Olajembargó

2022.05.05. 20:00

Az oroszok keresnek a legjobban az ellenük bevezetett szankciókon

A magas gáz- és olajárak miatt furcsa módon éppen a büntetni kívánt Oroszország gazdagodik a korábbinál is nagyobb ütemben – mondta a közrádióban szerdán Pócza István. A Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője annak kapcsán elemezte a helyzetet, hogy Ursula von der Leyen elnök bejelentette: az Európai Bizottság az orosz kőolajimport fokozatos betiltását javasolja. A szakértő szerint a problémát nem a szankciók, hanem a békekötés oldja majd meg.

Az Európai Bizottság május 4-én ismertetett hatodik szankciós csomagja az orosz kőolajimport fokozatos betiltását javasolja – emlékeztet cikkében a Mediaworks Hírcentruma.

Az Oroszország ellen tervezett olajembargó nemcsak veszélyezteti a magyar energiaellátást, hanem felesleges is, mert valójában pont, hogy Oroszországnak kedvez 

– mondta a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője a közrádióban. Pócza István a Kossuth rádió „A nap kérdése” című műsorának szerdai adásában arról beszélt, hogy a magas gáz- és olajárak miatt éppen a büntetni kívánt Oroszország gazdagodik, a korábbinál is nagyobb ütemben. A szakember kifejtette: a számítások szerint Oroszország valójában jól jár a szankciókkal, bármilyen furcsán hangzik is.

Állítását Pócza István két tényezővel támasztotta alá: a háborús helyzettel, illetve az árnövekedéssel. A világpiaci árak folyamatosan emelkednek, így habár Oroszországnak több szempontból is károsak a szankciók, de ezek miatt drágábban tudja eladni a kőolajat és a földgázt. 

Egyes becslések szerint idén januártól májusig az oroszok már akkora bevételre tettek szert, mint tavaly egész évben. Mindezt úgy, hogy nem adtak el jelentősen több kőolajat az EU-nak, mint korábban

 – mondta a szakember.

A programvezető elmondása szerint érthetetlen, hogy Európa miért finanszírozza a háborút, hiszen azzal, hogy megvásárolja a kőolajat és a földgázt, már támogatja Oroszországot, s ezzel a háborút is. – Kicsit kezd visszájára fordulni a kérdés, hogy akkor miért kell erőltetni a szankciókat, hogyha az látszik, hogy általuk egyre több bevételre tesznek szert az oroszok – tette fel a kérdést Pócza.

A szakértő szerint Magyarország jól látja, hogy a problémát nem a szankciók, hanem a békekötés oldja majd meg. A magyar kormány korábban többször is megerősítette, kifejezetten ellenzi a szankciók bevezetését, mert álláspontja szerint ennek súlyos következményei lennének a magyar gazdaságra nézve, hiszen Magyarország óriási mértékben függ az orosz importtól. Pócza kiemelte, hogy az EU tagországai teljesen más helyzetben vannak. Hazánk körülbelül 60 százalékban, Szlovákia pedig több mint 90 százalékban függ az orosz kőolajtól. A szakember szerint Brüsszelben ezt is figyelembe kellene vennie a döntéshozóknak.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában