai Betlehemtől nyugatra lévő ellenőrzőponton történt késelés helyszínén 2024. március 13-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

Az Európai Unió külügyi főképviselője több cselekvést vár az Egyesült Államoktól is

Több cselekvést sürgetett a gázai övezeti helyzet rendezése érdekében Washington részéről is szerdán az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki szerint a gázai lakosság túlélése forog kockán. 

Josep Borrell Washingtonban az amerikai külügyminiszterrel folytatott tárgyalását megelőzően elismerését fejezte ki az amerikai kormányzat felé, hogy erőfeszítéseket tesz az emberi szenvedés csökkentése érdekében.

Megállapította egyúttal, hogy a sajnálkozás kevés, cselekvésre van szükség. Ezek közé sorolta a minél több szárazföldi határátkelő megnyitását a segélyszállítmányok előtt, és a tengeri segélyútvonal kiépítését. Az európai uniós főképviselő az ukrajnai háborúval kapcsolatban kijelentette, hogy Európa számára a közelség szempontjából a legnagyobb aggodalmat Ukrajna jelenti, és úgy fogalmazott,

Oroszország nem fog megállni, hanem meg kell állítani.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a kétoldalú kapcsolatokat illetően kijelentette, hogy Európa az Egyesült Államok számára a jelenlegi kihívások kezelésében elsődleges partner.

Nagy-Britannia 150 tonna segélyt juttatott be a Gázai övezetbe

Nagy-Britannia 150 tonna segélyt juttatott be szerdán a Gázai övezetbe. A londoni külügyminisztérium tájékoztatása szerint a csomag egyebek mellett 13 440 takarót, 840 családi méretű sátrat, hatezer matracot és több mint háromezer női higiénés készletet tartalmaz. A szállítmányt az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) juttatja el a rászorulóknak.

A brit kormány mindemellett egy teljesen felszerelt tábori kórházat is eljuttat a héten a többségében palesztinok lakta Gázába. A külügyi tárca ismertetése szerint a létesítmény a helyi viszonyoknak megfelelően átalakítható, és tartozik hozzá egy gyógyszertár, súlyos sérülések ellátására és újjáélesztésre alkalmazható egység, betegirányító helyiség, valamint egy szülészeti részleg.

A tábori kórház, amelyet a múlt héten indítottak útnak Manchesterből, akár 48 óra alatt működőképes állapotba hozható és naponta száznál több beteg ellátására alkalmas - áll a londoni külügyminisztériumi tájékoztatóban. Az egészségügyi létesítmény személyzetének számos brit tagja is lesz.
David Cameron külügyminiszter szerdán bejelentette azt is, hogy a brit kormány 10 millió fonttal 100 millió fontra (csaknem 47 milliárd forintra) növelte a palesztin területek számára a jelenlegi pénzügyi évben folyósítandó brit segély összegét. A londoni külügyminisztérium által idézett becslések szerint 3,1 millió palesztin szorul humanitárius segítségre, és meghaladja a félmilliót azoknak a száma, akiket éhínség fenyeget. 

Cameron a tárca szerdai tájékoztatásához fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: ez a legnagyobb brit segélyszállítmány a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet és Izrael háborújának kezdete óta. 

A brit külügyminiszter megismételte azt a többször is hangoztatott álláspontját, hogy csak a harcok azonnali szüneteltetése teremtheti meg a feltételeket a szükséges mennyiségű segély bejuttatásához Gázába, és a Hamász által elhurcolt túszok szabadon engedését is ez teheti lehetővé.

A német védelmi miniszter jóváhagyta segélyek ledobását a Gázai övezetben

Boris Pistorius német védelmi miniszter szerdán engedélyezte a légierőnek a Gázai övezetbe szánt sürgősségi segélyszállítmány eljuttatását - közölte a dpa helyi hírügynökség.

A hadsereg közlése szerint már folynak a szállításhoz szükséges előkészületek, és a segélyt a jelenleg Franciaországban állomásozó C-130-as katonai szállítórepülőgépekkel juttatják majd el a rászorulóknak. Katonai beszámolókra hivatkozva a helyi sajtó arról írt, hogy a segélyszállítás akár már a hétvégén megindulhat.   

A Jordánia kezdeményezésére szervezett műveletben Németország mellett Franciaország és az Egyesült Államok is részt vesz.   

Az ENSZ szerint amennyiben a Gázai övezetben élő mintegy 2,2 millió ember nem kap sürgősen humanitárius segélyt, éhínség fogja sújtani az ostromlott övezetben élőket.  

A Hamász és más militáns csoportok tavaly október 7-én meglepetésszerű támadást hajtottak végre Izrael ellen, körülbelül 1200 embert megöltek és mintegy háromezret megsebesítettek, továbbá legalább 240 embert elraboltak, akik közül többeket novemberben szabadon engedtek. Izrael válaszul rakétatámadásokat indított a Gázai övezet felé és megfogadta, hogy megsemmisíti a Hamász terrorszervezetet.

Késes támadás ért izraeli biztonsági erőket, a merénylőt lelőtték

Jeruzsálem déli bejáratánál egy palesztin merénylő megkéselt két, útellenőrzést végző izraeli biztonságit szerda reggel, a támadót agyonlőtték.

A rendőrség beszámolója szerint a merénylő Jeruzsálem déli bejáratánál, a 60-as úton felállított útellenőrző pontnál késelt meg két biztonságit, egy 25 éves férfit, és egy 20 éves nőt. Egyikük közepesen súlyos, másikuk enyhe sérülést szenvedett - közölte az izraeli mentőszolgálat.   

Izraeli mentőalakulatok tagjai a ciszjordániai Betlehemtől nyugatra lévő ellenőrzőponton történt késelés helyszínén 2024. március 13-án. A késelésben két izraeli megsérült, a támadót a rendőrök lelőtték
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

A közeli al-Kadarban élő, elektromos kerékpáron érkező, mindössze 15 éves késelőt a helyszínen agyonlőtték. Ennél az ellenőrző pontnál tavaly novemberben is volt egy, 20 éves izraeli katona halálát okozó terrortámadás.   

A Palesztin Nemzeti Hatóság rámalláhi egészségügyi minisztériumának jelentése szerint éjjel négy palesztin vesztette életét izraeli biztonságiakkal kitört harcokban Ciszjordániában. Egy 16 és egy 23 éves palesztint Jeruzsálem közelében, Givat Zeév telepesváros mellett, további kettőt pedig Dzsenínben, Ciszjordánia északi részén lőttek agyon a biztonsági erők. Givat Zeévnél hárman közepesen súlyosan megsebesültek. Az izraeli rendőrség szerint ott öt palesztin Molotov-koktélt próbált dobni az elhaladó járművekre, és a határőr rendészek ezért lőttek rájuk.   

Az elmúlt napon az izraeli hadsereg (IDF) szóvivőjének jelentése szerint egy izraeli kommandós egység tűzharcot folytatott, és megsemmisített a Gázai övezet déli részén egy iszlamista fegyveres osztagot, akik elbarikádozták magukat Hán-Júnisz egyik lakónegyedében.   

Izraelben szerda reggel is volt a Libanonból érkező rakétákra figyelmeztető légiriadó az ország északi határánál. Dél-Libanonban, az izraeli határhoz közeli Nakurába vezető úton dróntámadás ért egy járművet a libanoni síita Hezbollah terrorszervezet al-Manar nevű hírcsatornájának beszámolója szerint.

Ez történt kedden:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában