Jubileumi ünnepség

2023.11.22. 11:05

Orbán Viktor: Európa elvesztette az önrendelkezési képességét (videó)

Európa elvesztette önrendelkezési képességét, nem tudja meghatározni, hogy mik a céljai, nem tudja felismerni, hogy milyen eszközöket kell alkalmazni céljainak elérésére – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Zürichben, a Weltwoche svájci konzervatív hetilap jubileumi ünnepségén tartott átfogó politikai beszédében. A rendezvény panelbeszélgetéssel folytatódott, amelyet a Weltwoche főszerkesztője, Roger Köppel svájci néppárti parlamenti képviselő moderált.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Weltwoche svájci konzervatív hetilap jubileumi ünnepségén Zürichben 2023. november 22-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

A politika szegényebb lenne a Weltwoche nélkül

Először is, boldog születésnapot kívánok. Nem tudom, kit lepett meg jobban, hogy ez a találkozó létrejöhetett, a Weltwoche-t vagy engem

– kezdte beszédét a miniszterelnök. A kormányfő kiemelte, óriási megtiszteltetés, hogy egy 10 millió lakosú közép-európai országban tart beszédet a német nyelvterület legnagyobb konzervatívjának születésnapján. 

„Először is, csodálója vagyok az önök újságjának. Azok közé tartozom, akik szerint az európai politika szegényebb lenne a Weltwoche nélkül” – szögezte le a kormányfő.

Megnyugtató, hogy a német nyelvű újságokban még mindig vannak konzervatív értékek képviselve

– tette hozzá Orbán Viktor, aki kiemelte, hogy igenis, van magyar-svájci barátság.

Egyik nép sem túlságosan érzelgős, 1956 olyasmi, amit itt nem kell magyarázni. 1956 komoly szenvedés volt Magyarországon, ezért köszönjük, hogy a svájciak befogadták a menekülteket, a magyarok pedig kivívták a megbecsülést és a tiszteletet, és ezért a magyaroknak jó hírük van

– jegyezte meg. Hozzátette:

Ennél aktuálisabb, de fontos, hogy több mint 900 cég dolgozik Magyarországon. Több mint 30,000 magyar családnak tehát az országban svájci cégek adnak kenyeret. A kereskedelmünk folyamatosan nő.

A konzervatív beszéd azonnali megbélyegzéssel jár

Európa többi országában progresszív liberális hegemónia van, és a konzervatív beszéd és program azonnali megbélyegzést von magával.

A Weltwoche nem olyan, mint egy mainstream media, én pedig nem vagyok olyan, mint egy mainstream politikus. Remélem, hogy az érdeklődés az kölcsönös: engem is érdekel, hogy mit gondolnak Önök, több száz kilométerrel a hazámtól nyugatra, és talán a Weltwoche olvasóit is érdekli, hogy mit gondolnak néhány száz kilométerrel keleti irányban

– fogalmazott Orbán Viktor. 

Európának nincs önrendelkezési képessége

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ő a leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnök Európában, így nem csoda, ha kialakult egy sajátos látásmódja. Kiemelte:

A svájciaknak és a magyaroknak egy közös gondjuk van: az Európai Unió.

A kormányfő szerint Európa problémáinak témája igen súlyos, így valószínűleg mindenkit fel fog rázni a reggeli kávéja ellenére is. Úgy vélte,

Európa elvesztette az önrendelkezési képességét

Szerinte Európa nem tudja felismerni a saját céljait, és azt sem, hogy milyen eszközöket kell használnia a céljai eléréséhez.  

Fájdalmas, amit ma Európában látunk

– szögezte le.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök a Weltwoche svájci konzervatív hetilap jubileumi ünnepségén Zürichben 2023. november 22-én
Fotó: Benko Vivien Cher / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor felidézte, hogy a második világháború előtt Európa még dönthetett volna a saját sorsáról, erre minden lehetősége megvolt. Mivel azonban nem élt az esélyivel, a kontinens országai inkább harcolni kezdtek egymással, legyengítve ezzel egymást. Eközben az Európán kívüli erők megerősödtek.

Európa az USA-hoz láncolja magát

A gazdaság- és belpolitika – nem titok – Európában nem voltak bebetonozva akkoriban. Ezért volt szükség arra, hogy egyedi minőséget adjanak neki, mind a kapitalizmus, mind a demokrácia szempontjából, hogy az új szervezet Nyugat-Európában sikeres legyen. Ez a megoldás lett a kereszténydemokrácia – magyarázta Orbán Viktor. Megjegyezte, hogy a kereszténydemokrácia választ adott arra a kérdésre, hogyan lehet becsempészni az úgynevezett „versenyképes demokráciát”.

Mi itt a nagyobb felelősség, a nagyobb szolidaritás, a szomszédaink iránti felelősség mellett állunk ki. Tehát ez a mélyen keresztény hagyomány összhangban van a mi gazdaságunkkal, és a kereszténydemokrácia ezt is jól csinálta. Ez bevált. Szellemi értelemben Nyugat-Európa, ami akkoriban Európa volt, képes volt megmaradni önálló tényezőnek

– idézte fel Orbán Viktor az amerikai hegemónia idejét. Ehhez képest manapság már liberális-progresszív uralom van Európában – mutatott rá, és kiemelte, hogy 1990 után a progresszív liberális erők átvették az irányítást Európában és Amerikában is.

A nagy kérdés az, hogy lehetséges-e ilyen körülmények között Európa saját, független minőségét helyreállítani, és mégis megőrizni függetlenségét a nagy nyugati szövetségen belül, amit ma udvariasan stratégiai szuverenitásnak neveznek. Európa ahelyett, hogy saját érdekeit képviselné, az USA-hoz láncolja magát. Szeretném hangsúlyozni, hogy ennek milyen következményei vannak és lehetnek a jövőben. 

Úgy vélte, ma az amerikai térvesztés mellett értelemszerűen egy európai térvesztés is zajlik. Ma pedig már a nem nyugati világba is exportálnák a progresszív-liberális elveket exportálni.

Emiatt amikor egy európai politikus európai értékekről beszél, akkor általában egy nagy uniós tagállam érdeke bújik meg a szavai mögött.

Politikus kevés van, bürokrata temérdek

Orbán Viktor szerint az Európai Uniót az Európa Tanácsnak kellene vezetnie, amelyben a tagállamok kormány-és államfői ülnek. Ehelyett az látható, hogy egyre több döntést a brüsszeli intézmények hoznak meg, holott a bürokraták pont azért vannak ott, hogy a politikusok döntéseit végrehajtsák.

Ma Európában politikusokból hiány van, bürokraták vannak mindenütt

– szögezte le a kormányfő.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Weltwoche svájci konzervatív hetilap jubileumi ünnepségén Zürichben 2023. november 22-én
Fotó: Benko Vivien Cher / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarországnak ilyen helyzetben sajátos felelőssége van.

Magyarországon ugyanis nincs liberális hegemónia, a kormány ezt többször megtörte 2010 óta. Nincsenek koalíciós civakodások sem, mert világos felhatalmazása van a kabinetnek, és migráció sincs. Magyarországnak van ideje gondolkodni Európa jövőjéről.

Ennek a felelősségnek egy másik modell kidolgozásával próbáltunk megfelelni. Amiről eddig beszéltem, azt nevezhetjük Európa brüsszeli modelljének. Amit mi csinálunk, az nem könnyű, mi úgy hívjuk hogy magyar európai modell. Persze tudjuk, hol a helyünk, 10 milliós ország vagyunk

–  jegyezte meg.

A beszédről készült felvételt itt tekintheti meg:

A túlélés receptje

A beszédet követő panelbeszélgetésen a moderátor azt mondta a miniszterelnöknek, hogy igazi túlélő. Arra a kérdésre, hogy mi a túlélés receptje, Orbán Viktor azt mondta:

Először is tudnia kell, hogy a régi vágású politikai vezetők közé tartozom. Tehát amikor úgy döntöttünk, hogy politikusok leszünk, az azt jelenti, hogy ez egy küldetés. Szóval 16 évet töltöttem az ellenzékben, de ésszerűnek tartottam, tudod. Ésszerű, mert akár ellenzékiként is, parlamenti vagy városi képviselőként is, de szolgálhatja a nemzetét és a közvéleményt.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a sport rengeteget segített a jelleme fejlesztésében.

Alapvetően szerencsés ember vagyok, mert kicsivel több mint 30 évet töltöttem a futballban. A foci a legjobb iskola a politikusoknak, mert meg kell küzdenie a saját tiszteletéért. Képesnek kell lennie a csapatmunkára, és meg kell értenie az alázatosságot, mert nem az a fontos, hogy elég jók legyünk, hanem az, hogy hogyan lehetsz hasznos a csapat számára. Ugyanakkor soha nem adhatod fel. 90 percig van esélyed, hát harcolj. Ezen háttér nélkül nem lehet túlélni a nyomás alatt

– magyarázta a kormányfő, aki szerint a család ugyanilyen fontos eleme a túlélésnek. Ahogy fogalmazott:

A család nagyon fontos. Sok tehetséges, nálam sokkal tehetségesebb srácot láttam, de – ismerve a magánéleti hátterüket – sokan szétestek a nyomás miatt. Tehát a család a kulcs. Ha van családunk, az rendben van, mindig azt szoktam mondani, hogy olyasmit képviselek, ami nem népszerű. Mindig azt mondom: van a feleségem és a gyerekeim, akik szeretni fognak.

Egy másik kérdésre válaszolva Orbán Viktor kitért arra is, hogy amíg a britek az Európai Unió része voltak, Magyarország az Egyesült Királysággal közösen képes volt megfékezni az EU-ban a centralizálási kísérleteket.

Az EU-ban fel sem merültek például jogállamisági kérdések, amíg Nagy-Britannia az EU tagja volt. A britek távozásával azonban felborult ez az egyensúly.

Orbán Viktor megjegyezte: ha Svájc arra gondol, hogy csatlakozna az EU-hoz, gondolja meg kétszer.

A kormányfő kiemelte, hogy a következő években Magyaroszág veszi át az EU soros elnökségét, vagyis nagyobb hatása lesz az EU-ban zajló folyamatokra.

Minden ország belügye, hogy kivel akar élni

A migráció is szóba került a panelbeszélgetésen. Felidézte, hogy a németek azt szerették volna, hogy mindenki vállaljon felelősséget a migránsokért, mert ez egy közös európai ügy,

míg én azt mondtam, hogy minden egyes ország belügye, hogy kivel akar együtt élni, de a befogadást ne kényszerítsék másokra. Egy éjszaka alatt fekete bárány lettem

– idézte fel a kormányfő, majd arra is emlékeztetett, hogy a magyarok a déli határon épült kerítéssel erős és biztos határvédelmet létesített, ami nem csak az országot, hanem a schengeni övezetet, és nem mellesleg Németországot is védi.

A Nobel-díjas Krausz Ferenc az első sorból hallgatta Orbán Viktor beszédét

A panelbeszélgetés után a közönség állva tapsolta meg a magyar kormányfőt. 

A közönség soraiban feltűnt a Nobel-díjas magyar fizikus Krausz Ferenc is.

Ezen a ponton a kormányfő kiemelte, hogy a magyar kormány álláspontja egyértelmű: nem ide kell hozni a problémát, hanem már a forráshelyen kell megelőzni, hogy egyáltalán probléma legyen Európában.

Mi nem akarjuk megmondani, ki, hogyan kezelje a migrációs helyzetet, mi csak azt szeretnénk, hogy semmit ne erőltessenk ránk. Lehet, hogy nincs igazunk abban, hogy ez a jó megoldás, de jogunk van hozzá, hogy ne legyen igazunk, nem?

– jegyezte meg Orbán Viktor, aki leszögezte, hogy a migránsok integrációját nem szabad összekeverni a vendégmunkásokkal.

Megjöttek a magyarok

Mindenhol ott vagyunk. Váratlan svájci találkozás a Nobel-díjas Krausz Ferenccel

– írta közösségi oldalán a miniszterelnök, ami mellé egy fényképet is mellékelt a Nobel-díjas tudóssal.

A magyar kormányfő svájci látogatása

Svájci látogatása során Orbán Viktor miniszterelnök kedden Zürichben találkozott a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) korábbi elnökével, Sepp Blatterrel. A miniszterelnök és a sportvezető kötetlen beszélgetést folytatott közös szenvedélyük, a labdarúgás helyzetéről és legutóbbi eseményeiről.

Bernben pedig Alain Bersettel, Svájc szövetségi elnökével és Ignazio Cassis svájci külügyminiszterrel találkozott. A tárgyalásokon a magyar–svájci kétoldalú kapcsolatokról, a gazdasági együttműködésről és a jövő évi magyar EU-elnökségi tervekről volt szó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában