Nemzetpolitika

2023.07.07. 11:30

Ahol élő magyar közösségek vannak, ott tovább él az ország

Megjelentek a magyar diaszpórát segítő Kőrösi Csoma Sándor-program és a szórványmagyarságot támogató Petőfi Sándor-program 2023/2024-es időszakra szóló pályázati felhívásai – jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

MW

Potápi Árpád János államtitkár a Kőrösi Csoma Sándor-program és a Petőfi Sándor-program sajtótájékoztatóján Budapesten, a Magyarság Háza Galériában 2023. július 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Potápi Árpád János sajtótájékoztatón közölte: 

a program célja, hogy ösztöndíjasokat küldjön ki a világ magyarságához a diaszpórába és a Kárpát-medencei szórványmagyarsághoz. Az ösztöndíjasok ott közösségszervezéssel foglalkoznak, a magyar közösség tagjaiban megerősítik az identitástudatot, és támogatják, hogy élő legyen a közösségi élet 

– tette hozzá.

Úgy fogalmazott:

 Magyarország mindenhol tovább él, ahol élő magyar közösségek vannak.

A programok eredményeiről elmondta, hogy az elmúlt tíz évben több mint ezer ösztöndíjas látott el szolgálatot: a Kőrösi Csoma Sándor-programban eddig 710, a Petőfi Sándor-programban pedig 308. Az államtitkár megjegyezte azt is, hogy a Kőrősi Csoma Sándor-programban a déli féltekére az év végén hirdetnek pályázati felhívást, mivel ott az ösztöndíjasok tevékenységét az iskolai évhez igazították.

Tájékoztatása szerint 2023/2024-ben a Kőrösi Csoma Sándor-programban 75, a Petőfi Sándor-programban pedig 50 ember részére írnak ki pályázatot.

Előbbi programban az Egyesült Államokba, Kanadába, Európai számos országába, Izraelbe és Törökországba, a Petőfi Sándor-program keretében pedig Erdélybe, a Felvidékre, a Vajdaságba, Horvátországba és a Muravidékre mehetnek ösztöndíjasok – ismertette.

Potápi Árpád János felhívta a figyelmet arra is, 

hogy eddig csak 20 éves kortól lehetett pályázni, mostantól azonban már a 18. életévüket betöltő, érettségizett magyar állampolgárok pályázhatnak ösztöndíjasnak.

A pályázók cserkésztevékenységben, hagyományőrzésben, oktató-nevelő munkában, valamint közösségi, sport-, média- és kulturális tevékenységben segítik majd a magyar közösségeket.

A nemzetpolitikai államtitkárság tájékoztatása szerint az ösztöndíjra pályázók és a fogadószervezetek is elektronikus formában jelentkezhetnek a kulhonimagyarok.hu, valamint a korosiprogram.hu, illetve a petofiprogram.hu oldalon keresztül elérhető pályázati felület kitöltésével.
Potápi Árpád János beszámolt arról is, hogy a programok 

tervezett megvalósítási ideje október 1. és 2024. június 30.; a pályázatokat július 10. és 31. között lehet benyújtani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában