Nagyvilág

2016.12.08. 12:36

Az olaszok elbírnak a bajukkal?

Budapest, Debrecen - Brit szakértők szerint egyre csökken az esélye annak, hogy Olaszország még évekig az euróövezetben marad.

Budapest, Debrecen - Brit szakértők szerint egyre csökken az esélye annak, hogy Olaszország még évekig az euróövezetben marad.

Azzal, hogy az olasz választók a legutóbbi referendumon nemet mondtak a kormányfő által kilátásba helyezett reformokra, londoni elemzők szerint 30 százalékra csökkent az esélye annak, hogy Olaszország öt év múlva is az euróövezet tagja lesz. A Naplónak nyilatkozó Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatóprofesszora azért nem ennyire borúlátó.

Elszámolta magát

„Azért nem eszik olyan forrón a kását! Szerintem Matteo Renzi miniszterelnök hibázott, amikor összekötötte a reformokról szóló referendumot a saját sorsával. Ugyanakkor a népszavazás eredményéből semmi olyan kötelezettség nem keletkezik, hogy rögtön új választást kellene kiírni. Az államelnök kezében van a döntés. Szerintem lesz egy ügyvezető olasz kormány, amelyik akár két évig is nyugodtan vezetheti az országot. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a reformokat nem lehet megúszni. Egyébként senki nem akar Olaszországban választásokat a franciaországi választások előtt. Utóbbiak ugyanis meghatározóak lesznek a későbbiekre nézve.

A „nem” szavazat hívei a népszavazás másnapján Rómában. Sokba kerülhet még ez az elutasító álláspont az olaszoknak | Fotó: AFP/Filippo Monteforte

Ami pedig az euróövezetet illeti, szerintem az olaszok nem fognak belőle kilépni. Az olasz bankrendszer kétségkívül nincs jó állapotban, fel kell a pénzintézeteket tőkésíteni. Ha a britek kiválnának az Európai Unióból (amit egyébként nem hiszek), akkor Olaszország lenne a harmadik legnagyobb gazdasága az uniónak, ami önmagában is komoly lehetőséggel kecsegtet. Hiszen ha a térképen megnézzük a geostratégiai helyzetet (benne az EU-val és a NATO-val), akkor azt látjuk, hogy a mediterrán térségben meglévő súlyos feszültségeket Olaszország nélkül bizony lehetetlen kezelni. Ez tehát össz­európai érdek; gondoljunk csak az olaszok szerepvállalására a migráció terén” – fogalmazott a közgazdász.

Kétségesnek tűnik

Neves londoni elemzőházak már öt évvel ezelőtt is kétségesnek tartották azt, hogy Olaszország még tíz évet kibír a valutaunióban, és az olasz gazdaság teljesítménye azóta csak tovább romlott. A GDP-arányos államadósság mértéke elérte a 130 százalékot, a versenyképességi pozíciója pedig 2000 óta 14 százalékkal romlott. – Az olasz gazdaság nem tudott magához térni a válság óta. Sok versenyképes olasz vállalat kivitte a termelését Kínába, ennek révén odahaza magasra szökött a munkanélküliség, a versenyképesség pedig ezzel párhuzamosan még inkább romlott. De mindezek ellenére az ország továbbra is működőképes – mondta Inotai András, aki szerint az olasz bankrendszer refinanszírozási válságban van, az eladósodott bankok feltőkésítéséhez pedig alighanem szükségük lesz az Európai Központi Bank segítségére is.

A puding próbája…

„A nagy kérdés az, hogy a feltőkésítés után miként fog működni az olasz gazdaság úgy, hogy közben ne termelje újra az adósságot. Ehhez pedig megint csak szükség lesz azokra a bizonyos reformokra, amikre az olaszok a mostani referendumon határozott nemet mondtak. Ebben számomra talán az a legszomorúbb, hogy a népszavazás igazából az olasz fiatalok jövőjéről szólt, és éppen ők azok, akik nem (vagy csak kevesen) mentek el szavazni” – véli a kutatóprofesszor.


A pénzpiacok reakcióiról

Az olasz népszavazás kudarca után szinte azonnal zuhanni kezdett az euró árfolyama, az olasz államkötvények értéke is csökkent, de később némileg konszolidálódtak a pénzpiacok. Nemzetközi elemzők ugyanakkor nem zárják ki a lehetőségét annak, hogy ha a piacok ismét szélsőségesen reagálnának a történtekre, akkor az Európai Központi Bank beavatkozására is szükség lehet. Ha ugyanis a piacok nem hajlandóak az olasz bankrendszer veszteségeinek refinanszírozására, ez akár 40 milliárd eurós terhet is róhat az olasz központi költségvetésre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!