Háború a szomszédunkban

2023.01.20. 05:30

Ukrajna nem kapja meg a világ legerősebb harckocsiját Németországtól

Az ukrajnai háború 331. napjának krónikája az Origo, a Mandiner és az MTI nyomán.

Ukrán katonák egy 120 mm-es aknavetővel a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levő Bahmutban 2023. január 11-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Jevhen Maloletka

Cikkünk frissül!

Washington nemzetközi bűnszervezetnek minősíti a Wagner orosz fegyveres csoportot

Az Egyesült Államok nemzetközi bűnszervezetnek minősíti a Wagner orosz katonai magáncéget - jelentette be pénteken John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának kommunikációs koordinátora.

Tájékoztatása szerint a napokban várható hivatalos intézkedés lehetővé teszi majd, hogy újabb szankciókat szabjanak ki a zsoldoscsapat ellen, amely az Ukrajna elleni orosz háborúban is jelentős szerepet játszik.

 

A Fehér Ház pénteken közzétett egy november 18-ával dátumozott filmfelvételt, amelyen állítása szerint Oroszország és Észak-Korea között közlekedő orosz tehervagonokat lehetett látni. John Kirby szerint egy Moszkva által átvett észak-koreai fegyverszállítmányról van szó, amelyet a Wagner csoport ukrajnai harci tevékenységének támogatására szántak.

 

"Nyilvánvalóan elítéljük Észak-Korea cselekedeteit, és sürgetjük Phenjant, hogy haladéktalanul hagyjon fel a Wagnernak küldött szállítmányaival" - mondta a kommunikációs koordinátor. "Mint azt már korábban leszögeztük, ezek az észak-koreai fegyverszállítások az ENSZ Biztonsági Tanács határozatainak közvetlen megsértését jelentik" - hangsúlyozta John Kirby, hozzátéve, hogy a vonatkozó információkat megosztották a világszervezet vezető testületének észak-koreai szankciókat felügyelő szakértői bizottságával. "Ezek a cselekmények is mutatják, hogy a Wagner kontinenseket átívelő fenyegetést jelent, ideértve komoly bűnügyi üzelmeit, de ezzel még nincs vége" - hangoztatta John Kirby.

A szóvivő már tavaly év végén azt állította, hogy Phenjan titokban jelentős mennyiségben szállít tüzérségi lövedékeket Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz. Észak-Korea ugyanakkor következetesen tagadja, hogy fegyvereket vagy lőszert adna el Oroszországnak.

John Kirby beszámolt arról is, hogy az amerikai kormányzat információi szerint a Wagner csoportnak mintegy 50 ezer zsoldosa harcol Ukrajnában, ebből 10 ezer szerződéses, 40 ezer pedig börtönökből toborzott fegyveres. Washington tudomása szerint Jevgenyij Prigozsin, a csoport tulajdonosa havonta 100 millió dollárt költ a zsoldoscsapat fenntartására.

"Látunk a többi között hírszerzési jelzéseket arról is, hogy növekszik a feszültség a Wagner és az orosz védelmi minisztérium között. A Wagner rivális hatalmi központtá kezd válni az orosz hadsereghez és más minisztériumokhoz képest. Prigozsin és harcosai nyilvánosan bíráltak orosz tábornokokat és védelmi tisztségviselőket ukrajnai tevékenységük kapcsán" - fűzte hozzá az amerikai illetékes.

A Wagner csoport már 2017 óta amerikai szankciók hatálya alatt áll.

Ukrajna egyelőre nem kap Leopard 2 harckocsit Németországtól

Nem sikerült döntést hozni az Ukrajna önvédelmét támogató országok pénteki németországi miniszteri tanácskozásán arról, hogy kaphat-e az ukrán hadsereg a német kormánytól Leopard 2 típusú harckocsikat.

A Ramstein amerikai légi támaszponton 54 ország képviselőinek részvételével tartott tanácskozás levezető elnöke, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter az ülés utáni tájékoztatóján kiemelte, hogy igen átfogó és ütőképes támogatási csomagról egyeztek meg, amelynek révén Ukrajna első alkalommal kap nyugati gyártmányú modern harckocsit. Ez a brit Challenger 2, amellyel Nagy-Britannia támogatja Ukrajnát.

A világ legerősebb harckocsijának számító német Leopard 2 ügyéről azonban még nem egyeztek meg

 – jelezte Lloyd Austin, kiemelve, hogy Németország ettől függetlenül „megbízható szövetséges”.

PISTORIUS, Boris; AUSTIN, Lloyd
Boris Pistorius újonnan kinevezett védelmi miniszter (j) fogadja amerikai hivatali partnerét, Lloyd J. Austint a berlini védelmi minisztériumban 2023. január 19-én
Fotós: Clemens Bilan / Forrás: MTI/EPA

Boris Pistorius német védelmi miniszter a tanácskozás szünetében tett sajtónyilatkozatában ismertette, hogy megvizsgálják a lehetőségeket, felmérik a német haderőben használt Leopard 2-k állományát, és az Ukrajnát támogató partnerekkel együttműködve a lehető leghamarabb döntenek.

A tárgyalások szünetében a német miniszter, utána pedig az amerikai miniszter is hangsúlyozta: 

soha nem volt szó arról, hogy Berlin akkor támogatja Ukrajnát Leopard 2-vel, ha Washington ugyanilyen kategóriájú amerikai harckocsikkal, M1 Abrams-ekkel segíti a védelmét. Ilyen összefüggés nincs

– jelentette ki mindkét politikus.

Lloyd Austin hangsúlyozta, hogy nem egyetlen "platformtól", fegyverrendszer-típustól függ a védekezés sikere, az Ukrajnát támogató országok pedig tovább folytatják az ukrán önvédelmi képességek erősítését. 

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, Mark Milley tábornok kifejtette, hogy az ukrán erőknek a fegyverek és járművek mellett sok egyéb elemből, köztük kiképzési programokból összeálló új nemzetközi támogatási csomaggal együtt is „nagyon-nagyon nehezen” sikerülne az idén kiszorítani az orosz csapatokat az elfoglalt területekről.

A 2023-ra kitűzhető cél inkább a Harkivtól Herszonig húzódó, több száz kilométeres front stabilizálása és minél nagyobb terület visszafoglalása lehet 

– mondta Mark Milley. Ugyanakkor a háborút akár azonnal meg lehetne állítani, ez kizárólag Vlagyimir Putyin orosz elnökön múlik – tette hozzá.

Orosz ENSZ-nagykövet a BT-nek: az utóbbi egy évben 4500 civil halt meg a donyecki és a luhanszki térséget ért ukrán támadásokban

Az utóbbi egy évben több mint 4500 civil, köztük 154 gyerek vesztette életét a donyecki és a luhanszki térséget ért ukrán támadásokban – közölte pénteken Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) informális ülésén.

A Moszkva által már orosznak tekintett donyecki és luhanszki "népköztársaságok" területén 2022. február 17. óta 4591 polgári személy - köztük 154 gyerek - halt meg ukrán tüzérségi támadások miatt. Több mint 13 ezer lakóépület, 147 egészségügyi és 560 oktatási intézmény rongálódott meg – mondta Nyebenzja.

Ahogy Ukrajna nagy hatótávolságú fegyvereket kezdett kapni 2022 nyarán a NATO-tagállamoktól, a kijevi rezsimnek újabb lehetőségei nyíltak a Donyec-medencei városok célzott megsemmisítésére. Azóta négyszeresére növekedett a polgári áldozatok száma és háromszorosára a civil infrastruktúrában keletkezett károk mennyisége

– jelentette ki az orosz diplomata.

Szerinte az ukrán hadseregnek a szakadár térségek városaival szembeni csapásai katonai értelemben értelmetlenek, mivel ott nincsenek katonai létesítmények, a frontvonal pedig elég messze található. Ezzel szemben a nagy pontosságú orosz csapások  kizárólag az ukrán katonai és energetikai célpontokat célozzák, csakhogy a kijevi vezetés a lakónegyedekben telepített légvédelmi egységeket, ami miatt a rakéták roncsai lakott területekre zuhannak – állította. 

Ez volt a helyzet Kremencsukban és Dnyepropetrovszkban, az eltévedt ukrán rakéták berepültek Lengyelország és Moldova területére

– tette hozzá az orosz ENSZ-nagykövet.

Ukrajnai háború - Erdogan ismét felajánlotta Zelenszkijnek a Moszkva és Kijev közötti közvetítést

Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és ismét felajánlotta neki országa közvetítő szerepét a háborúban álló Oroszország és Ukrajna között – közölte pénteken a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága. 

A szűkszavú beszámoló szerint a beszélgetés témája az orosz-ukrán háború volt. A telefon során a török államfő egyúttal részvétét nyilvánította ukrán hivatali partnerének a szerdai ukrajnai helikopter-baleset okán. Erdogan sokadszor fejezte ki készségét a közvetítésre az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus megoldásában.

A török elnök az év elején - szintén egy telefonbeszélgetés keretében - Vlagyimir Putyin orosz elnöknek azt vetette fel, hogy az orosz-ukrán háború leállítását célzó, a békekötésre irányuló erőfeszítéseket „egyoldalú tűzszünettel” kellene alátámasztani. Moszkva az ortodox karácsony alkalmából meg is hirdette a fegyvernyugvást, amit Kijev elutasított.

Törökország volt az továbbá, amely az ENSZ-szel karöltve fontos közvetítő szerepet játszott az ukrajnai kikötőkből induló gabonaexportot lehetővé tevő megállapodás tető alá hozásában is.

Horvátországban három illetékest felmentettek a lefoglalt orosz luxushajó távozása miatt

Belső vizsgálatot indított és három illetékest felmentett hivatalából a horvát tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszter annak a lefoglalt orosz luxusjachtnak az ügyében, amely októberben akadálytalanul kihajózott Horvátországból – jelentette be Oleg Butkovic tárcavezető pénteken, hozzátéve, hogy miniszterként minden felelősséget vállal.

Emlékeztetett: a horvát hatóságok tavaly öt luxusjachtot foglaltak le, olyan orosz milliárdosok tulajdonát, akik szerepelnek az Európai Unió szankciós listáján az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt.

Az egyik jacht még októberben simán távozott a horvát kikötőből, és jelenleg Törökországban tartózkodik. 

Oleg Butkovic hangsúlyozta, hogy ezzel kapcsolatban több mulasztás történt a minisztériumban. Az első magára a jacht lefoglalására és felügyeletére vonatkozik: nincs mentség arra, hogy a júliusban lepecsételt luxusjacht januárban miért nincs a helyén

 – mutatott rá.

Másik kulcsfontosságú mulasztásként említette, hogy a kikötőparancsnokságok nem kapták meg kellő időben az információkat. 

Egyáltalán nem tudtak arról, hogy létezik egy lista a lefoglalt jachtokról

 – fogalmazott.

Jelezte: a mulasztások miatt felmentette a hajózásbiztonsági főosztály igazgatóját, valamint a sibeniki és a betinai kikötőparancsnokság vezetőjét.

Az érintettek azt állítják, hogy semmilyen szándékosság nem volt az eset mögött.

A történtek a körülmények és a hibák összejátszásából adódtak. Hiszem, hogy az eset nem fog megismétlődni

– bizonygatta a tárcavezető. Mint mondta, a három felelős ellen eljárás indul, és bíróság mondja ki a végső döntést.

A közép-horvátországi Betina kikötőjében lepecsételt, Irina VU névre keresztelt, 35 méter hosszú, 240 tonnás hajó horvát legénységgel a fedélzetén még tavaly októberben hagyta el a dokkot, és Dubrovnikban határellenőrzésen is átesett. Sem a rendőrség, sem a kikötőparancsnokság nem talált feljegyzést a rendszerben arról, hogy az orosz luxusjacht ellen hajózási tilalom van érvényben. A hajó eltűnésére a sajtó hívta fel a figyelmet, ezt követően Andrej Plenkovic kormányfő és Oleg Butkovic vizsgálatot és felelősségre vonást ígért az ügyben.

Orosz tanácskozás

Putyin megvitatja Moszkva „különleges katonai műveletét” a Biztonsági Tanácsával – jelentette az állami média a Kremlre hivatkozva.

A RIA hírügynökség szerint a megbeszélésen részt vett Dmitrij Medvegyev volt elnök, Nyikolaj Patrusev, a Biztonsági Tanács titkára, Szergej Lavrov külügyminiszter és Szergej Sojgu védelmi miniszter, valamint más magas rangú tisztségviselők.

Orosz felelősségre vonás

Nagy-Britannia csatlakozott a nemzetközi partnerek egy csoportjához, hogy büntetőjogi felelősségre vonást kezdeményezzen Oroszország ukrajnai inváziója miatt – közölte James Cleverly külügyminiszter.

Oroszország „atrocitásai nem maradhatnak büntetlenül” – mondta Cleverly egy nyilatkozatban, amelyben a katonák és civilek halálát és ukránok millióinak kitelepítését említette.

Sebesültek az orosz támadásban

Kijlo Timosenko, Ukrajna elnöki hivatalának helyettes vezetője a Telegramra posztolta, hogy két ember megsérült Herszon térségében az orosz ágyúzás következtében. Az egyik, állítása szerint, egy 15 éves fiú, a másik pedig egy lábát vesztette el az incidensben.

Újabb becsapódás

Orosz rakéta csapódott be egy kramatorszki óvoda közelében – közölte egy ukrán tisztviselő.

Bombatölcsért néz egy férfi, miután rakéta csapódott be egy óvoda közelében Kramatorszkban 2023. január 20-án, a kelet-ukrajnai város elleni orosz tüzérségi támadás során
Fotós: Jevhen Honcsarenko / Forrás: MTI/EPA

Orosz kémek

Ukrajna azt állítja, hogy hét orosz ügynököt tartóztatott le Dnyiproban, akiket a város elleni rakétatámadások segítésével vádolnak.

Lloyd Austin: döntő jelentőségű szakasz kezdődött Oroszország háborújában

Döntő jelentőségű szakasz kezdődött Oroszország Ukrajna elleni háborújában, ezért még nagyobb erővel kell segíteni az ukránok önvédelmi küzdelmét Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint.

A miniszter pénteken Németországban, a Ramstein amerikai légi támaszponton az Ukrajna önvédelmét szolgáló nemzetközi kapcsolattartó csoport (Ukraine Defense Contact Group) hetedik tanácskozását megnyitó beszédében kiemelte, hogy "döntő pillanat" érkezett el a háborúban, mert Moszkva átcsoportosítja erőit, toboroz és igyekszik újra feltölteni készleteit.

Ezért az „Oroszország birodalmi agressziója” ellen védekező Ukrajnát támogató országoknak „most nem lassítaniuk kell, hanem még mélyebbre kell ásniuk” fegyverarzenáljukban

– mondta Lloyd Austin.

PISTORIUS, Boris; AUSTIN, Lloyd
Boris Pistorius újonnan kinevezett védelmi miniszter (j) és amerikai hivatali partnere, Lloyd J. Austin sajtótájékoztatót tart a berlini védelmi minisztériumban 2023. január 19-én
Fotós: Clemens Bilan / Forrás: MTI/EPA

Ezt emelte ki a tanácskozásra élő videókapcsolaton bejelentkező ukrán elnök, Volodomir Zelenszkij is. Kifejtette, hogy Moszkva összevonja maradék erőit, és döntő támadásra készül, az ukrán csapatoknak, "a szabadság védelmezőinek" viszont fogytán a fegyverük.     Ezért az eddiginél gyorsabban kell utánpótlással és újabb fegyverrendszerekkel segíteni a védekezést – mondta Volodomir Zelenszkij, kiemelve, hogy "az orosz terror" megállításához tűzérségi eszközök, repülőgépek és nagy hatótávolságú rakéták is kellenek.

Lloyd Austin közölte, hogy hazája további 2,5 milliárd dollár értékben támogatja katonai felszereléssel Ukrajnát, a többi között 59 Bradley és 90 Stryker páncélozott gyalogsági harcjárművel és 350 terepjáróval.

Az Egyesült Államok így már 26,7 milliárd dollár értékben segítette az orosz támadás elleni védekezést. Ezt a támogatást a szövetségesekkel együtt tovább folytatja, amíg csak szükséges

– mondta a miniszter.  

Az amerikai támogatási csomagban nincsenek M1 Abrams típusú harckocsik. Szakértői vélemények szerint a német kormány akkor lehet hajlandó Leopard-2 típusú harckocsikkal segíteni Ukrajnát, ha az amerikai kormány M1 Abrams-eket küld.

A Leopard-2 a világ legerősebb harckocsijának számít. A német modellel a csoport több tagja, köztük Lengyelország, Finnország és Spanyolország is támogatná az ukrán haderőt. A járműveket csak az exportjukat ellenőrző német kormány engedélyével adhatják tovább. A berlini vezetés a tanácskozás kezdetéig nem döntött az ügyben.

Kreml: mélyponton az orosz-amerikai kapcsolatok

Az Egyesült Államokkal való kapcsolatok történelmi mélyponton vannak, és jelenleg nincs remény a javulásra Joe Biden hivatali ideje alatt - állítja a Kreml.

A szóvivő hozzátette, hogy a nyugati országok további tankokat szállítanak Ukrajnának, ami nem változtatna a konfliktus menetén, és csak tovább növelné az ukrán nép problémáit.

Brit katonai hírszerzés: a Wagner-csoport az ukrajnai orosz hadműveletek meghatározó szereplőjévé vált

A Wagner nevű orosz zsoldosmilícia az ukrajnai orosz hadműveletek meghatározó szereplőjévé vált – áll a brit katonai hírszerzés pénteken ismertetett helyzetértékelésében. A londoni védelmi minisztérium által közzétett hírszerzési összefoglaló szerint szinte biztos, hogy a Wagner-csoport Ukrajnában harcoló fegyvereseinek száma most már eléri az 50 ezret.

A brit katonai hírszerzés felidézi, hogy az orosz állami nyilvántartás adatai szerint a Wagner-csoport tavaly decemberben formálisan jogi személyként bejegyeztette magát, bár alaptevékenységeként a "vezetői tanácsadást" jelölte meg, harci tevékenységről nem esik szó a bejegyzésben.

GERASZIMOV, Valerij
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának 2022. december 28-án közreadott, videófelvételről készített felvételén orosz katonák gyakorlatoznak egy meg nem nevezett fehéroroszországi helyszínen
Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Egyelőre nem egyértelmű, hogy a "Wagner Centre" nevű vállalatot milyen mértékben vonják majd be a Wagner katonai tevékenységének irányításába. A katonai magánvállalkozások továbbra is illegálisak Oroszországban, annak ellenére, hogy hosszú ideje szó van a törvény módosításáról – áll a brit katonai hírszerzés pénteki beszámolójában.

A szolgálat szerint a Wagner tulajdonosa, Jevgenyij Prigozsin valószínűleg részben a vállalatainak juttatott, magasra árazott állami megbízatásokból finanszírozza a csoport működését.

Az elemzés szerint a Wagner bejegyzésével folytatódik a hagyományosan homályos hátterű szerveződés nyilvános profiljának figyelemreméltóan gyors kialakítása.

Prigozsin csak szeptemberben ismerte el, hogy ő alapította a Wagnert, októberben már meg is nyílt a csoport fényűző központja Szentpéterváron. A szerveződés hivatalos bejegyeztetésének valószínű célja Prigozsin üzleti haszonszerzésének maximalizálása és a mindinkább előtérbe kerülő szervezet legalizálási folyamatának előmozdítása – áll a brit katonai hírszerzés pénteki elemzésében.

Finnország 400 millió eurós új katonai segélyt ígér Ukrajnának

Finnország újabb, 400 millió euró (434 millió dollár) értékű haditechnikai adományt jelentett be Ukrajnának. Az új adomány megháromszorozná az Ukrajnának nyújtott finn védelmi segélyek összértékét, így az eddigi összeg 590 millió euróra emelkedne – áll a védelmi minisztérium közleményében.

A minisztérium szóvivője elmondta, hogy a csomag nem tartalmaz Leopard 2 harckocsikat.

A rettegett Wagner afrikai bányákból fegyverzi fel magát

Az orosz félkatonai szervezet, a Wagner-csoport kiterjeszti afrikai bányászati projektjeit, hogy milliókat vonjon be ukrajnai katonai műveleteinek támogatására – állítja egy nyugati tisztviselő a Politico szerint, amit a Mandiner szemlézett.

Az elmúlt évben a Wagner jelentősen kibővítette tevékenységi körét a Közép-afrikai Köztársaságban, ahol a bányászati nyereség csaknem 1 milliárd dollárra emelkedhet a hivatalos és a diplomáciai források szerint. Ezt a pénzt a csoport valószínűleg új fegyverek és harcosok beszerzésére fogja felhasználni – mondta a tisztviselő.

Visszavert támadások

Ukrajna Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja megyékben 16 település közelében visszaverte az orosz támadásokat. Az elmúlt nap folyamán az ukrán hadsereg hat ellenőrzőpontra, nyolc orosz ideiglenes támaszpontra és egy lőszerraktárra is csapást mért – jelentette a vezérkar.

Ukrán katona áll egy lövészárokban a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levő Bahmutban 2023. január 11-én
Fotós: Jevhen Maloletka / Forrás: MTI/AP

Újabb amerikai segély

Az Egyesült Államok csütörtökön újabb, 2,5 milliárd dollár értékű katonai támogatást jelentett be Ukrajnának, beleértve több száz páncélozott járművet és az ukrán légvédelem támogatását – írja a Reuters.

A támogatás 59 Bradley harcjárművet és 90 Stryker páncélozott személyszállító járművet foglal magában – közölte közleményében az amerikai védelmi minisztérium.

A legutóbbi amerikai csomagban szereplő 59 Bradley a januárban bejelentett 50 után érkezik. A páncélozott Bradley erős löveggel rendelkezik, és az amerikai hadsereg az 1980-as évek közepe óta használja a csapatok szállítására a harctereken.

A legutóbbi támogatás további lőszert is tartalmaz a nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerekhez (HIMARS), nyolc Avenger légvédelmi rendszert, több tízezer tüzérségi lövedéket és mintegy 2000 páncéltörő rakétát – közölte a védelmi minisztérium.

Llyod Austin: döntő jelentőségű szakasz kezdődött Oroszország háborújában

Döntő jelentőségű szakasz kezdődött Oroszország Ukrajna elleni háborújában, ezért még nagyobb erővel kell segíteni az ukránok önvédelmi küzdelmét Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint.

A miniszter pénteken Németországban, a Ramstein amerikai légi támaszponton az Ukrajna önvédelmét szolgáló nemzetközi kapcsolattartó csoport (Ukraine Defense Contact Group) hetedik tanácskozását megnyitó beszédében kiemelte, hogy „döntő pillanat” érkezett el a háborúban, mert Moszkva átcsoportosítja erőit, toboroz és igyekszik újra feltölteni készleteit.

Ezért az „Oroszország birodalmi agressziója” ellen védekező Ukrajnát támogató országoknak „még mélyebbre kell ásniuk” fegyverarzenáljukban – mondta Lloyd Austin.

Közölte, hogy hazája további 2,5 milliárd dollár értékben támogatja katonai felszereléssel Ukrajnát, a többi között 59 Bradley és 90 Stryker páncélozott gyalogsági harcjárművel és 350 terepjáróval.

Finnország 400 millió euró értékű katonai felszerelést szállít Ukrajnának

Finnország pénteken minden korábbinál több, 400 millió eurónyi (158 milliárd forint) haditechnikai felszerelés szállítását jelentette be Ukrajnának.

Ukrajnának továbbra is szüksége van támogatásra ahhoz, hogy megvédje területét

– indokolta a szállítást Mikko Savola finn védelmi miniszter.

Az újabb szállítmány megháromszorozza az eddig Ukrajnának nyújtott finn katonai segély értékét. Az észak-európai ország már 11 alkalommal szállított hadianyagot Ukrajnának, a mostani segély értéke azonban kétszer annyi, mint az összes előző szállítmányé együtt.

Arról, hogy Leopard 2 harckocsikat küldenek-e, később döntenek, miután a szövetségesekkel a németországi Ramstein légitámaszponton megbeszéléseket folytatnak – közölt Miika Pinnonen, a védelmi miniszter különleges tanácsadója.

Csak annyit mondhatok, hogy ez a csomag nem tartalmaz Leopard harckocsikat. (...) nehézfegyverzetből és lőszerekből áll

– fogalmazott.

A mostani segélycsomag adományozása Svédország segítségével vált lehetővé, amely vállalta, hogy szükség esetén segít Finnországnak pótolni a most elküldött felszerelést.

Finnország és Svédország védelmi miniszterei még a pénteki nap folyamán aláírják az Ukrajnának nyújtandó támogatásról szóló szándéknyilatkozatot Ramsteinben – közölte a finn védelmi minisztérium.

GYLFADÓTTIR, Thórdís Kolbrún Reykfjörd; STOLTENBERG, Jens; REZNYIKOV, Olekszij
Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir izlandi, Lloyd Ausitn amerikai védelmi miniszter, Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter (b-j) az Ukrajnának az Oroszországgal szembeni harchoz nyújtott további katonai támogatás tárgyalásán az amerikai légierő Ramstein támaszpontján, a délnyugat-németországi Kaiserslautern közelében 2023. január 20-án
Fotós: Ronald Wittek / Forrás: MTI/EPA

Visszautasított fegyverek

Az amerikai fegyvercsomag nem tartalmazta az ATA nagy hatótávolságú rakétákat, amelyeket Ukrajna kért – írja az AFP.

Az akár 300 kilométeres hatótávolságú rakéták lehetővé tennék Ukrajna számára, hogy olyan orosz utánpótlási útvonalakat és raktárakat támadjon meg messze a frontvonal mögött, amelyeket a jelenlegi HIMARS rakétarendszerekkel nem lehet elérni.

A nyugati partnerek azonban attól is tartanak, hogy Ukrajna a nagy hatótávolságú fegyverekkel mélyen orosz területre vagy a Krímre is csapást mérhet.

A Kreml figyelmeztetett a konfliktus „teljesen új szintre” való eszkalálódására, ha a Nyugat eleget tesz Ukrajna legújabb, nagyobb hatótávolságú fegyverekre vonatkozó felhívásának.

Lengyelország Leopard tankokat adhat

Paweł Jablonski, Lengyelország külügyminiszter-helyettese szerint Lengyelország kész a „nem szokványos” lépésekre, ha Németország ellenzi, hogy Leopárd harckocsikat küldjön Ukrajnába – írja a Reuters.

Az RMF FM magánrádióban arra a kérdésre, hogy lehetséges lenne-e tankok küldése Ukrajnába még Németország ellenállása esetén is, Jablonski azt mondta: „Azt hiszem, ha erős ellenállás lesz, készek leszünk akár ilyen nem szabványos akcióra is (...)”.

Jablonski megismételte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök korábbi nyilatkozatát, aki csütörtökön jelezte, hogy egy szélesebb koalíció részeként akár Németország jóváhagyása nélkül is küldhet Leopard 2 harckocsikat Ukrajnába.

Lengyelországban készítenek fel bűnüldözőket az ukrán műkincsek védelmére

Nemzetközi workshopot szerveztek Varsóban az UNESCO közreműködésével, ennek során az Ukrajnával szomszédos országok bűnüldöző és igazságügyi tisztviselőit képezik ki a kulturális javak illegális kereskedelme elleni küzdelem terén.

A Rzeczpospolita című lengyel lap hírportáljának beszámolója Krista Pikkatot, az UNESCO kultúráért és vészhelyzetekért felelős igazgatóját idézi, aki szerint a februári orosz támadás óta több mint 230 kulturális létesítményt rongáltak meg vagy semmisítettek meg Ukrajnában.

Pikkat felidézte: az UNESCO felszólította a kulturális javak kereskedelmében érintett szakembereket és a nyilvánosságot, hogy tartózkodjanak a kulturális javak beszerzésétől, amennyiben alapos okuk van feltételezni, hogy e javakat ellopták vagy illegálisan exportálták Ukrajnából. „A közös erőfeszítések ellenére a helyzet nagyon nyugtalanító” – hangsúlyozta az igazgató.

Katarzyna Zalasinska, a lengyel kulturális és örökségvédelmi tárca által felügyelt Nemzeti Örökségvédelmi Intézet igazgatója kiemelte: az Ukrajna területén folytatott háború a világ kulturális örökségére jelent fenyegetést, ezért a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) az illegális kereskedelem által érintett ukrán kulturális javak úgynevezett vöröslistáját tette közzé. A lista információs forrást nyújt a vámszolgálatoknak is azon műtárgyakról, amelyeket a leginkább érint az illegális kereskedelem – tette hozzá Zalasinska.

Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter a rendezvény szerdai megnyitóján Lengyelország tapasztalatát emelte ki a háborús vesztességek kezelésében. Rámutatott: a második világháborúban becslések szerint több mint 500 ezer műalkotás veszett oda a lengyel gyűjteményekből, 22 millió könyvet és mintegy 40 kilométernyi levéltári iratanyagot is elveszettnek tekintenek.

A pénteken véget érő háromnapos képzéseket az UNESCO és a lengyel Nemzeti Örökségvédelmi Intézet társszervezésében tartják. A varsói kulturális minisztérium közleménye szerint a kiképzésben lengyel, szlovák, magyar, román és moldovai tisztviselők vesznek részt.

Előadásokat ukrán művészettörténészek és régészek, az Interpol, az UNESCO, a Vám Világszervezet (WCO) és az ICOM szakértői tartanak, valamint a lengyel ügyészség, a rendőrség és a határőrség képviselői is.

Orosz támadás Donyeckben

Pavlo Kyrylenko, Donyecki kormányzó a Telegramra posztolt, hogy közölje a csütörtöki civil áldozatok számát. Azt írja: Január 19-én az oroszok négy donyecki civilt öltek meg: a régióban további három ember megsebesült. Jelenleg nem lehet pontosan megállapítani az áldozatok számát Mariupol és Volnovakha térségében.

A Wagner akár 50 ezer katonával rendelkezhet

A brit védelmi minisztérium elkészítette legújabb hírszerzési tájékoztatóját. Ebben többek között az áll, hogy most már szinte biztosan akár 50 ezer harcossal is rendelkezik Ukrajnában, és az ukrajnai hadjárat kulcsfontosságú elemévé vált.

A Wagner figyelemre méltóan gyors fejlődésen ment keresztül, Jevgenyij Prigozsin csak 2022 szeptemberében ismerte el, hogy ő alapította a Wagnert.

Menczer Tamás: Ukrajnának mindent meg kell tennie, hogy a magyarokat ért támadások befejeződjenek

Magyarország azt várja el Ukrajna vezetőitől, tegyenek meg mindent azért, hogy a magyarokat ért támadások és atrocitások befejeződjenek – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az államtitkár arra reagált, hogy az utóbbi napokban magyar zászlókat és feliratokat távolítottak el a munkácsi járásban, valamint azonnali hatállyal felbontották a munkácsi magyar tannyelvű iskola köztiszteletben álló igazgatója, Schink István munkaszerződését.

Menczer Tamás kifejtette: a háború előtt „már folyamatos volt a magyar nemzeti közösség jogfosztása Kárpátalján”, ezt mutatta az anyanyelvhasználati lehetőségek és az anyanyelvi oktatás szűkítése is.

Ez ellen mindig határozottan felléptünk, aztán kitört a háború, és mi azt mondtuk, hogy Ukrajna ebben a háborúban a megtámadott fél, ezért a meglévő konfliktusainkat félretettük

– fogalmazott.

MENCZER Tamás
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára
Fotós: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Kiemelte: ugyanakkor a mostani történések mellett nem szabad szó nélkül elmenni. A magyarellenes akciók elfogadhatatlanok, de mindez a munkácsi kistérségben történt és nem egész Kárpátalján – mondta. Hozzátette:

nagyon bízunk benne, hogy máshol ilyen magyarellenes akciókkal nem fogunk találkozni.

Menczer Tamás hangsúlyozta:

felszólítottuk a munkácsi kistérség vezetőit, hogy ezeket a döntéseket vonják vissza és az eredeti állapotot azonnal állítsák helyre, Ukrajna országos vezetőit pedig arra szólítottuk fel és azt várjuk el tőlük, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a helyi vezetők tisztességesen viselkedjenek, és a magyarokat ért támadások és atrocitások befejeződjenek.

Megjegyezte: a háború ellenére Kárpátalján viszonylagos nyugalom van, és nagyon jó lenne, ha mindenki azon dolgozna, hogy ez így maradjon.

Az államtitkár kitért rá: ha Ukrajna az Európai Unió tagja szeretne lenni és európai értékekről beszél, ezzel nem összeegyeztethető a magyar nemzeti közösség vagy bármilyen nemzeti közösség meglévő jogainak elvétele. A szerzett jogok elvétele minden nemzetközi szabállyal és megállapodással ellentétes.

Az M1 reggeli műsorában Menczer Tamás azt is elmondta, hogy Ukrajnát segítve több száz laptopot adtak az otthoni digitális oktatáshoz, ha a háború miatt nem tudnak a gyerekek iskolába elmenni, építettek több iskolánál óvóhelyet, emellett zajlik egy rendelőintézet, egy iskola felújítása és építettek egy mobil óvodát a menekülteknek. Felajánlották katonák és gyerekek gyógykezelését, valamint ezer ösztöndíjat, továbbá vakcinát, lélegeztetőgépet, generátorokat, kisbuszt adtak – sorolta.

Menczer Tamás reagált a szlovák külügyminiszter Magyarországot ért bírálatára is. Úgy vélte, a magyar miniszterelnököt és kormányt a magyar emberek választották meg, tehát ha Rastislav Kácer a magyar miniszterelnököt sértegeti, akkor nem fogadja el a magyarok döntését, vagyis a magyar embereket is sértegeti. A szlovák külügyminiszer azért beszél elfogadhatatlan stílusban a magyar miniszterelnökről, mert Orbán Viktor békepárti és szankcióellenes.

Nem is emlékszem arra a napra, amikor legutóbb nem volt kormányválság Szlovákiában, tehát Kácer külügyminiszter úrnak valószínűleg lenne elég teendője a saját háza táján is, és nem kellene a magyarok sértegetésével töltenie az idejét

– fogalmazott az államtitkár.

Ugyanakkor Szlovákia V4-es szövetségesünk, és a V4 bőven túl fogja élni az olyan politikusokat, mint Rastislav Kácer – mondta Menczer Tamás.

Zaporizzsja megyei orosz előrenyomulásról számolt be egy Moszkva-barát tisztségviselő

Az orosz hadsereg műveleti ellenőrzése alá vont négy települést a Zaporizzsja megyei Orihiv közelében – jelentette ki Vlagyimir Rogov, a régió Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja csütörtök éjjel a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Rogov szerint az Orihivtól délnyugatra és délkeletre fekvő települések harci felderítés eredményeként kerültek orosz műveleti ellenőrzés alá. A várost tartják az ukrán csapatok, de a második védelmi vonalra vonultak vissza.

A tisztségviselő péntek hajnalban a TASZSZ-nak azt mondta, hogy az elmúlt hónap során Zaporizzsja megyében több tucatnyi ukrán katona szökött át az orosz oldalra. Állítása szerint az ukrán területvédelembe besorozottakról van szó, akiket „erőszakkal” kényszerítettek harcra.

Rogov korábban azt mondta, hogy a nemrég még támadásra készülő ukrán erők változtattak taktikájukon és elkezdtek védelmi vonalat kiépíteni az általuk ellenőrzött területeken a régióban. A régió székvárosát, Zaporizzsját utcai harcokra készítik elő.

A RIA Novosztyi szerint az orosz hadsereg Zaporizzsja megye több mint 70 százalékát tartja ellenőrzése alatt.

Az Ukrajnától elcsatolt Donyecki Népköztársaság hatóságai közölték, hogy csütörtökön az ukrán tüzérség 35 alkalommal vette tűz alá régió területét, összesen 219 lőszert kilőve Donyeckre, Horlivkára, Jaszinuvatára, Makijivkára és Volnovahára. Utóbbi településen két civil életét vesztette.

Az orosz védelmi minisztérium által videófelvételről készített és 2023. január 13-án közreadott képen orosz tüzérek 152,4 mm-es Mszta-B önjáró lövegekkel tüzelnek a kelet-ukrajnai Donyecki területen
Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

Brimstone rakétákat küld Nagy-Britannia

Nagy-Britannia 600 Brimstone rakétát tervez küldeni Ukrajnába, hogy támogassa az országot az Oroszország elleni harcban – jelentette be Ben Wallace védelmi miniszter. Az észtországi Tapa katonai támaszponton más védelmi miniszterekkel tartott megbeszélésen Wallace felvázolta az Ukrajna számára korábban bejelentett katonai támogatási csomagot, beleértve a Challenger tankok küldését.

A Brimstone egy 15 kilométeres hatótávolságú, egyszerre több célpont megsemmisítésére is alkalmas levegő-föld rakétarendszer.

Képes szuperszonikus sebességre, magas robbanékonyságú tankelhárító fejjel van felszerelve, radarral, illetve lézerrel vezérelhető.

Kijevben járt a CIA igazgatója

William Burns, a CIA igazgatója a közelmúltban titokban Ukrajna fővárosába utazott, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij elnökkel – közölte egy amerikai tisztviselő a Reuters hírügynökséggel.

Burns igazgató Kijevbe utazott, ahol találkozott az ukrán titkosszolgálat munkatársaival, valamint Zelenszkij elnökkel, és megerősítette folyamatos támogatásunkat Ukrajna és az orosz agresszióval szembeni védelmének érdekében

– mondta az amerikai tisztviselő, aki nem kívánta közölni, hogy mikor történt a látogatás.

Moldova légvédelmi segítséget kér

Moldova elnöke felszólította szövetségeseit, hogy segítsenek megerősíteni az ország légvédelmi képességeit légtérfigyelő és beavatkozó rendszerekkel.

Az egykori szovjet tagköztársaságnak csekély a védelmi költségvetése, de hosszú, feszült kapcsolata van Oroszországgal.

Moszkvának csapatai vannak Transznisztriában, Moldova egy elszakadt államában, amely három évtizede fennmaradt orosz támogatással.

Moldova nyugatbarát kormánya az orosz invázió óta határozottan támogatja Kijevet, és mindössze egy héttel azután, hogy az orosz csapatok tavaly februárban bevonultak Ukrajnába, hivatalos csatlakozási kérelmet nyújtott be az EU-hoz. Az ország azzal vádolta Moszkvát, hogy megpróbálja felhasználni befolyását a főleg orosz ajkú Dnyeszteren túli szeparatista mozgalomra, hogy destabilizálja a főként román ajkú ország többi részét.

Oroszország megpróbálta mozgósítani a moldovai korrupt csoportokat és az oroszbarát pártokat azzal a céllal, hogy lerombolja a kormányt, a parlamentet és az elnökséget, és ez nem jelenti azt, hogy feladta, de eddig meg tudtuk őrizni a stabilitásunkat

– mondta Maia Sandu, Moldova elnöke.

Washingtont még nem értesítették

Oroszország kémkedés vádjával eljárást indított egy amerikai állampolgár ellen – közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat. Az FSZB nem mondta meg az illető nemét sem, csak annyit, hogy a gyanú szerint az Orosz Föderáció biztonsága ellen irányuló, biológiai témákban gyűjtött titkosszolgálati információkat. Ha bebizonyosodik a vád, 10-től 20 évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

Az Egyesült Államok vizsgálja a „meg nem erősített” jelentést, amely nem nevezte meg a személyt, és nem pontosították, hogy a gyanúsítottat letartóztatták-e. Vedant Patel, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője azt mondta, hogy általában nem kapnak időben értesítést amerikai állampolgárok oroszországi fogva tartásáról, tárgyalásairól vagy ítéleteiről sem.

Az elmúlt években számos amerikai állampolgárt vettek őrizetbe Oroszországban, többségüket végül szabadon engedték az Egyesült Államokban fogva tartott oroszokért cserébe. Decemberben szabadult az amerikai kosárlabdasztár, Brittney Griner, miután kilenc év börtönbüntetésre ítélték kábítószer-birtoklásért. Jelenleg egy amerikai van orosz börtönben kémkedés miatt. Paul Whelan kanadai születésű tengerészgyalogos veteránt 2018-ban tartóztatták le, majd 2020-ban 16 év börtönre ítélték.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 4407-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5416-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 155 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – áll a közleményben.

Az ukrajnai háború elől vonattal 26 ember – köztük 11 gyermek – érkezett Budapestre – írták.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – írták.

MICHEL, Charles; ZELENSZKIJ, Volodimir
Charles Michel, az Európai Tanács (ET) elnöke (b) ukrán állami kitüntetést vesz át Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől a megbeszélésüket követő sajtóértekezleten Kijevben 2023. január 19-én
Fotós: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

NAÜ: Zaporizzsjában bármikor bekövetkezhet egy atombaleset

Az ENSZ nukleáris felügyeleti szerve szerint a világ beletörődött az orosz irányítás alatt álló zaporizzsjai atomerőmű által jelentett jelentős veszélyekbe. Moszkva márciusban foglalta el az erőművet, Európa legnagyobb nukleáris telephelyét, ami az elmúlt hónapokban többször is tűz alá került, közvetlenül kockáztatva egy nukleáris katasztrófát. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója egy biztonságos zóna kialakításán dolgozik a létesítmény körül.

Grossi legutóbbi kijevi látogatásán azt mondta, hogy bármelyik nap megtörténhet egy atombaleset, és megismételte, hogy az erőműben nagyon bizonytalan a helyzet.

Aggódom, amiért úgy tűnhet, hogy a NAÜ főigazgatója folyamatosan farkast kiállt, de nem történik tragédia, az emberek számára pedig rutinná válik a figyelmeztetésem. Egy baleset bármikor megtörténhet, és az a kötelességem, hogy mindent megtegyek, hogy ez ne történhessen meg

– mondta Rafael Grossi.

A NAÜ-nek jelenleg négy szakértőből álló állandó jelenléte van Zaporizzsjában, de csak megfigyelőként lehetnek jelen az atomerőműben, utasításokat nem adhatnak.

A német vonakodást az amerikai válthatja fel

A világ 13 országában összesen 2000 német gyártmányú Leopard 2 tankot állítottak hadrendbe. Ezek exportengedélyének feloldását szeretné elérni Ukrajna, hogy hozzá juthasson az egyik legmodernebb és leghalálosabb harckocsikhoz.

Olaf Scholz német kancellár már jelezte: zöld utat adnak a tankoknak, ha az Egyesült Államok is ad Abrams harckocsikat az ukránoknak.

Egy, a Sky Newsnak nyilatkozó elemző szerint a megoldást az Abramsek műszaki tulajdonsága bonyolítja: A kihívás az, hogy az amerikai Abrams tank 50 százalékkal több üzemanyagot használ, mint bármely európai társa, ezért hatalmas logisztikai kihívással kell szembenéznie annak, aki használja. Ráadásul ezek a tankok nagyon bonyolultak, nehezen kezelhetőek, rendkívül drágák, és hatalmas kiképzési terhet jelentenek.

Politikailag szinte biztos, hogy az amerikaiak azt mondják majd Európának: Eddig mi nyújtottuk a legnagyobb katonai támogatást, itt az ideje, hogy most ti lépjetek!

Tovább nőtt a dnyiprói áldozatok száma

Újabb haláleseteket jegyeztek fel, miután szombaton Dnyipróban rakétatalálat érte egy lakóházat. Valentyin Reznicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója szerint a robbanás, amely az orosz támadások újabb hulláma közepette történt, 46 emberéletet követelt.

A Telegramon közzétett bejegyzésében elmondta, hogy egy kilencéves kislány is van a három súlyos állapotban kórházba szállított ember között. További 24 embert kórházban ápolnak orvosi felügyelet mellett. Összesen 80 ember megsebesült a támadásban – mondta a kormányzó. Hozzátette: az eltűntek listáján 11 ember szerepel.

A tankok küldése felé hajlik az új német védelmi miniszter

Nem kell egyszerre küldeni a német és az amerikai harckocsikat – jelezte az új német védelmi miniszter. Ez az első jele annak, hogy valami megmozdult a német vezetésben az ukrajnai tankszállítások körüli tárgyalásokon.

Olaf Scholz kancellár kormánya eddig még nem engedélyezte német gyártmányú Leopard tankok exportját Ukrajnába, berlini források szerint ez attól függ, hogy Amerika elküldi-e Abrams tankjait. Arra a kérdésre azonban, hogy Abramset és Leopardokat egyszerre kell-e kiszállítani, Boris Pistorius védelmi miniszter azt mondta: „Nem tudok ilyen kikötésről.”

Ez azt jelenti, hogy akár már ma megszülethet a megállapodás, amikor a NATO és 50 ország védelmi vezetői találkoznak a németországi Ramsteinben. Mivel ez év elején új orosz offenzíva várható, és a harckocsi-legénység kiképzése legalább 10 hetet igényel, a ramsteini találkozó lehet a nyugat utolsó esélye Ukrajna megfelelő felfegyverzésére.

Finnország és Lengyelország megállapodott abban, hogy Németország jóváhagyása esetén Leopard tankokat küldenek Ukrajnába, amelyeket a szakértők a háborúra legalkalmasabbnak tartanak.

Ukrajna és az EU

Kijevben járt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki az ukrán törvényhozás tagjai előtt azt mondta:

Független és biztonságos Ukrajna nélkül nem lehet független és biztonságos Európa. Szabad Ukrajna nélkül nem lehet szabad Európa. Közös jövőnk van.

A belga politikus felszólította az európai országokat, elsősorban Németországot, hogy mielőbb döntsön az Ukrajna által kért harckocsik átadásáról.

Zelenszkij megmondta, mi a céljuk

Most államunknak és partnereinknek az a legfontosabb feladata, hogy nap mint nap fokozzuk Oroszország érzését, hogy Ukrajnában semmit sem fognak tudni elérni. Nem számít, mennyi időt töltenek a háborúval. Nem számít, mekkor az erőfeszítésük, és hány embert dobnak a Kreml urai a csatatérre

– mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában