Döbbenetes

2023.12.23. 12:28

Nemzeti gyásznap Csehországban, gránáttal fenyegetőzött egy férfi Prágában (videó)

Röviddel a prágai ámokfutó merénylete után egy másik férfi gránáttal a kezében fenyegetőzött a cseh főváros egyik utcáján pénteken este. A közeli kávézókban, éttermekben a földön fekve várták az emberek, hogy a rendőrség különleges egységei megmentsék őket – számolt be róla a Magyar Nemzet. Csehországban a csütörtöki támadás áldozatainak emlékére szombatra nemzeti gyásznapot hirdettek.

MW

Posztoló rendőr a prágai utcán a tömeggyilkosság napján

Forrás: Anadolu via AFP

Mint ismert, csütörtökön egy ámokfutó, az Károly Egyetem 24 éves diákja a bölcsészkar belvárosi épületében 14 emberrel végzett és sokat megsebesített, majd magával os végzett.  Otthonában egész fegyverarzenált találtak. A csütörtöki szörnytett előtt a gyanú szerint apját, egy héttel korábban pedig egy erdőben sétáló férfit és annak lányát is megölte. A támadás áldozatainak emlékére szombatra nemzeti gyásznapot hirdettek Csehországban.

A középületeken félárbócra engedték és gyászszalaggal kötötték át a nemzeti zászlót. Petr Fiala kormányfő felhívást intézett a lakossághoz, hogy déli 12 órakor egyperces csenddel emlékezzenek az áldozatokra. A legtöbb adventi és kulturális rendezvényt lemondták, a televíziók megváltoztatták műsoraikat.

All 14 dead in Prague university shooting identified: Police
Megemlékezők a Károly Egyetem épületénél
Fotó: Anadolu via AFP

A prágai Szent Vitus-székesegyházban, a prágai érsek székhelyén, a prágai vár közepén Jan Graubner bíboros érsek szombaton gyászmisét mutat be, amelyen részt vesz  Petr Pavel államfő és Milos Vystrcil, a szenátus elnöke is. Sok más csehországi templomban is gyászistentiszteleteket tartanak az áldozatok emlékére.

Az egyetemi épület előtt, ahol a merénylet történt, sokan virágokat helyeznek el, és mécsest gyújtanak.

A hatóságok megkezdték a halálos áldozatok nevének nyilvánosságra hozatalát. Köztük van Lenka Hlávková, a Károly Egyetem Zenetudományi Intézetének vezetője is. A világ sok országából folyamatosan érkeznek a részvétnyilvánítások.

Csehországban többek között 2011-ben, Václav Havel elnök halála alkalmából tartottak nemzeti gyásznapot.

Egy férfi kézigránáttal fenyegetőzött a nyílt utcán

Alig telt el 24 óra az egész Európát megrendítő prágai tömeggyilkosság után, a cseh rendőrség péntek este bejelentette, hogy egy férfi egy gránáttal a kezében fenyegetőzött a Pavlova téren. A közösségi odalakon olyan videók terjednek, amelyek tanúsága szerint a közeli kávézókban és éttermekben a földön fekvő emberek igyekeztek úrrá lenni a pánikon.

A rendőrség később közölte, hogy egy játék gránát volt a fent említett férfi kezében.

A Magyar Nemzet teljes cikkét ITT találja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában