Nemzetpolitika

2023.06.24. 17:02

Potápi Árpád János: a magyar közösségek megerősödtek a Kárpát-medencében

A határon túli magyar pártok legfontosabb feladata a szülőföldjükön boldogulni akaró magyar emberek érdekképviselete – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton Fiuméban (Rijeka), a Kárpát-medencei nemzetpolitikai kerekasztal című tanácskozáson.

MW

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Magyar szemmel című fotópályázat képeiből nyílt kiállítás megnyitóján a Várkert Bazárban 2023. június 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) Tengermellék-Fennsík Megyei Szervezete székházában immár második éve megrendezett kerekasztal beszélgetésen valamennyi külhoni magyar párt vezetője részt vett: Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, Jankovics Róbert, a HMDK elnöke és Orban Dusan, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnöke. Továbbá a nemzetpolitikai államtitkárság azon munkatársai, akik az említett vezetőkkel nap mint nap tartják a kapcsolatot.

Az MTI-nek nyilatkozva Potápi Árpád János államtitkár kiemelte:

három fontos gondolatot fogalmaztak meg közösen a külhoni vezetőkkel. Az első szerint az elmúlt 13 esztendő legfontosabb nemzetpolitikai eredménye az volt, hogy a magyar közösségek megerősödtek a Kárpát-medencében.

„Hiszen látjuk azt, hogy 2020 óta először a járványhelyzet, utána pedig az orosz–ukrán háború, valamint az erre adott európai szankciós válaszok miatt igen nehéz helyzetbe került Közép-Európa, ezen belül Kárpátalja és a Kárpát-medencei magyarság is” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy a kihívásokra közösen kell megadniuk a válaszokat.

Rámutatott: minden a közösségeket gyengítő folyamat jóval erőteljesebben jelentkezett volna, ha nem fognak össze. Itt megemlítette egyebek között a népszámlálási adatokat, amelyek minden határon túli régióban és Magyarországon is fogyást mutattak. „A munkánk nélkül, messze rosszabbak lennének az arányok” – fogalmazott.

Második gondolatként említette, hogy a magyar pártoknak elsősorban a szülőföldjükön boldogulni akaró magyar emberek érdekképviselete kell, hogy a feladata legyen. „És nyilván az egész Kárpát-medencében a következő időszakban nagyon fontos választások előtt állunk, és nekünk közösen úgy kell dolgoznunk, hogy a magyar pártok jól szerepeljenek ezeken a választásokon” – utalt az államtitkár a harmadik fontos megfogalmazott célra.

Jankovics Róbert elmondta: rendkívül fontos nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetésnek voltak a házigazdái, amelyre minden vezető politikus eljött a külhoni magyar szervezetek részéről.

Kiemelte: a következő másfél évben tíz olyan választás lesz a Magyarországgal szomszédos országokban, amely nagyban meg fogják határozni az ott élő magyar közösségek szerepét, illetve sorsát. „Erre megfelelő módon kell felkészülnünk” – hangsúlyozta.

Pásztor István jelezte: a Vajdaságban és Szerbiában legalább kettő, de elképzelhető, hogy három választás is lesz, és ehhez még hozzájönnek az európai parlamenti választások is.

Úgy vélte: minden választás vízválasztó a magyar közösség kondíciója, érdek- és jogérvényesítése szempontjából.

„Abban vagyunk érdekeltek, hogy mindenki sikeres legyen, mert egymás sikere erősít mindannyiunkat. És ez világlott ki, ez látszott a mai beszélgetésen is” – húzta alá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában