Vihar

2023.08.05. 07:26

Jelentős késésekre kell számítani a vasúti közlekedésben a hajnali vihar miatt

Felsővezeték szakadások és a sínekre dőlt fák miatt jelentős késésekre kell számítani a vasúti közlekedésben elsősorban az ország keleti részén. A hajnalban végigvonuló heves vihar sok kárt okozott az érintett megyékben. Az MTI híreiből válogattunk.

MW

Viharban kidőlt fát távolítanak el tűzoltók a főváros XIX. kerületében egy korábbi vihar után

Forrás: MTI

Fotó: Mihádák Zoltán

Sok munkát ad a vihar a tűzoltóknak Fejér és Tolna vármegyében, az esetek többségében kidőlt fákat kell eltávolítaniuk az utakról – közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel szombat hajnalban. Dombóváron az árokba hajtott egy személyautó a heves eső miatt, a város hivatásos tűzoltói szabadították ki a járművet.

Több helyen a villanyvezetékre dőlt fa, leszakítva azokat.

Fakidőlések miatt kértek segítséget Regöly, Simontornya, Rétszilas, Cece, Sáregres, Döbrököz és Szabadegyháza településről is. Nagylókon, a Belátó utcában beszakadt egy ház teteje, és ledőlt a kémény, több utcában pedig villanyoszlop, illetve fák dőltek ki. 

A Sárosdot és Hantost összekötő utat le kellett zárni, mert eltorlaszolta egy fa.

Velence és Pusztaszabolcs között szintén több fa kidőlt az útra Pusztaszabolcson, egy ház tetejét is megrongálta a vihar.
Pest vármegyét szombaton kora hajnalban árte el a délnyugat felől érkező kiterjedt zivataros rendszer, 

a tűzoltókhoz csak Budapestről másfél óra alatt több mint hatszázhatvan bejelentés érkezett, túlnyomó részt a pesti oldalról.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a fővárosban pincékbe, garázsokba, alagsori lakásokba, aluljárókba befolyt víz kiszivattyúzásához, kidőlt fák és leszakadt ágak eltávolításához kértek segítséget az egységektől. A XI. kerületben az M1-M7-es aluljárójában felgyülemlett vízben elakadt egy személygépjármű, a X. kerületi Dreher Antal úton pedig négy személyautó és egy kis teherautó futott villamos sínre a vízben. Sok helyről érkezett automatikus tűzjelző riasztás.

Több mint ezer bejelentés érkezett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére szombat reggelig

 – közölte a szervezet az MTI-vel. Főleg kidőlt fák, leszakadó vezetékek, megsérült épületek és vízszivattyúzások miatt kértek tűzoltói segítséget. A vihar a főváros teljes területét érintette, de több agglomerációs településről is érkeztek segélyhívások – írták. 

Folyamatosan dolgoznak a fővárosi tűzoltók, az önkéntes tűzoltó egyesületek és a Budapest Mentőszervezet a viharkárok elhárításán 

– tették hozzá.

A Pest körüli településekről több mint százhatvan bejelentés futott be vízkárok és fakidőlések miatt, leginkább Szigetszentmiklósról, Gyálról, Nagytarcsáról, Kistarcsáról, Csömörről, Kerepesről és Gödöllőről.

Szigetszentmiklóson jelentős a vízkár: garázsokba, házakba, pincékbe ömlik a felgyülemlett esővíz; több helyen kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat, míg volt, ahol egy árokba borult személyautót kellett kivontatniuk. Gödöllőn a 3-as főút Szabadság úti szakaszán fák dőltek az úttestre, míg a Tisza utcában fenyőfa dőlt egy családi házra, és beszakította a tetőt.

Budapesten több elővárosi vasútvonalon nem, vagy csak korlátozottan lehetséges a vonatközlekedés

 – közölte a Mávinform szombaton hajnalban. Az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatnak, hogy 

szombat kora hajnaltól jelentős késésekkel közlekednek a vonatok a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan, a Budapest-Veresegyház-Vác, a Budapest-Cegléd vonalon. 

A forgalom szervezése folyamatban van, a közlekedésről később  részletes tájékoztatást adnak.

Szünetel a vonatközlekedés Magyarnándor és Nógrádkövesd, Balassagyarmat és Drégelypalánk között, miután szombat hajnalban elérte Nógrád megyét is a délnyugat felől érkező kiterjedt zivataros rendszer, károkat okozva.

A Mávinform tájékoztatása szerint Magyarnándor és Nógrádkövesd között fa dőlt a vasúti pályára, a Balassagyarmatról Aszódra 3:49-kor elindult személyvonat a fának ütközött.  A Balassagyarmat – Aszód vonalon jelentős késésekkel kell számolni.
Balassagyarmat és Drégelypalánk között sem közlekednek a vonatok, a sínekre dőlt fa miatt. A kidőlt fának nekiütközött a Balassagyarmatról Vácról 3:22-kor elindult személyvonat. A MÁV-START pótlóbuszt rendelt az utasok elszállításához.  

A Balassagyarmat - Vác vonalon jelentős késések várhatók.

Aszód és Galgamácsa között sincs vonatközlekedés, a vasúti pályára dőlt fa miatt leszakadt a felsővezeték.
Mezőtúr és Kétpó között mindkét vágányon tartós felsővezetéki zárlat akadályozza a vasúti közlekedést, Hajdúszoboszló és Ebes között pedig meghibásodott a biztosítóberendezés. Az érintett vonalakon jelentős késésekre kell számítani a Mávinform szombat reggeli tájékoztatása szerint. 

A Szolnok-Debrecen vonalon megnő az InterCity és az InterRégió vonatok menetideje

 – közölte a Mávinform.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában