Illegális bevándorlás

2024.02.15. 07:44

Fokozódik az Európára nehezedő migrációs nyomás

A Magyar Nemzet a Frontex adataira hivatkozva arról ír, hogy 2023-ban mintegy 43 ezerrel több illegális határátlépést regisztráltak.

MW

Hőtakarókba burkolózott illegális bevándorlók ülnek a földön a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén lévő Arrieta kikötőjében 2023. december 27-én

Forrás: MTI/EPA-EFE

Fotó: Adriel Perdomo

Fokozódik az Európára nehezedő migrációs nyomás – erre mutattak rá az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) tavalyi évre vonatkozó adatai. 2023-ban mintegy 43 ezerrel több illegális határátlépést regisztráltak – a legnagyobb mértékű, 161 százalékos növekedést a hét fő migrációs útvonal közül a nyugat-afrikain észlelték, amelyen keresztül több mint 40 ezren próbáltak bejutni a kontinensre – írja a lap

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken tapasztalható migrációs helyzetről nemegyszer szóltak tavaly a hírek: volt olyan hétvége, amikor 1300 migráns szállt partra, és gyakran került címlapokra, amikor a szigetekre tartva elsüllyedtek a migránsok hajói. 2023-ban több mint hatezren vesztették életüket az Atlanti-óceánon.

A legnépszerűbb útvonal tavaly a Földközi-tenger volt, több mint 157 ezren érték el Európa déli határát.

Érdekesség, hogy bár az utóbbi években rendszerint nőtt a hazánkat is érintő nyugat-balkáni útvonal forgalma, tavaly 31 százalékos csökkenést tapasztalt a Frontex, az illegális határsértők száma százezer alatt maradt. Az útvonal továbbra is a második legforgalmasabbnak számít.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában