Objektív tájékoztatás?

2023.09.16. 10:39

Nyilvánvaló hazugságokkal manipulálták a svéd diákokat a hazánkat lejárató oktatófilmben

Szélsőbaloldali aktivistával és magyarellenes uniós politikusokkal készítette oktatófilmjét a magát függetlennek nevező műsorkészítő cég.

MW

Gulyás Márton, a Közös Ország Mozgalom alapítója felszólal a mozgalom választási nagygyûlésén Budapesten, a Gödör Klubban 2017. november 18-án

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Az UR közszolgálati műsorkészítő cégnek – a Wikipedia szerint – feddhetetlennek és függetlennek kell lennie - írja a Magyar Nemzet. A vállalat hivatalos LinkedIn-oldala így mutatja be a vállalatot: „Az UR a svéd közszolgálati műsorszolgáltató csoport része, a Svéd Rádióval (SR) és a Svéd Televízióval (SVT). Az UR feladata olyan oktatási és közismereti műsorok készítése és sugárzása, amelyek fokozzák, kiegészítik és erősítik az oktatásban tevékenykedők munkáját. 

A svéd műsorkészítők tehát a „független, objektív tájékoztatás” érdekében megkeresték az Orbán-kormány egyik leghangosabb kritikusát, Gulyás Mártont, de szerepel a videóban Sara Svensson svéd politológus is, aki a CEU-n volt kutatási munkatárs és 2008-2013 között a Soros-egyetem doktori iskoláját végezte.

Gulyás Márton a videóban többek között arról beszélt, hogy Orbán 2010-es megválasztása óta a demokrácia megszűnt létezni Magyarországon, a kormány korlátozza a sajtó- és szólásszabadságot és rendeletben szünteti meg a gender-szakokat. A nyilvánvaló hazugságokra semmilyen magyar kormányzati reakciót nem kértek, és a balliberális nyilvánosságban manapság divatos tényellenőrzés, is elmaradt, az objektivitás elvárása a svéd közszolgálati vállalatnál vélhetően erre már nem terjed ki. 

Hasonlóan hajmeresztő állításokat fogalmazott meg a videóban Sara Svensson is, aki arról beszélt a diákoknak, hogy mekkora az elnyomás Magyarországon, és a politika milyen szinten hatja át az oktatás területét. Arra természetesen nem tért ki, hogy Svédországban valóban erős kormányzati nyomásgyakorlás érvényesül, ha kényes kérdések kerülnek szóba. 

Az oktató anyag további részletei felfedik a svéd vezető elit hazánkkal szemben folytatott ellenséges politikáját is. A Magyarországot lejárató videó azt sugallja, hogy az Orbán-kormány 2010 óta folyamatosan leépítette a demokráciát, elüldözték az egyik legnevesebb egyetemet, és a fiatalok is úgy érzik, hogy el kell menniük az országból. 

Az „objektivitás” jegyében olyan politikusokat szólaltatnak meg, mint Christofer Fjellner, volt európai parlamenti képviselő (2004-2019), aki jelenleg a svéd Moderaterna (mérsékeltek) párt stockholmi vezetője. Fjellner arról beszél, hogy Orbán Viktor minden határt átlépett. Nem meglepő, hogy a svéd politikus támogatta a Magyarország elleni 7. cikkely szerint eljárás megindítását. 

Többször megszólal Judith Sargentini, volt európai parlamenti képviselő, aki a Magyarországot elítélő korábbi jelentésről vált hírhedté. Sargentini szerint a magyar kormány az évek során folyamatosan megsértette az uniós értékeket, és ezt az EU már nem tűrhette tovább. 

A videó végén Gulyás Márton azt állítja, hiába tűnik úgy, hogy Magyarországon demokrácia van, hiszen vannak választások, attól még egy elnyomó, autokrata rezsim uralkodik. Gulyás szerint az embereknek nincs lehetősége, hogy felszólaljanak bizonyos ügyekben, ellenvéleményt formáljanak a kormánnyal szemben. Ezt akkor mondta, amikor itthon százezres nézettsége volt már a Partizán youtube csatornának. 

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában