Ukrán válság

2023.03.08. 06:05

Bahmut keleti része orosz kézre került a Wagner csoport alapítója szerint

Már 378. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, az Origo és a Mandiner híreiből válogatunk.

Ukrán katonák egy lövészárokban a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 5-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Libkos

Ukrán vezérkar: az orosz erők folytatják Bahmut ostromát

Az orosz erők továbbra sem hagytak fel a Donyeck megyei Bahmut ostromával, és változatlanul próbálják áttörni az ukrán csapatok védelmét a Harkiv megyei Kupjanszknál és a donyecki régióban lévő Limannál - írta szerda esti harctéri helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

Az ukrán határőrség a Telegramon arról számolt be, hogy a nap folyamán ukrán határőrök visszaverték az orosz csapatok rohamát Bahmutnál, nyolc orosz katonát megöltek és 23-at megsebesítettek. 

Az orosz harci repülőgépek tüzérséggel, rakéta-sorozatvetőkkel és kazettás lőszerrel támadták az ukrán hadsereg állásait Bahmut peremvidékén. Az ukrán határőrök aknavetőket és légi felderítést alkalmaztak, valamint kézi lőfegyverekkel közelharcot vívtak az orosz katonákkal

 - írta közleményében a határőrség.

Ukrán önkéntesek orosz állásokat lőnek aknavetővel a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 8-án. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják 
Fotós: Libkos / Forrás: MTI/AP

Az ukrán vezérkar értesülései szerint az orosz megszállás alá került, Luhanszk megyei Kreminnában jelentősen megnövekedett azoknak az eseteknek a száma, amelyekben a helyi megszálló hatóságok kilakoltatják a helyi lakosokat otthonukból, hogy az újonnan érkezett orosz katonákat költöztessék be oda.  

A vezérkar jelentése szerint szerdán az orosz erők 22 légicsapást hajtottak végre és 29-szer támadtak rakétasorozatvetőkkel. Bevetettek egy iráni gyártmányú Sahíd drónt, amelyet az ukrán erők megsemmisítettek. A nap folyamán az orosz erők a csernyihivi és a harkivi régiók településeit is ágyúzták.

Az ukrán légierő 11 csapást mért az orosz csapatok koncentrációs területeire és egy csapást egy ellenséges légvédelmi rakétarendszer pozíciójára, a rakéta- és tüzérségi egységek pedig eltaláltak el egy orosz parancsnoki állást - derült ki a vezérkar jelentéséből.
 

Egymilliárd euró értékű lőszeradományt sürget Ukrajnának az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője

Egymilliárd euró értékű közös lőszeradományt sürgetett a háborúban álló Ukrajnának Stockholmban Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán.

A főképviselő az EU-tagországok védelmi minisztereinek informális találkozója után azt mondta, reméli, hogy a szállításról már az uniós külügyminiszterek március 20-i találkozóján sikerül egyezségre jutni.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter azt mondta, hogy hazájának egymillió tüzérségi lövedékre van szüksége négymilliárd euró értékben ahhoz, hogy újabb ellentámadásokat indíthasson az orosz erők ellen.

Orosz emberi jogi biztos: Kijev megtagadta 70 hadifogoly átvételét

Közzétette hetven olyan ukrán katona nevét szerdán Tatjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos, akit állítása szerint az orosz–ukrán fogolycsere keretében az ukrán fél nem volt hajlandó visszavenni.

Itt van a 70 katona listája, akiket az ukrán fél nem akart kicserélni a mieinkre. Ahogy mondani szokták, mindenki vonja le a következtetést

– írta az ombudsman a Telegram-csatornáján.

Moszkalkova kedden közölte, hogy Kijev a korábban elért megállapodás ellenére, a 160-at 160-ért csereformátum helyett csak 90 ember cseréjébe egyezett bele, és orosz fogságban tartott 70 ukrán katona átvételére nem volt hajlandó.

Az ukrán fél kedden 130 ukrán katona szabadon bocsátásáról számolt be. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint ugyanezen a napon 90 orosz katona tért vissza „a Kijev által ellenőrzött területről”. 

Az elengedett orosz hadifoglyok a moszkvai katonai tárca egészségügyi létesítményeiben vizsgálaton esnek át, és szükség esetén rehabilitációra küldik őket.

A gabonamegállapodás meghosszabbítását sürgette Kijevben az ENSZ-főtitkár és az ukrán elnök

Ukrajna és az ENSZ közös célja a gabonamegállapodás meghosszabbítása március 18. után – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán, miután Kijevben tárgyalt António Guterres ENSZ-főtitkárral.

Ma abban vagyunk érdekeltek, hogy ne legyen éhínség a világon. A másik közös célunk a gabonafolyosó kiterjesztése. Felvetettük a kezdeményezés jövőbeli meghosszabbításának kérdését, annak részleteit, hogyan segíthetnénk tovább a világot

– fejtette ki az államfő.

Guterres úgyszintén a fekete-tengeri gabonakezdeményezés folytatásának „rendkívüli fontosságát” hangsúlyozta – számolt be az Interfax-Ukrajina hírügynökség.

Az ENSZ-főtitkár kommentálta a napokban napvilágra került videofelvételt arról, hogy egy fogságba esett fegyvertelen ukrán katonát orosz katonák agyonlőnek.

A szörnyű felvételek, amelyeken látszólag egy ukrán katona életét vesztette, egyben arra is emlékeztet, hogy a hadviselés szabályait be kell tartani

– mondta Guterres.

Az ENSZ főtitkára harmadik alkalommal látogatott el Ukrajnába az Oroszország által tavaly februárban indított háború kezdete óta.

ZELENSZKIJ, Volodimir; GUTERRES, António
Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (j) fogadja António Guterrest, az ENSZ főtitkárát Kijevben 2023. március 8-án
Fotós: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Az ukrán védelmi miniszter cáfolta, hogy Ukrajnának köze lenne az orosz gázvezetékek elleni szabotázshoz

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter szerdán tagadta, hogy ukrán hivatalos szervek részt vettek volna az Északi Áramlat gázvezetékek ellen tavaly ősszel a Balti-tengeren elkövetett robbantásos szabotázsakcióban.

Számomra ez egy elég furcsa történet, semmi közünk hozzá. Úgy gondolom, hogy az illetékes hatóságok által lefolytatott hatósági vizsgálat majd minden részletet feltár. Ez bizonyos értelemben elismerés lenne különleges alakulatainknak, de ez nem a mi tevékenységünk

– mondta az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a tárcavezető szerdán Stockholmban, ahol az EU védelmi minisztereinek találkozóján vesz részt.

A hírportál arra emlékeztetett, hogy kedden a The New York Times amerikai lap titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az orosz gázvezetékeken végrehajtott robbantás mögött olyan nem kormányzati csoportok állnak, amelyeknek ukránok és oroszok lehetnek a tagjai. A német Die Zeit című lap szerdán azt írta, hogy a bűnügyi nyomozás során azonosítottak egy hajót, amellyel a szabotázst elkövették, és – az újságcikk szerint – e hajó valamilyen módon Ukrajnához kapcsolható.

Reznyikov Stockholmba érkezésekor újságíróknak elmondta, hogy az uniós védelmi miniszterek találkozójának a középpontjában Ukrajna katonai támogatásának aktuális prioritásai állnak. A miniszter kifejtette, hogy elsődlegesen légvédelmi rendszerekre és nagy kaliberű nehéztüzérségi lőszerekre van szüksége Ukrajnának.

Ezért örömmel veszem észt kollégám, Hanno Pevkur kezdeményezését egymillió darab 155 milliméter kaliberű lőszer Ukrajnába szállításáról

– fűzte hozzá. Hangsúlyozta továbbá annak fontosságát, hogy Ukrajnát páncélozott gyalogsági harcjárművekkel, harckocsikkal, főként Leopard típusúakkal lássák el szövetségesei.

Két iráni drónt semmisített meg az éjszaka folyamán Ukrajna légvédelme

Az ukrán hatóság a Telegramon közzétett frissítésében azt írta, hogy a kamikaze drónokat oroszok indították az ország északi részéről.

2023. március 8-án éjfélkor a légvédelem megsemmisített két iráni "Shahed-131/136" kamikaze drónt, amelyekkel a megszállók északi irányból támadták Ukrajnát

– áll a bejegyzésben.

ENSZ: hiteles lehet a videó, amelyen egy fogságba esett ukrán katonát végeznek ki

A felvételen az látható, amint egy fogva tartott ukrán harcost egy sekély árokban állva több automata fegyverrel agyonlőnek, miután azt mondta: „Dicsőség Ukrajnának”.

Tudomásunk van erről a közösségi médiában közzétett videóról, amely azt mutatja, hogy egy ukrán katonát hors de combat (nem harcban) látszólag kivégeznek az orosz fegyveres erők. Az előzetes vizsgálat alapján úgy véljük, hogy a videó hiteles lehet

- mondta az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának szóvivője az Agence France-Presse-nek.

Forrás: Twitter

A sokkoló videót itt lehet megnézni

Bahmut keleti része orosz kézre került a Wagner csoport alapítója szerint

Az orosz erők teljesen ellenőrzésük alá vonták Artemivszk (Bahmut) város keleti részét - közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója szerdán a Telegramon.

A Wagner katonai magánvállalat egységei elfoglalták Bahmut egész keleti részét. A Bahmutka folyótól keletre minden teljes mértékben a Wagner katonai magánvállalat ellenőrzése alatt áll

- mondta Prigozsin a sajtószolgálata által kiadott közlemény szerint.

Ukrán önjáró tüzérségi jármű tüzet nyit a donyecki régióban lévő Bahmut település közelében húzódó frontvonalon 2023. március 5-én
Fotós: Libkos / Forrás: MTI/AP

Artemivszk fontos közlekedési csomópont a Donyec-medencében harcoló ukrán csapatok ellátásában. Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője február 16-án jelentette be, hogy az orosz erők elfoglalták az összes jelentősebb magaslatot a város körül.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki szerdán a Kremlben kitüntetéseket adott át a nemzetközi nőnap alkalmából, azt hangoztatta, hogy sok példáját látni a személyes bátorságnak és elszántságnak, az állam jövőjének védelmezésére irányuló készségnek, amikor "Oroszország ismét a biztonsága és szuverenitása ellen irányuló közvetlen fenyegetéssel szembesül".

A svájci elnök az alkotmányos semlegesség nevében ellenzi a fegyverszállítást Ukrajnának

Svájc az ukrajnai háború tükrében is szeretné megőrizni az alkotmánya által előírt hagyományos semlegességét, és jelenleg ellenzi a háborúban álló Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat - erősítette meg Alain Berset, a svájci konföderáció elnöke kedden az ENSZ-ben.

A fegyverexport kapcsán, amíg érvényes a (svájci semlegességet előíró) jogi keretrendszer, azt nem lehet végrehajtani (...). A svájci kormány és a Szövetségi Tanács számára ezt a jogi keretet fenn kell tartanunk, és fenn is szeretnénk tartani, és ezen belül szeretnénk dolgozni

- jelentette ki az államfő újságíróknak a nők jogairól rendezett ENSZ-ülés szünetében.

BERSET, Alain
Alain Berset svájci államfő felszólal a Világgazdasági Fórum találkozóján Davosban 2023. január 17-én
Fotós: Laurent Gillieron / Forrás: MTI/EPA

Berset-t arról kérdezték, hogy Berlin február végén azt kérte Berntől: engedélyezze a Rheinmetall nevű német fegyvergyártó vállalatcsoport részére a régi Leopard páncélozott harckocsik visszavételét, azzal a garanciával, hogy a tankokat nem szállítják tovább Ukrajnába.

A svájci semlegességről szóló vita az Ukrajna ellen 2022. február 24-én megindított orosz háború óta foglalkoztatja az alpesi ország közvéleményét.

Svájc nem tagja az Európai Uniónak , ennek ellenére valamennyi, Oroszország ellen hozott uniós büntetőintézkedést elfogadta, mert „ezek a szankciók abszolút összeegyeztethetők a svájci semlegességgel” - szögezte le Berset, aki António Guterres ENSZ-főtitkárral is találkozott New Yorkban, közvetlenül azelőtt, hogy a főtitkár elutazott Kijevbe.

Az invázió ellátásával vádolt teherhajók titkos útja

Irán titokban nagy mennyiségű lőszert, rakétát és aknavetőgránátot szállított Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz, és továbbiak küldését is tervezi - mondta egy biztonsági forrás a Sky Newsnak.

A forrás azt állította, hogy két orosz zászló alatt közlekedő teherhajó januárban indult el egy iráni kikötőből, és a Kaszpi-tengeren keresztül Oroszországba tartott, mintegy 100 millió töltényt és körülbelül 300 000 lövedéket szállítva.

A szállítmányok között állítólag rakétavetőkhöz, aknavetőkhöz és gépfegyverekhez való lőszerek is voltak. A forrás szerint Moszkva készpénzzel fizetett a lőszerekért. Az állítólagos katonai segítség mennyiségét nem lehetett függetlenül ellenőrizni.

Ursula von der Leyen: Kanada a katonák kiképzésével megmentette Ukrajnát

A Krím félsziget 2014-es elcsatolása után az ukrán erőknek nyújtott kanadai kiképzés kulcsfontosságúnak bizonyult az Oroszország által egy évvel ezelőtt indított ukrajnai háború korai szakaszában - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke kedden Ottawában.

Von der Leyen ebben a tisztségében először tesz hivatalos látogatást az észak-amerikai országban. Az ukrajnai háborúról, a kereskedelemről és a transzatlanti kérdésekről folytat megbeszéléseket Kanadában és az Egyesült Államokban, pénteken Joe Biden amerikai elnökkel is találkozik Washingtonban.

Nem tudom eléggé hangsúlyozni: Kanada megmentette Ukrajnát

- mondta a kanadai parlamentben tartott beszédében. Hozzáfűzte: a kanadaiak „másokat, köztük sok európait megelőzve felismerték az ukrajnai események horderejét”, és a „kötelességen túlmutató” választ adtak a háborúra.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke kedden Ottawában, a Parlament alsóházában tartott beszédet, 2023. március 7-én
Fotós: Justin Tang / Forrás: AFP

Ursula von der Leyen szerint „a teljes körű orosz invázió megindítását követő órákban tavaly létfontosságúnak bizonyult” az ottawai kormány döntése, hogy katonai kiképzésben részesítette az ukrán haderőt, miután a nemzetközi jogot megsértve Oroszország 2014-ben annektálta a Krím félszigetet. Hangsúlyozta, Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalmas stratégiai hibát követett el azzal, hogy azt képzelte, három nap alatt beveheti Kijevet.

Ukrajna ellenállása megdöbbentette a világot. Ez elsősorban az ukrán nép bátorságának köszönhető. De döntő mértékben az ukrán katonák profizmusának is, akik közül sokakat Kanada képzett ki

- fogalmazott az Európai Bizottság elnöke.

Egyúttal köszönetet mondott Justin Trudeau kanadai miniszterelnöknek is, amiért együttműködik Ukrajna megsegítésében. "Mindent, amit Ukrajnáért tettünk, együtt tettük" -jelentette ki Ursula von der Leyen.

Felvétel készült arról, ahogy bombát helyeztek a Putyin-barát médiamágnás autója alá (videó)

Az FSZB, Oroszország legfőbb belföldi hírszerző szerve állítása szerint a terv az volt, hogy egy távirányítású házi készítésű bombát szerelnek a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel nyíltan szimpatizáló Konsztantyin Malofejev orosz mágnás által használt autó aljára - írja a Mandiner.
Az orosz Zvezda TV-csatorna megosztotta az FSZB videóját, amelyen az látható, amint egy férfi közeledik egy parkoló autóhoz, és egy pillanatra benyúl alá. A felvételen egy gyanús személy látható ugyan, de a konkrét bombaelhelyezést nem lehet látni. Ezt követően közzétettek egy másik videót is, amelyen egy robot látszólag kivesz egy tárgyat az autó alól. A Reuters azt írja, egyelőre nem tudták ellenőrizni a két videó hitelességét.

Sikertelen orosz támadások

Az orosz erők több mint 30 sikertelen támadást hajtottak végre az elmúlt nap folyamán Orekhovo-Vasziljevka közelében, 20 km-re északnyugatra Bahmuttól - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara mai napi frissítésében.
A frontvonal bahmuti szakasza mentén 10 település területét lőtték - tették hozzá.

Az ellenség a jelentős veszteségek ellenére ... továbbra is ostromolja Bahmut városát

- tette hozzá a vezérkar.

Új fejlemény az Északi-Áramlat elleni támadás ügyében

Új hírszerzési adatok arra utalnak, hogy egy ukránbarát csoport hajtotta végre tavaly az Északi Áramlat-vezetékek elleni támadást - írta a New York Times.

A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. Négy nap alatt ez a negyedik hely, ahol megsérült az orosz gázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték. A négy lyukból kettő Svédország, kettő pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van. Svéd szeizmológusok 26-án két robbanást észleltek a vezetékpár nyomvonalán
Fotós: - / Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti õrség

Zelenszkij egyik vezető tanácsadója azt mondta, hogy Kijev egyáltalán nem volt érintett az Északi Áramlat-vezetékek elleni támadásban, és nincs információja a történtekről.

Oroszország helyettes ENSZ-megbízottja szerint a jelentés csak azt bizonyítja, hogy a nemzetközi vizsgálat megindítására irányuló kezdeményezésük nagyon is időszerű.

Több mint hétezren érkeztek tegnap Ukrajnából

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4214, az román-magyar határszakaszon belépők közül 3553 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 38 ember, köztük 8 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Két települést lőttek az oroszok Ukrajna északkeleti részén

Az oroszok Szumi területen Bilopillia és Esman településeket támadták, aknavetőkkel és tüzérséggel - írta a Kyiv Independent. 

Folytatódik az elkeseredett harc Bahmutért - videó

Folytatódnak a heves harcok a kelet-ukrajnai Bahmut városában és környékén, eközben az ukrán erők "korlátozott harci visszavonulást" hajtanak végre Kelet-Bahmutban, de továbbra is nagy veszteségeket okoznak az előrenyomuló oroszoknak  - áll az amerikai székhelyű Institute for the Study of War legfrissebb jelentésében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában