Erőszak

2023.06.29. 09:18

Nem volt jogos a fegyverhasználat a Franciaországban lelőtt tinédzser igazoltatásakor – frissült

Nem voltak adottak a fegyverhasználat feltételei annak a közúti ellenőrzést végző francia rendőrnek az esetében, aki két nappal ezelőtt lelőtt egy autót vezető 17 éves fiút a Párizshoz közeli Nanterre-ben - jelentette be csütörtökön a helyi ügyész. Az eset miatt szerda éjszaka is folytatódtak Párizsban és más francia városokban a zavargások – írja az MTI.

MW

Tüntetők rohamrendőrökkel csapnak össze Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-re virradóan.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Yoan Valat

A 38 éves motoros rendőrt a kihallgatása végén előzetes letartóztatásba helyezték, szándékos emberölés miatt javasolja ellene a vádemelést az ügyész, amiről délután dönt az illetékes vizsgálóbíró.

Az ügyész elmondta: a közúti ellenőrzés indokolt volt Nahel M. esetében, aki nagy sebességgel haladt egy buszsávban, és nem állt meg a piros lámpánál. Az ellenőrzésről a francia televíziókban is bemutatott felvétel azonban cáfolja a rendőri jegyzőkönyvben írtakat, miszerint a fiú a járművel belehajtott két motoros rendőrbe. A videón az látható, hogy 

egy rendőr a megállított autó ajtajára szegezi fegyverét, mire a sofőr hirtelen elhajt, a rendőr pedig közelről tüzet nyit rá, halálosan megsebesítve a volánnál ülő fiatalt. A felvételen hallható, hogy valaki azt mondja: "Mindjárt kapsz egy golyót a fejedbe!", de nem lehet pontosan azonosítani a beszélőt.

Emmanuel Macron államfő - aki szerdán elítélte, megmagyarázhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezte a fiú halálát - eközben csütörtökön "a köztársaság intézményei elleni igazolhatatlan erőszaknak" nevezte, hogy a francia nagyvárosok egyes elővárosaiban második éjszaka folytatódtak a zavargások Nahel M. halála miatt, s tárcaközi válságtanácskozást hívott össze hivatalában.

Míg előző éjjel elsősorban Párizs környékén voltak zavargások, csütörtökre virradóra számos vidéki nagyváros elővárosaiból érkeztek hírek zendülésekről.

A francia főváros Nanterre külvárosában a tiltakozók petárdákkal dobálták a rendőröket, és autókat gyújtottak fel. A rendőrség Lille-ben és Toulouse-ban is összecsapott a tüntetőkkel, és Amiens-ben, Dijonban és Essonne-ban is zavargások voltak - közölte a rendőrség szóvivője. Nizzában két rendőrőrsöt és járőrkocsikat támadtak meg petárdákkal. A rendbontók barikádokat emeltek és tüzeket gyújtottak. A Lille melletti Mons-en-Baroeulban a polgármesteri hivatalt rongálták meg a tüntetők, a közeli Roubaix-ban egy rendőrőrsre támadtak. A francia média Párizs környékéről is számos incidensről számolt be. A közösségi médiában megjelent videókon látható, hogy a Párizs melletti montreuili városházára szintén tűzijátékokkal lövöldöztek a tüntetők az éjjel.

"Polgármesteri hivatalokat, iskolákat, rendőrőrsöket gyújtottak fel, támadtak meg" - jelezte Gérald Darmanin belügyminiszter, aki azt is elmondta: csütörtök virradóra 180 rendbontót állítottak elő a hatóságok, s 70 rendőr megsérült az összecsapásokban.

A tárcavezető közölte: 

csütörtökön az előző éjszakához képest négyszer több, mintegy 40 ezer rendőr és csendőr lesz az utcákon, közülük ötezren Párizsban és a környező elővárosokban, miután a kormány a zavargások fokozódásától tart.

Élisabeth Borne miniszterelnök és több kormánytag is a zavargások helyszíneire látogatott csütörtökön.

A külvárosi rendbontások a 2005-ben hetekig tartó zavargások emlékét idézik fel, amelyeket egy párizsi elővárosban a rendőrség által üldözőbe vett két fiatal - baleset következtében bekövetkezett - halála váltott ki. Az akkori jobboldali kormány rendkívüli állapotot hirdetett ki, és kijárási tilalmat rendelt el az érintett elővárosokban, ez azonban kormányzati források szerint jelenleg nincs napirenden. Az országban azóta is rendszeresek az egy-két éjszakán át tartó elővárosi zavargások a frankofón afrikai országokból származó bevándorlók által lakott negyedekben a helyi fiatalokkal szembeni rendőri fellépéseket követően.

Nahel M. halála heves közéleti vitát váltott ki a rendőrök fegyverhasználatát szabályozó 2017-es új törvényről, amelyre hivatkozva tavaly 13-an vesztették életüket úgy, hogy közúti ellenőrzés során tanúsított ellenállást követően a rendőrök rájuk lőttek. Szerdán egy 52 éves rendőr ellen emeltek vádat szándékos emberölés miatt a délnyugati Angouleme-ben, mert lelőtt egy 19 éves guineai fiút egy közúti ellenőrzés során.

A Nanterre-ben lelőtt fiú anyja a TikTokra feltöltött videón csütörtök délutánra a helyi prefektúra elé hívott mindenkit egy megemlékezésre. "Mindenki jöjjön, lázadást indítunk a fiamért!" - mondta a közösségi platformon. Emmanuel Macron azt kérte, hogy "a következő órák a megemlékezésé és a tiszteleté" legyenek.

Korábban írtuk:

A francia főváros Nanterre külvárosában a tiltakozók petárdákkal dobálták a rendőröket, és autókat gyújtottak fel. A rendőrség Lille-ben és Toulouse-ban is összecsapott a tüntetőkkel, és Amiens-ben, Dijonban és Essonne-ban is zavargások voltak – közölte a rendőrség szóvivője.

Nizzában két rendőrőrsöt és járőrkocsikat támadtak meg petárdákkal. A rendbontók barikádokat emeltek és tüzeket gyújtottak. 

A Lille melletti Mons-en-Baroeulban a polgármesteri hivatalt rongálták meg a tüntetők, a közeli Roubaix-ban egy rendőrőrsre támadtak.

A francia média Párizs környékéről is számos incidensről számolt be. A közösségi médián megjelent videókon látható, hogy a Párizs melletti montreuili városházára szintén tűzijátékokkal lövöldöztek a tüntetők az éjjel. A belügyminisztérium nyugalomra intett, és közölte, hogy kétezer rendőrt mozgósítottak a párizsi régióban. A francia parlamentben szerdán egyperces néma csendet tartottak a kiskorú áldozat, Nahel M. emlékére.

A kamaszt lelövő 38 éves rendőr ellen szándékos emberölés miatt indult vizsgálat. Laurent Nunez párizsi rendőrfőnök viszont kiállt az emberöléssel gyanúsított rendőr mellett.

A rendőri vezető hangsúlyozta: 

Tapasztalt rendőr, akiben megbíztak a felettesei.

Az ügyészség szerint Nahel M. nem állt meg autójával a rendőr felszólítására.

Emmanuel Macron francia elnök szerdán elítélte, megmagyarázhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezte a fiú halálát.
Jogvédő csoportok viszont ismételten felhívták a figyelmet arra, hogy szerintük a rasszizmus rendszerszintű a franciaországi bűnüldöző szerveknél, amit Macron elnök korábban tagadott.

 Az erőszakossá fajult újabb tüntetésen azért romboltak és gyújtogattak, mert június 27-én egy rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt a városban. A hatóságok több tucat tüntetőt elvezettek. A fiatal életét kioltó rendőr ellen vizsgálat kezdődött. 
Fotó: Yoan Valat / Forrás: MTI/EPA

A fiú családja panaszt nyújtott be a rendőrök ellen emberölés, emberölésben való bűnrészesség és hamis tanúzás miatt

– közölte ügyvédjük, aki szerint egy videofelvételen világosan látható, hogy egy rendőr lelövi a fiatalembert, és az is, hogy a rendőr nem szabályszerűen jár el.

Az áldozat édesanyja a TikTokra feltöltött videón csütörtökre Nanterre-be hívott mindenkit egy megemlékezésre. „Mindenki jöjjön, lázadást indítunk a fiamért!” – mondta a közösségi platformon.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában