Lesújtó valóság

2021.12.09. 09:30

Migránsokhoz köthető a legtöbb fegyveres bűncselekmény Svédországban

Egy, a fegyveres erőszakokat vizsgáló tanulmány megállapította, hogy az elkövetők döntő többsége bevándorló háttérrel rendelkező, és "érzékeny területen" élő személy.

Míg a lakosságnak 34 százaléka bevándorló hátterű, addig a fegyveres bűncselekményeket elkövetők 85 százaléka rendelkezik migrációs háttérrel, derült ki a tanulmányból, mely a svédországi fegyveres erőszakot vizsgálja - írja a V4NA.

A nemrég nyilvánosságra került statisztikák szerint Svédországban a legmagasabb a lőfegyverekkel kapcsolatos erőszak előfordulása.

A Dagens Nyheter által írt összefoglalóban feltérképezték, hogy milyen származásúak azok a személyek, akiket lőfegyverrel elkövetett erőszakért tartóztattak le. Ebből kiderült, hogy elsősorban fiatal, külföldi származású elkövetőkről volt szó. A letartóztatottak több mint fele pedig úgynevezett “társadalmilag vegyes területről” származik.

Az elkövetők szüleinek többsége is büntetett előéletű, az apák 38 százalékát az anyák 19 százalékát, ítélték el bűncselekmények miatt, a feltételezett elkövetők 56 százaléka pedig még általános vagy középiskolai végzettséggel sem rendelkezik.

Az elkövetők 97 százaléka férfi, az átlag életkoruk 23 év, és 85 százalékuk külföldön született, vagy legalább az egyik szülőjük bevándorló volt. Mint a tanulmányból kiderült, az elkövetők döntő többsége közel-keleti vagy afrikai származású, a bűnelkövetők 62 százaléka ebből a régióból származik, legtöbben Irakból, Szomáliából és Szíriából érkeztek.

Az elkövetők 76 százalékát emellett már korábban elítélték más típusú bűncselekmények miatt. A leggyakoribb priuszt jelentik a kábítószerrel kapcsolatos esetek, a testi sértések, az ittas vezetés és a súlyos fegyveres bűnelkövetés.

Svédországban egyébként sem túl fényesek a bűnözési adatok. Ahogy arról a V4NA is beszámolt, 2021-ben is folytatódtak a bandaháborúk az országban annak ellenére, hogy a kormány megígérte a bandák felszámolását.

2020-ban új rekordot állítottak fel a lövöldözésekkel, összesen 366 ilyen esetet tartanak számon a hatóságok, és 47 ezzel összefüggő haláleset történt. 2021-ben jelenleg 319 regisztrált lövöldözést és 44 ezzel összefüggő halálesetet tartanak számon.

A robbantások száma is magas maradt Svédországban, idén 75 ilyen eset történt az országban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában