Tragédia

2023.12.22. 06:38

Prágai fegyveres támadás: a halottak között még sincs külföldi állampolgár (videó)

Lövöldözés történt csütörtök délután Prágában, a cseh főváros központjában, a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karánál. Ez Prága óvárosában található, mintegy ötszáz méterre a történelmi Károly hídtól, ahol általában rengeteg turista tartózkodik. A lövöldöző legalább 12 embert meggyilkolt, és ő sem élte túl a vérengzést. A támadásban több tucat ember is megsebesült. Az elkövető állítólag előre megfontoltan készült a lövöldözésre, erről tanúskodik az is, hogy a 24 éves ámokfutó a közösségi oldalán is megosztott erről egy bejegyzést.

MW

A prágai Károly Egyetem bölcsészkarának épülete előtt őrködő rendőr 2023. december 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Petr David Josek

Őrizetbe vettek négy támadásokkal fenyegetőző személyt

A prágai rendőrség őrizetbe vett négy személyt, aki „törvénysértő módon reagált” a csütörtöki egyetemi lövöldözésre – közölte pénteken Martin Vondrasek prágai rendőrfőnök. 

Az előállított személyek közül egy 14 éves észak-morvaországi fiú azt állította, hogy iskolai lövöldözésre készül. Az iskolásfiú tette ugyan közösség tagja elleni erőszaknak is minősülhetne, azonban a fiú életkora miatt nem vonható felelősségre, a rendőrségnek pedig azt mondta, hogy csak viccelt a támadással kapcsolatban.

Egy prágai férfit, aki bejelentése szerint az egyetemi ámokfutó példájának követését és emberek megölését tervezte, kommandósok fogtak el péntek reggel. Ellene riadalmat kelő üzenet terjesztése miatt indult büntetőeljárás.
A harmadik őrizetbe vett személy egy Hradec Kralove régióbeli nő, aki kijelentette: 

sajnálja, hogy valaki megelőzte az egyetem elleni támadásban. A rendőrfőnök szerint a nő mentális zavarban szenved, és fegyvertartási engedélye sincs.

A negyedik őrizetbe vett személy, egy nyugat-morvaországi férfi azzal fenyegetőzött, hogy az egyetemi támadó egész családjával végezni fog. A rendőrség egy engedéllyel tartott fegyvert foglalt le a férfitől, akit várhatóan több ember ellen elkövetett erőszak szándékával vádolnak meg
További négy esetben a lövöldöző dicsőítése miatt indult rendőrségi eljárás. 

Vondrasek a sajtótájékoztatón arra kérte az újságírókat, hogy munkájuk során „ne népszerűsítsék” a lövöldözőt és bűntettét, mivel ezzel hasonló bűncselekmények elkövetésére ösztönözhetnek másokat.

A lövöldöző házában talált fegyverrel öltek meg egy fiatal apát és egy csecsemőt a Klánovicei erdőben

A ballisztikai vizsgálat bebizonyította, hogy a Prágától keletre fekvő Klánovicei erdőben egy hete meggyilkolt két embert ugyanazzal a fegyverrel lőtték le, amelyet abban a házban találtak, ahol a prágai belvárosban álló Károly Egyetem bölcsészkarán lövöldöző férfi lakott egy Hostoun nevű faluban – közölte péntek délután a cseh rendőrség az X mikroblogportálon. 

A rendőrség korábban is feltételezte, hogy kapcsolat van a két eset között, de amíg ez be nem bizonyosodott, rendkívüli óvintézkedéseket vezettek be a Klánovicei erdőben.

Médiajelentések szerint a klánovicei áldozatok egy harminckét éves férfi és a kéthónapos kislánya. Tizennégy ember - közöttük a lövöldöző - halt meg a csütörtöki tragédiában, egy áldozat pedig a kórházba szállítás után halt bele sérüléseibe. A rendőrség két napon át kutatott a Klánovicei erdőben a kettős gyilkosság ügyében. Több régióból több száz - közöttük kutyás és lovas - rendőr vett részt a keresésben, de nem bukkantak ott rejtőzködő emberre, aki veszélyes lenne.

Ales Strach, a prágai rendőrség életvédelmi osztályának nyomozója péntek reggel közölte, hogy a bölcsészkari lövöldözés feltételezett elkövetője egyben a klánovicei gyilkosság egyik gyanúsítottja is.

Begyűrűzött Közép-Európába az önpusztítás – a prágai lövöldözésről

És még ha százszor kell ismételni, akkor is ugyanide tartozik a magzatgyilkosság és az eutanázia, mint az önmagunk felszámolására tett istentelen kísérlet. Ungváry Zsolt elgondolkodtató írása a Mandineren olvasható!

Sokkoló videón, ahogy lövöldözik a prágai ámokfutó

Új videót osztott meg a csütörtöki prágai lövöldözésről a The Sunday Times, a felvételeken az látszik, ahogy a 24 éves David Kozak a Károly Egyetem egyik épületéről tüzel a járókelőkre. A 24 éves diák, akinek más gyilkosságokkal való kapcsolatát is vizsgálják, jelentések szerint arról fantáziált, hogy „mániákussá válik”. A leírás szerint „stréber” volt, akit lenyűgöztek a fegyverek.

A videót IDE KATTINTVA tudja megtekinteni! 

A halottak között még sincs külföldi állampolgár

Korábbi jelentésekkel ellentétben nincs külföldi halálos áldozata a prágai Károly Egyetemen csütörtökön lezajlott fegyveres támadásnak, a három külföldi állampolgár a sebesültek között van.

Az elhunytak között nincs külföldi állampolgár

– közölte Vit Rakusan cseh belügyminiszter pénteken a cseh közszolgálati rádióban.

Egy adatot szeretnék kiemelni: tizenhárom halálos áldozata van az őrült lövöldözőnek, aki maga is a halottak között van

– mutatott rá.

A miniszter elmondása szerint a támadó által megsebesített 25 személy közül három külföldi állampolgár: ketten az Egyesült Arab Emírségek, a harmadik pedig Hollandia állampolgára.

Három külföldi állampolgár is van a halálos áldozatok között

Három külföldi állampolgár is van a prágai Károly Egyetemen csütörtökön lezajlott fegyveres támadás halálos áldozatai között – közölte Vit Rakusan cseh belügyminiszter pénteken a cseh közszolgálati rádióban, az áldozatok nemzetiségének megnevezése nélkül.

Az egyetem egyik diákja csütörtök délután tüzet nyitott az egyetem filozófiai karának a prágai belvárosban található fő épületében, és 14 embert megölt. A lövöldözésben a merénylő is életét vesztette, de egyelőre nem világos, hogy öngyilkos lett, vagy a rendőrök lőtték agyon. A merényletsorozatban 25-en megsebesültek, tízen közülük súlyosan. A CT cseh közszolgálati televízió a különböző kórházakra hivatkozva azt közölte, hogy a sebesültek állapota stabil.

Videófelvétel arról, ahogy a fegyveres tüzet nyitott a prágai Károly Egyetem tetejéről:

A rendőrség eddig 13 halottat azonosított – mondta el Rakusan, hozzátéve, hogy állandó kapcsolatban állnak az áldozatok hozzátartozóival. A belügyminiszter szerint a támadó legálisan tartott magánál lőfegyvereket, és büntetlen előéletű volt. Elmondta, hogy elővigyázatosságból megerősítették a biztonsági intézkedéseket a veszélyeztetettnek minősített helyszíneken, ahová géppisztolyos rendőröket vezényeltek.

A cseh kormány nemzeti gyásznapot rendelt el szombatra a tragédia miatt

– közölte csütörtökön Petr Fiala miniszterelnök.

Jan Graubner prágai bíboros érsek szombaton 11 órakor a prágai Szent Vitus-székesegyházban szentmisét mutat be az áldozatokért – közölte Marek Vyborny mezőgazdasági miniszter az X közösségi hálózaton.

A prágai ámokfutó már régóta készülhetett a lövöldözésre

A Deník arról ír, hogy a férfi dececember 9-én létrehozott egy Telegram-csatornát, ahol állítólag cirill betűkkel egy bejegyzésben azt állította a férfi, hogy gyűlöli a világot. A lap szerint azt is megemlítette az elkövető, hogy lövöldözni fog az iskolában, továbbá írt arról is, hogy öngyilkosságot tervez – adta hírül a Magyar Nemzet.

Mint írják, a bejegyzés szerint az oroszországi Alina Afanaskina hasonlóan szörnyű tette inspirálta, aki két embert lelőtt és másokat megsebesített egy orosz középiskolában. Az utolsó üzenetet december 19-én írta a lövöldöző. Ebben arról írt, hogy elviselhetetlenül cseng a füle. Csütörtök este azonban olyan hírek is felröppentek, hogy a Telegram-fiókja átverés lehet. 

Szemtanúk beszámolói a prágai tömeggyilkosságról

Úgyanúgy zajlott a tanóra, mint máskor, aztán hirtelen egy férfi berontott a terembe és kiabálni kezdett: Rendőrség, mindenki kifelé!

– idézte fel a megrázó történteket a prágai Károly Egyetem egyik hallgatója. Az egyetemen csütörtök délután legkevesebb 15 halálos áldozatot követelő lövöldözés történt, a sebesültek számát ennél jóval többre becsülik. 

Emberek tömege rohant az utcára, amikor az első lövés eldördült. Azt hittem, hogy valami petárda vagy egy autó volt, amíg meg nem hallottam a második lövést, és kitört a pánik. Láttam, hogy egy golyó a tér másik oldalán, körülbelül kilenc méterre a földbe csapódott, mielőtt bebújtam egy üzletbe

– mesélte a BBC közmédiának Hannah Mallicoat amerikai turista a tegnapi csehországi tömeggyilkosság után.


A diákok az egyetem épületének emeletének tetőterében, és az ablakpárkányokon bújtak el.

Az kell mondanom, hogy ennél szörnyűbbet talán még soha nem láttam pályafutásom során

– írta az Instagram közösségi oldalon megosztott bejegyzésében Marek Dvorak mentő, aki a prágai lövöldözés sebesültjeit látta el. Mint írta, olyan dolgokat látott ma, amelyeket még nem tudott feldolgozni, tapasztalt kollégái könnybe lábadt szemekkel próbálták megmenteni a lövöldözés áldozatául esett egyetemistákat.

Őszinte részvétem az áldozatoknak és családjuknak, ez a megtestesült gonoszság, őrült igazságtalanság, rettenetesen sajnálom

– fogalmazott Dvorak.

Az egyik orosz diáklány, aki ukrán barátaival gyászol, a helyszínen nyilatkozott a Magyar Nemzetnek:

Teljesen meg vagyunk döbbenve. Öt percre lakunk innen, egész nap rendőrségi szirénákat és mentőautók hangját hallottunk, tele volt a helyszín rendőrökkel 2-3 óra környékére. Egész nap a híreket néztük. Most sírunk és gyertyákkal a kezünkben szeretnénk megemlékezni erről a szívszaggató eseményről.

Mécsest gyújt egy nő a prágai Károly Egyetem filozófia intézeténél, a Jan Palach téren elkövetett lövöldözés helyszínén 2023. december 21-én
Fotó: Petr David Josek / Forrás: MTI/AP

Nem sokkal később egy magányos fiú sétálgatott a teljesen lezárt területen, akin látszott, azt sem tudja, fiú-e vagy lány. Hangja csendes volt, és enyhén remegett. Láthatóan nem tudott mit kezdeni magával. A prágai járókelő szerint a városközpontban minden olyan, mint eddig: az emberek szórakoznak, úgy tesznek, mintha semmi sem történt volna. Belül azonban minden más. 

Azok után, ami Ukrajnában, Gázában történt, ahol mindennap emberek halnak meg, még ez is. Húsz percre dolgozom innen, és ismerem ezt a helyet, de a saját szememmel akartam meggyőződni arról, hogy milyen érzés ez a látvány. Teljesen megváltoztatja a világról alkotott felfogásodat ez az egész.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el.

A mészárlás előtt az apjával, múlt héten két további emberrel is végezhetett az ámokfutó

Martin Vondrácek országos rendőrfőkapitány közölte, a rendőrség úgy véli, hogy az elkövető a nap folyamán korábban megölte az apját.

A rendőrség vizsgálja azt is, hogy az elkövető gyilkolt meg további két embert a múlt héten. Hat nappal korában egy Prágához közeli erdőben egy 32 éves férfi és egy két hónapos kislány holttestét találták meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában