Izraeli–palesztin konfliktus

2023.12.10. 08:20

Hamász: tárgyalás nélkül nem térhetnek vissza a túszok Izraelbe

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok elengedését követelik tüntetők a Kirja katonai bázisnál, Tel-Avivban 2023. december 7-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

Hamász fegyveres szárnya: tárgyalás nélkül nem térhetnek vissza a túszok Izraelbe

A fogolycserékről folytatandó újabb tárgyalások nélkül nem térhetnek vissza Izraelbe a Gázai övezetbe elhurcolt túszok – közölte a radikális iszlamista Hamász katonai szárnyának, az Izzedín al-Kasszám Brigádoknak a szóvivője vasárnap.

Abu Ubajda az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak küldött hangüzenetében külön hangsúlyt fektetett arra, hogy Izrael nem fogja tudni erővel kiszabadítani a foglyokat, és az egyikük kiszabadítására tett, kudarcba fulladt akcióra hivatkozott.

Ubajda továbbá azt állította, hogy a Hamász harcosai megrongáltak vagy megsemmisítettek 180 izraeli csapatszállító járművet, harckocsikat és buldózereket az utóbbi tíz napban ismét fellángolt harcokban.

A gázai egészségügyi minisztérium szombati közlése szerint az izraeli hadműveletek következtében eddig mintegy 18 ezer palesztin vesztette életét, és 49 500-an sebesültek meg a Gázai övezetben. Asraf al-Kidra szóvivő az al-Dzsazírának telefonon nyilatkozva azt is mondta, hogy csak az utóbbi 24 órában 297-en hunytak el és több mint 550-en sérültek meg a harcok következtében.

Időközben Hasszán Fadlalláh, a libanoni síita Hezbollah milíciához köthető egyik magas rangú politikus bejelentette, hogy az izraeli légitámadások Libanon déli részén a helyzet „további súlyosbodását” jelentik, amire a szervezet új típusú csapásokkal fog felelni, „ami a felhasznált fegyverek típusát, illetve a kijelölt célpontokat illeti”.

Hangsúlyozta, hogy az eszkaláció

nem fogja elrettenteni a libanoni ellenállást az ország védelmétől és a Gázai övezet támogatásától.

Putyin Netanjahunak: Moszkva kész segítséget nyújtani a polgári lakosságnak

Oroszország kész segítséget nyújtani az izraeli-palesztin konfliktusövezetben élő civilek szenvedésének enyhítéséhez – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott vasárnapi telefonbeszélgetése során a Kreml sajtószolgálata szerint.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök 
Fotó: Szergej Gunejev / Forrás: MTI/AP/Kreml pool

A moszkvai tájékoztatás értelmében az eszmecsere középpontjában a konfliktusövezetben kialakult kiélezett helyzet, különösen a Gázai övezetben tapasztalható katasztrofális humanitárius helyzet állt. Putyin megerősítette elvi álláspontját, amely elutasítja és elítéli a terrorizmus minden megnyilvánulását, ugyanakkor rendkívül fontosnak tartja, hogy a terrorfenyegetésekkel szembeni fellépés ne járjon ily súlyos következményekkel a polgári lakosság számára.

Az orosz fél kész minden lehetséges segítséget megadni a civilek szenvedésének enyhítéséhez és a konfliktus de-eszkalálásához

– hangoztatta  az államfő az orosz közlemény szerint.
   A felek kifejezték érdekeltségüket az együttműködés folytatása iránt az orosz állampolgárok és családtagjaik evakuálásának, valamint a Gázában fogva tartott izraeliek szabadon bocsátásának kérdésében. Megállapodtak a kapcsolattartás  fenntartásában.

Lemondott a Pennsylvaniai Egyetem rektora az antiszemitizmusról szóló, kritizált nyilatkozata miatt

Lemondott rektori tisztségéről Liz Magill, az Egyesült Államok egyik kiemelkedő felsőoktatási intézményének, a Pennsylvaniai Egyetemnek (University of Pennsylvania) a vezetője az egyetemi antiszemitizmusról szóló keddi kongresszusi meghallgatás nyomán.

Az egyetemi vezetésben a nagy anyagi támogatók is változást sürgettek, ezért a rektort követően helyi idő szerint szombaton késő este bejelentette távozását az elit Ivy League-hez tartozó Pennsylvaniai Egyetem kuratóriumának elnöke, Scott Bok is, aki hosszú időn keresztül védelmébe vette a rektort. A kuratóriumi elnök a testület szombat estig tartó tanácskozása után azonnal közölte távozását.

Liz Magill rektor lemondásának közvetlen előzménye, hogy kedden két másik Ivy League-egyetem, a Harvard és az MIT vezetőivel közösen vett részt a kongresszusi alsóház felsőoktatási antiszemitizmust vizsgáló testületének ülésén, ami után komoly kritikák kereszttüzébe került mindhárom rektor, amiért vonakodott határozottan antiszemitizmusként elítélni az intézményeikben szervezett Izrael- és zsidóellenes tüntetéseken elhangzott kijelentéseket.

A Pennsylvaniai Egyetem rektorának szavai különösen hangos bírálatokat váltottak ki. A felsőoktatási vezető Elise Stefanik republikánus kongresszusi képviselő kérdésére azt fejtette ki, a körülményektől függ, hogy „zsidók ellen népirtásra felszólító” mondatok megsértik-e az egyetem viselkedési szabályzatát.

Liz Magill a közlemény szerint megtarthatja állását az egyetemen, amelynek jogi karán oktatóként folytathatja pályáját.

Vasárnap egy interjúban a Harvard antiszemitizmus bizottságának tagja, egy rabbi jelentette be távozását a testületből. David Wolpe a Fox News hírtelevízióval közölte, hogy egyetemének rektora, Claudine Gay a törvényhozás előtt elmondott szavai szolgáltattak indokot, amelyek nyomán lehetetlennek látja a szükséges működési reformok végrehajtását.

Az október 7-én izraeli civilek ellen végrehajtott Hamász-terrortámadásra adott izraeli válaszcsapások tiltakozási hullámot váltottak ki a nyugati világ több nagyvárosában, valamint az amerikai egyetemeken, helyenként nyíltan zsidóellenes megnyilvánulásokkal. Ezek vizsgálatára alakult a törvényhozás alsóházában bizottság a közelmúltban.

Benjámin Netanjahu fegyverletételre szólította fel a Hamászt

Az izraeli kormányfő fegyverletételre szólította fel a radikális iszlamista Hamászt vasárnap.

Az utóbbi napokban több tucat Hamász-terrorista adta meg magát csapatainknak

– hangoztatta a miniszterelnök a vasárnap este sugárzott videóüzenetében. Úgy fogalmazott, hogy a háború még tart, „de ez már a Hamász végének kezdete”.

A Hamász terroristáinak azt mondom, hogy vége van. Ne haljatok meg Jahja Szinvárért, a Hamász gázai vezetőjéért. Adjátok meg magatokat; most

– hangsúlyozta.

NETANJAHU, Benjámin
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (b2) kabinetülést tart jeruzsálemi hivatalában 2023. december 10-én
Fotó: Ronen Zvulun / Forrás: MTI/EPA/REUTERS

Az izraeli hadsereg az utóbbi napokban több felvételt is közzétett, amelyeken a Gázai övezet északi felében őrizetbe vett palesztin férfiakat látni. A katonák közlése szerint a videókon a Hamász harcosait lehetett látni, akik megadták magukat.

A gázai egészségügyi minisztérium szombati közlése szerint az izraeli hadműveletek következtében eddig mintegy 18 ezer palesztin vesztette életét, és 49 500-an sebesültek meg a Gázai övezetben.

Tűszünetet sürgetnek a WHO és az ENSZ vezetői

Tűzszünetet sürget a Gázai övezetben kialakult katasztrofális humanitárius helyzet miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, az ENSZ-főtitkár, valamint a dohai fórum résztvevői.

A WHO főigazgatója „katasztrofálisnak” nevezte az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti háború hatását a gázai egészségügyi ágazatra nézve vasárnap a szakosított ENSZ-szervezet igazgatótanácsának rendkívüli ülésen, mivel a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek kisebb területekre tömörülnek megfelelő élelem, víz, menedék és higiéniai feltételek nélkül, ami „ideális feltételeket teremt a betegségek terjedéséhez”.
   Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a 34 tagú testület előtt elmondta, hogy

összefoglalva, az egészségügyi szükségletek drámaian megnövekedtek, az egészségügyi rendszer kapacitása pedig a korábbi harmadára csökkent.

Az Afganisztán, Marokkó, Katar és Jemen által javasolt, a WHO által jelenleg vizsgált indítvány felmentő egészségügyi személyzet és ellátmány szabad beutazását követeli, és a WHO-t bízná meg a kórházak újjáépítéséhez szükséges finanszírozás biztosításával.

TEDROSZ, Adhanom Gebrejeszusz
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az ENSZ égisze alatt működő Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója 
Fotó: Martial Trezzini / Forrás: MTI/EPA

Tedrosz szerint azonban „szinte lehetetlen” teljesíteni ezeket a kéréseket, tekintettel a biztonsági helyzetre.

Az egészségügyi létesítmények ellátása rendkívül nehézzé vált a rossz biztonsági helyzet és a nem elegendő külső utánpótlás miatt

– mondta. 

A WHO főigazgatója egyúttal „mélységes” sajnálatának adott hangot amiatt, hogy az Egyesült Államok vétója megakadályozta az ENSZ Biztonsági Tanácsa megállapodását a tűzszünetről.

Izrael vasárnapra virradóra és nap közben is folytatta gázai offenzíváját, miután az Egyesült Államok megvétózta a tűzszünetet, és keresztülvitte 100 millió dollár értékben harckocsilőszerek eladását Izraelnek. 

A tűzszüneti indítványt António Guterres ENSZ-főtitkár terjesztette be a múlt héten egy ritkán igénybe vett jogkörével élve, azzal az indoklással, hogy „a humanitárius rendszer összeomlásának komoly veszélyével állunk szemben”.

Guterres a dohai fórumon vasárnap azt mondta

a helyzet rohamos ütemben katasztrófa felé tart, amelynek potenciálisan visszafordíthatatlan következményei lehetnek a palesztinok egészére, valamint a régió békéjére és biztonságára nézve.

Guterres Dohában úgy nyilatkozott, hogy nem tesz le a gázai humanitárius tűzszünetre való újabb és újabb felhívásról, és hozzátette, hogy a háború aláássa a Biztonsági Tanács hitelességét és tekintélyét.

GUTERRES, António
António Guterres ENSZ-főtitkár
Fotó: Seth Wenig / Forrás: MTI/AP

Jordánia külügyminisztere, Ajmán Szafadi a dohai konferencián azt mondta: Izrael olyan politikát folytat a palesztinok Gázából való kiszorítására, amely szerinte megfelel a „népirtás jogi definíciójának”. A Ciszjordániával határos Jordánia a palesztinok nagy részét befogadta Izrael 1948-as megalakulása után. A külügyminiszter kijelentette, hogy Izrael olyan gyűlöletet keltett a térségben, amely hosszú ideig kísérteni fogja azt, és meghatározó hatással lesz a következő generációkra.

Amit Gázában látunk, az nem egyszerűen csak ártatlan emberek megölése és megélhetésük elpusztítása (Izrael által), hanem szisztematikus törekvés Gáza lakosságának eltávolítására

–mondta Szafadi.

A világ még nem jutott el arra a pontra, ahová el kellene jutnia ... a háború leállításának egyértelmű követeléséhez; egy olyan háború leállításáénak, amely megfelel a népirtás jogi definíciójának

– fogalmazott.

Szafadi elmondta azt is, hogy az arab miniszterek küldöttségének és Antony Blinken amerikai külügyminiszternek a múlt pénteki washingtoni tárgyalásain komoly nézeteltérések merültek fel az amerikai kormányzat Izraelnek nyújtott katonai támogatásával és a tűzszünetre való felszólítás elutasításával kapcsolatban. Az izraeli kormány egyik szóvivője visszautasította, „felháborítónak és hamisnak” nevezte a jordániai külügyminiszter nyilatkozatát, különösen azt az állítást, hogy Izrael ki akarná szorítani a palesztinokat a Gázai övezetből.

Katar miniszterelnöke, Mohammed bin Abdurrahman asz-Száni sejk a dohai fórumon kijelentette, hogy országa továbbra is nyomást gyakorol Izraelre és a Hamászra a fegyverszünet érdekében, annak ellenére, hogy annak esélyei „csökkennek”.

Az Egyesült Államok és Izrael ellenzi a tűzszünetet, mert szerintük az csak a Hamásznak kedvezne. Washington ehelyett a harcok szüneteltetését támogatja a polgári lakosság védelme és a Hamász által az október 7-i, Izrael elleni támadás során ejtett túszok szabadon bocsátása érdekében.

Az izraeli hadsereg először hozta nyilvánosságra a háborúban megsebesült katonák számát

A hadsereg szóvivőjének új weboldalán adták meg az elesettek és a sebesültek legfrissebb számát, és bejelentették, hogy minden nap frissíteni fogják ezeket.

A közzétett számok szerint a háború kezdete óta 1593-an sebesültek meg, ebből 255-en súlyosan, 446 közepesen és 892 könnyebben.

Izrael Gázai övezeti szárazföldi hadműveletének október 27-i kezdete óta 559 katona sebesült meg, ebből 127-en súlyosan, 213-an közepesen, 209-en pedig könnyebben.

Jelenleg is kórházban vannak a súlyos sebesültek közül 40-en, a közepesen megsebesültek közül 211-en, és 219 enyhén sebesültet ápolnak.

Israeli military mobility on the Gaza border
Izrael továbbra is katonákat, tankokat, katonai repülőgépeket és páncélozott járműveket telepít Gáza Shuja'iyya negyedének közelébe az izraeli támadások után 2023. december 9-én
Fotó: Anadolu via AFP

A civil és katonai sebesültek együttes számáról az egészségügyi minisztérium oldalán teszik közzé az információkat. Az ott közölt adatok szerint a háború kezdete óta 9038 katonát és civilt ápoltak az izraeli kórházakban. A sebesültek közül 7036-an enyhe, 751-en közepes, 422-nek pedig súlyos vagy életveszélyes állapotban érkeztek az ellátásra. Ötszázötvennégy izraelit szorongás vagy depresszió tüneteivel ápoltak, és 129-en meghaltak a kórházban. 

Csak október 7-én, a Hamász terrortámadásának napján összesen 1455 sebesültet szállítottak kórházba.

A háború kezdete óta 425 izraeli katona esett el. Az izraeli szárazföldi hadművelet megindítása óta 97-en vesztették életüket a harcokban. A katonai szóvivők arról is beszámoltak, hogy a múlt héten a mentőhelikopterek, a mentőegységek katonái és orvosai mintegy hatvan sebesültet evakuáltak a frontvonalról. Vasárnap a hadsereg két katonája közepesen, többen pedig könnyebben megsebesültek füst belélegzése vagy repesztalálat miatt, amikor elfogtak két, Libanonból izraeli területre átjutott ellenséges repülő eszközt.

Benjámin Netanjahu bírálta az orosz-iráni kapcsolatokat a Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetésében

Az izraeli miniszterelnök bírálta Oroszország és Irán „veszélyes együttműködését” a Vlagyimir Putyinnal vasárnap folytatott telefonbeszélgetésében – közölte Netanjahu hivatala.

Netanjahu Oroszország képviselőinek Izrael elleni, egyebek között az ENSZ-ben elhangzott szavaiért is nemtetszését fejezte ki az orosz elnöknek a közlemény szerint.

Viszont Netanjahu nagyra értékelte az orosz állampolgársággal rendelkező izraeli túszok kiszabadításáért tett orosz erőfeszítéseket, és arra kérte Putyint: gyakoroljon nyomást a nemzetközi vöröskeresztre annak érdekében, hogy eljussanak a szükséges gyógyszerek a Gázai övezetbe a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet által elrabolt izraeli túszokhoz – írták.

NETANJAHU, Benjámin
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök
Fotó: Gil Cohen-Magen / Forrás: MTI/AFP/POLL

Netanjahu a vasárnapi kormányülést otthagyva beszélt  ötven percet telefonon Putyinnal. A háború október 7-i kitörése óta másodszor beszélgetett egymással a két politikus.

Újabb száz embert menekítettek ki Gázából Oroszországba

Újabb különrepülőgép szállt le Moszkvában a Gázai övezetből evakuált száz emberrel, orosz állampolgárokkal és hozzátartozóikkal – közölte vasárnap az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma.

Az Il-76-os repülőgép Egyiptomból érkezett az orosz főváros Domogyedovo repülőterére.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte, hogy a palesztin-izraeli háborús övezetből oroszokat evakuáló humanitárius misszió kezdete óta eddig 1051 embert, köztük 473 gyermeket menekítettek el Oroszországba.

Katar elkötelezett a további túszalkuk elősegítésében

Folytatódnak a közvetítői erőfeszítések az új gázai tűzszünet biztosítására és a Hamász által fogva tartott túszok kiszabadítására.

Folytatni fogjuk, elkötelezettek vagyunk a túszok szabadon bocsátása mellett, de elkötelezettek vagyunk a háború leállítása mellett is

– mondta a katari miniszterelnök.

Az iszlám világ elítéli az USA támogatását

Az Egyesült Államok folyamatos támadásoknak van kitéve az iszlám világban amiatt, hogy pénteken vétót emelt az ENSZ Biztonsági Tanácsának humanitárius tűzszünetre vonatkozó felhívása ellen.

A katari dohai fórumon összegyűlt arab miniszterek többsége elismerte, hogy most nincs b-tervük.

A kulcsfontosságú diplomaták közül sokan a Hamász túszainak és palesztin foglyainak szabadon bocsátását célzó erőfeszítések egyik kulcsszereplője, Katar által rendezett éves konferenciára gyűltek össze Dohában.

ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyip Erdogan török elnök 
Fotó: Necati Savas / Forrás:  MTI/EPA

A pénteki szavazásra adott egyik legkeményebb válaszában Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa Izrael védelmét szolgáló tanáccsá vált.

Még folynak a részletes tárgyalások annak érdekében, hogy az izraeli biztosítékok teljesüljenek, amelyek szerint több segélyt engednének be Gázába.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke szerint az Egyesült Államok pénteki vétója miatt Washington bűnrészessé vált a palesztinok elleni háborús bűnökben.

Rengeteg fegyvert találtak az izraeli katonák

A gázai övezet északi részén, a Gáza várostól nyugatra fekvő Sedzsaia negyedben rajtaütöttek a Hamász egy katonai bázisán, ahol Kalasnyikov gépkarabélyokat, gránátokat, páncéltörő rakétákat, lőszert és egyéb katonai felszereléseket találtak.

Az övezet déli részén, Hán-Juniszban alagutak lejáratait és más katonai infrastruktúrát semmisítettek meg a levegőből precíziós lövedékekkel,

és szintén sok fegyvert találtak egy mecset közelében.

Izrael nagyre értékelte az USA álláspontját az ENSZ ülésen

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megtapsolta az Egyesült Államokat, amiért megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely humanitárius tűzszünetre szólított fel a Gázai övezetben. Netanjahu azt mondta:

Nagyra értékelem azt a helyes álláspontot, amelyet az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsában képviselt. Ezt más országoknak is meg kell érteniük.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter folytatta a tárgyalásokat szaúd-arábiai, törökországi és egyéb kollégáival, miközben nyíltan bírálta az Egyesült Államok ellenállását a határozatlan idejű tűzszünettel szemben.

Az USA a kongresszus megkerülésével segített

A Biden-kormányzat egy sürgősségi felhatalmazással élve mintegy 14 000 harckocsilövedéket adott el Izraelnek a kongresszus felülvizsgálata nélkül.

A külügyminisztérium pénteken a fegyverkivitel-ellenőrzési törvény veszélyhelyzeti megkerülésével élt a 106,5 millió dollár értékű harckocsilövedékek azonnali szállítása érdekében 

– közölte a Pentagon közleményében.

Egy francia hajó két fenyegető drónt lőtt le

Egy francia fregatt lelőtt két drónt a Vörös-tengeren, amelyek Jemen partjairól tartottak feléjük – közölte vasárnap a francia hadsereg. A két drón megsemmisítését szombaton késő este hajtotta végre a Vörös-tengeren tevékenykedő Languedoc fregatt.

A drónok 110 kilométerre voltak a jemeni partoktól.

Az Agence France-Presse arról is beszámolt, hogy az Irán által támogatott jemeni húti lázadók szombaton azzal fenyegetőztek, hogy megtámadnak minden izraeli kikötőkbe tartó hajót, ha nem engednek be élelmiszert és gyógyszert az ostromlott Gázai övezetbe.

Izrael az elmúlt 24 órában 250 terrorista célpontra mért csapást

Az izraeli hadsereg vasárnap reggelre vonatkozó műveleti frissítést adott ki, amelyben azt állította, hogy az elmúlt 24 órában több mint 250 terrorista célpontra mért csapást. Egy Telegramra posztban azt írták:

Az IDF csapatai felderítették és megsemmisítették a fegyverraktárakat, célzott rajtaütéseket hajtottak végre katonai objektumok ellen, megsemmisítették a földalatti alagutak nagy részét, és meghiúsították az IDF-csapatok megtámadását tervező fegyveres terroristák akcióit.

Az éjszaka folyamán az IDF egyik vadászgépe szárazföldi csapatok irányításával csapást mért a Hamász katonai kommunikációs központjára, amely a Gázai övezet déli részén egy mecset mellett található.

A csapást követően a csapatok célzott rajtaütést hajtottak végre a helyszínen.

Öt izraeli katona halt meg eddig

Az izraeli hadsereg (IDF) bejelentése szerint öt katonájuk halt meg az Izrael és a Hamász közötti háborúban.

Négy katona a gázai övezet déli részén zajló harcokban halt meg, az ötödik pedig az október 7-i harcok után halt bele a sebesüléseibe.

Evakuáció és ostrom Khan Younisban

Izrael újabb evakuálást rendelt el a városban az éjszaka, miután az USA blokkolta a gázai tűzszüneti felhívást – írta a Sky News.

Israeli attacks continue in Gaza
Palesztinok gyászolják és viszik szeretteik holttestét, akik életüket vesztették az izraeli hadsereg támadása után a gázai Khan Yunisban 2023. december 3-án
Fotó: Anadolu via AFP

A tűzszünet múlt heti összeomlása óta Izrael a Gázai övezet déli felére is kiterjesztette szárazföldi támadását azzal, hogy benyomult Khan Younisba. Ezzel egyidejűleg mindkét fél a harcok növekedéséről számolt be északon.

Mecsetből, iskolából támad a Hamász

Izrael azzal vádolta meg a Hamászt, hogy a Gázai övezet északi részén, Beit Hanúnban egy ENSZ által működtetett iskolát és egy mecsetet használt fel arra, hogy az erőire tüzeljen; az ENSZ szerint ezt az állítást nem tudta ellenőrizni a terület folyamatos bombázása miatt – közölte a BBC.

Rengeteg a halott és a sebesült Khan Younisban

A Khan Younis-i Nasser kórház igazgatója a BBC-nek azt mondta csapata „elvesztette az uralmát” a nagyszámú halott és sebesült miatt. Khan Younist, ami a Gázai övezet déli részének legnagyobb városa, két fronton vették körül izraeli tankok. Izraeli bejelentés szerint házról házra harcolnak a városban.

ENSZ: Gáza lakosságának fele éhezik

Az ENSZ egyik magas rangú segélyszervezeti tisztviselője arra figyelmeztetett, hogy a gázai lakosság fele éhezik, miközben a harcok folytatódnak. Carl Skau, az ENSZ Világélelmezési Programjának igazgatóhelyettese elmondta, hogy a szükséges készleteknek csak a töredéke jutott el az övezetbe és

tíz emberből kilenc nem tud mindennap enni.

Izrael közlése szerint folytatnia kell a Gázai övezet elleni légicsapásokat, hogy felszámolja a Hamászt és hazahozza az izraeli túszokat – írja a BBC.

Ez történt szombaton:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában