Elszabadultak az indulatok

2023.06.30. 09:52

Zavargások törtek ki Brüsszelben is a Franciaországban lelőtt tinédzser halála miatt – frissül

Zavargások törtek ki Brüsszelben a Franciaországban, a rendőrök által kedden lelőtt tinédzser halála miatt, a belga fővárosban tíz embert előállítottak – tájékoztatott a La Libre Belgique címú francia nyelvű belga napilap internetes oldalán csütörtökön. Eközben Párizs külvárosaiban és más francia városokban sem csillapodnak a heves tüntetések.

MW

A lelőtt tinédzser édesanyja fáklyával a kezében a Párizs Nanterre nevű elővárosában zajló tüntetésen 2023. június 29-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Yoan Valat

A francia elnök a szülők felelősségét hangsúlyozta az elővárosi zavargásokban

Emmanuel Macron francia államfő az elővárosokban harmadik éjszaka folytatódott zavargások kapcsán a szülők felelősségére figyelmeztetett pénteken a belügyminisztériumban összehívott tárcaközi válságtanácskozást követően.

„A szülők felelőssége otthon tartani a gyerekeiket, mindannyiunk nyugalma érdekében fontos a szülői felelősség teljes körű gyakorlása. A polgármestereket és a családapákat felelősségre szólítom fel. A köztársaságnak nem dolga helyettesítenie őket” – fogalmazott az államfő, aki szerint az internetes közösségi oldalak „meghatározó szerepet játszanak az elmúlt napok történéseiben”.

Emmanuel Macron szerint az éjszakai erőszakos gyülekezéseket a Snapchat, a TikTok és más közösségi oldalakon szervezik, s a fiatalok között versengés folyik az erőszak másolásában. 

Időnként az az érzésünk, hogy egyesek az utcán folytatják a videójátékokat, amelyektől megrészegültek 

– tette hozzá. Jelezte, hogy a hatóságok kötelezik a szolgáltatókat a zavargásokról készült felvételek törlésére és a felhasználók azonosítására.

Tüntetők által betört ablak az észak-franciaországi Roubaix-ban 
Fotó: Denis Charlet / Forrás: AFP

Rendőrségi források szerint a péntekre virradóra előállított 875 rendbontó – akik közül 408-at a párizsi régióban vettek őrizetbe – háromnegyede kiskorú, a zavargások résztvevőinek átlagéletkora 17 év.

Kizárólag fiúkról és fiatal férfiakról van szó, és egy részük a tavaszi több százezres nyugdíjreform elleni tüntetések résztvevői közé keveredő rendbontókhoz hasonlóan antikapitalista anarchista. Egy másik csoport az elővárosok hátrányos helyzetűnek számító lakótelepein lakó tinédzserekből áll.

„Elfogadhatatlanul kihasználják egy tinédzser halálát, amelyet mindannyian elítélünk, miközben most a megemlékezés és a gyász ideje van” – hangsúlyozta az elnök, határozottan elítélve „az igazolhatatlan erőszakot, amelynek nincsen semmilyen legitimitása”.

Macron méltatta a rendőrség „gyors és megfelelő” fellépését, jelezve, hogy a francia belügyminisztérium az eddigi 40 ezer rendfenntartón felül „további erőket” mozgósít péntek éjszaka az utcákon. Megerősítette, hogy a „legérzékenyebben érintett megyében” elmaradnak az ünnepi események és tömegrendezvények, három településen is éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el a helyi hatóságok hétfőig. Az ellenzéki jobboldal által szorgalmazott rendkívüli állapot esetleges kihirdetése azonban továbbra sem volt napirenden a válságtanácskozáson.

Korábban írtuk:

A beszámoló szerint a zavargások résztvevői Brüsszel belvárosában autókat rongáltak meg, utcakövekkel dobálták meg a tömegközlekedési járműveket. A megrongált buszok ablakai betörtek, egy személyautó teljesen kiégett.

A belga főváros tömegközlekedése a belső kerületben leállt, az Anneessens nevű metrómegállót lezárták, miután az oda érkező szerelvényt is megrongálták a megmozdulás résztvevői. Közölték: 

a főként fiatalokból álló csoportok a kiérkező rendőrökre is rátámadtak, macskakövekkel és más, az utcán található tárgyakkal dobálták meg őket.

Ilse Van de Keere, a kerületi rendőrkapitányság szóvivője közölte, a délután folyamán a zavargáson való részvételre felszólító üzenetek keringtek a közösségi oldalakon, hasonlóan a Franciaországban zajló eseményekhez. 

A belga napilap beszámolója szerint a rongálással és gyújtogatással járó megmozdulás Brüsszel belvárosából átterjedt a főváros déli pályaudvarának környékére, továbbá több másik kerületben is rendőrökre támadtak a feldühödött fiatalok. A randalírozók autókat és kirakatokat rongáltak meg, kukákat gyújtottak fel. A lángokat sikerült megfékezni – közölték.

A cikk idézte Vincent De Wolfot, Brüsszel Etterbeek nevű kerületének polgármesterét, aki Twitter-üzenetében elítélte a zavargásokat, amely „a belga főváros negyedeibe költöztette a több francia városban tomboló erőszakot”.

Folytatódtak a zavargások Párizs elővárosaiban és több franciaországi városban

Harmadik éjszaka folytatódtak péntekre virradóra a heves tüntetések Párizs külvárosaiban és más francia városokban a fiatalkorú fiú agyonlövése miatt.

A zavargások megfékezésére országszerte 40 ezer rendőrt mozgósítottak, különleges erőket és helikoptereket is bevetettek több városban – jelentette a Le Parisien című lap a BFM TV-re hivatkozva.

A belügyminisztrt péntek reggeli közleménye szerint 667 személyt őrizetbe vettek, 249 rendőr megsebesült.

A párizsi régióban csütörtök este óta nincs autóbusz- és villamosforgalom, a francia főváros központjától nyolc kilométerre fekvő Clamart-ban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.

Könnygázt vetnek be a rendőrök által lelőtt tinédzser halála miatt tüntetõkre Párizs Nanterre nevű elõvárosában 2023. június 29-én 
Fotó: Yoan Valat / Forrás: MTI/EPA

„Az állam válaszának rendkívül határozottnak kell lennie” – jelentette ki Gérald Darmanin belügyminiszter az észak-franciaországi Mons-en-Barouelben, ahol a zavargók több épületet felgyújtottak.

A Párizs melletti Nanterre-ben, ahol a 17 éves Nahel M.-et kedden egy rendőr agyonlőtte, csütörtök este felgyújtottak egy bankfiókot, a lángok egy szomszédos lakóházra is átterjedtek. A tűzoltóság eloltotta a tüzet, sérültek nincsenek.

Nanterre-ben hatezer ember részvételével gyászmenetet tartottak, amelynek végeztével összecsapások törtek ki a felvonulók és a rendőrök között. A tüntetők benzinespalackokkal dobálták a rendőröket, akik 19 embert őrizetbe vettek. Marseille-ben több száz tüntető verekedett a rendőrökkel, üzleteket fosztogattak. Ott 14 embert vettek őrizetbe.

Lille-be, Lyonban és Bordeaux-ban különleges rendőri alakulatokat vetettek be a zavargókkal szemben. Grenoble-ban egy autóbuszra petárdákat lőttek ki, melynek nyomán a közlekedési vállalat dolgozói beszüntették a munkát.

Emmanuel Macron elnök péntek délutánra újabb rendkívüli tárcaközi ülést hívott össze az újabb zavargások miatt – jelentette a BMF TV.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában