Újabb fejlemények

2024.01.27. 14:22

Lánchíd-botrány: csalás miatt is nyomozás indulhat a számlagyáros ügyvéd ellen

A Magyar Nemzet cikkében felidézi, hogy az Amnesty-vezér testvérének neve számos ügyben felmerült már.

MW

Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója, a számlagyáros ügyvéd, Vig Mór testvére

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A lap arról ír, hogy 

a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK) fordult a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István azután, hogy napvilágot látott: 22 millió forinttal tartozik a Hír TV-nek a számlagyáras ügyvédként elhíresült Vig Mór cége, a Sunstrike Kft. 

A televízió vezérigazgatója ugyanis a Magyar Nemzetnek arról számolt be, hogy a Sunstrike Kft-vel 2021. szeptember 1-jén kötött szerződést a Hír TV. A megállapodás szerint a kft. úgynevezett miniprogramokat, azaz 60–180 másodperces összeállításokat adott Magyarország építészete címmel a televíziónak, nagy részben az A-Híd megbízásából. A Sunstrike ügyei eleinte rendben voltak: a cég 2021-ben és 2022-ben is több tíz milliós adózás előtti eredményt ért el, 2023-ban pedig harminc fővel dolgozott.

A televízió meg is kezdte a rövid összeállítások vetítését, ám a kft. idővel elmaradt az ellenérték kifizetésével. A Sunstrike összesen nagyjából hatvanmillió forintért kötött üzletet a televízióval. A 22 milliós tartozás 2022 júliusa és 2023 márciusa között halmozódott fel.

A tévé illetékesei mindvégig a Sunstrike tulajdonosával, vagyis magával Vig Mórral tárgyaltak a tartozás rendezéséről. Az egyeztetések során Vig azt állította, hogy az A-Híd időközben megvonta cégétől a támogatást, de jelezte: ha rendeződik a viszony a megbízóval, kifizetik az elmaradást. Utóbbi azonban egy kisebb összeget leszámítva nem történt meg, Tényi pedig mindezek fényében csalás miatt tett feljelentést a rendőrségen.

A Sunstrike Kft. körül az utóbbi időben igencsak csapdosnak a hullámok: nemrég az atv.hu számolt be arról, hogy két év alatt, 2020 novembere és 2022 júliusa között a Lánchíd kivitelezését végző A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalhatott a praxisától eltiltott jogász cégének.

Ebből a hatalmas összegből az eddig napvilágra került információk szerint továbbutaltak 900 millió forintot Vig magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára.

A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

A tranzakciót az adóhatóság a Vig Mór elleni eljárás keretein belül vizsgálja.

A cikk folytatása ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában