Energiabiztonság

2022.09.08. 12:01

Orbán Viktor: Magyarországon lesz elég gáz és áram, nálunk nem kell bezárni a gyárakat (videó)

Európában baj lesz az energiahiányból, Magyarországon viszont a jövőben is érdemes lesz befektetni – jelentette ki a kormányfő a Bosch új kampuszának átadóján.

A kísérletezés az innováció igazi titka és a politikában is létezik innováció

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

„A háború és a szankciók miatt attól kell tartani, hogy nem lesz elég energia Európában. Amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, Brüsszelben azt mondták, hogy a szankciók majd megállítják Oroszországot. 

Fél évvel a háború kezdete után 11 ezer szankció van érvényben, ám az oroszok meggyengítésére szolgáló eszközök nem érték el a hatásukat.  Az oroszok energiaexportból származó bevétele 40 százalékkal nőtt, miközben négyszeresére nőttek az energiaárak Európában” 

 – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Bosch Budapest Innovációs Kampusz átadásán tartott beszédében. 

Ezzel szemben Európát térdre kényszerítheti a szankciók okozta brutális infláció és energiahiány – mutatott rá.
A miniszterelnök nem tudja, meddig csinálják ezt a szankciós politikát Brüsszelben, de a baj csak egyre nő.

A helyzetet az is nehezíti, hogy harcot kell vívni a fundamentalista zöldekkel és a bürokratákkal, akiket meg kell győzni, hogy bizonyos energiaforrásokat – mint a szén vagy atomenergia – ne zárjunk ki az energiamixből.

Minden nehézség ellenére itt épül Európa legnagyobb akkumulátorgyára, itt készülnek a jövő gépei, közlekedési járművei, technológiai eszközei és sok innováció születik Magyarországon – sorolta a kormányfő. A folyamatosan új megoldásokkal előrukkoló kutatók és tudósok ebben a nehéz helyzetben is előre fogják vinni Magyarországot.

SZÁSZI István; ORBÁN Viktor
„Lesz elég energia mindenkinek, és aki itt befektetni, termelni akar, az ide jöhet és befektethet”
Fotós: Fischer Zoltán / Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a nehézségek ellenére sem adhatjuk fel a nemzet hosszú távú stratégiai céljait. 

Magyarországot Európa egyik leginnovatívabb gazdaságává kell tenni. Ezért hajtottunk végre egyetemi modellváltást, emellett minden évben több forrást biztosítunk a felsőoktatáshoz

– mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy egy kereszténydemokrata kormányzat mindig innovatív. A kísérletezés az innováció igazi titka és a politikában is létezik innováció, „nálunk is kellenek új ötletek az új problémák megoldásához” – tette hozzá.

Ezzel az átadással 17 év munkája teljesedik ki, amivel Európa egyik legjelentősebb kutató-fejlesztő központját hozták létre. A beruházással 90 ezer négyzetméteren, 1800 új generációs munkahelyet teremtettek

 – jelentette ki Szászi István, aki a Bosch magyarországi és az Adria régió vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában