Nagyvilág

2016.07.30. 19:47

Megszólalnak azok, akik testközelből tapasztalják, mit műveltek a merényletek Németországgal

München - Megrázta Németországot a würzburgi és ansbachi merénylet, illetve a müncheni ámokfutás, de továbbléptek.

München - Megrázta Németországot a würzburgi és ansbachi merénylet, illetve a müncheni ámokfutás, de továbbléptek.

Nem könnyű a nyári estéken asztalhoz jutni a München belvárosában található vendéglátóhelyeken. Sokan időznek itt péntek délutánonként, esténként baráti társaságban egy-egy kávé, sör mellett. Tatjána Ivancsenko is Münchenben volt a barátaival, egy kórház melletti vendéglőben töltötte a délutánt, amikor felfigyeltek a szirénák hangjára. Azt mondja, egymás után húztak el a mentő- és rendőrségi járművek, a villogás és vijjogás sokáig nem akart szűnni – így mesélt a múlt péntekről a fiatal ukrán újságíró, aki néhány nappal a bevásárló-központbeli vérengzés előtt kezdte meg ösztöndíját a bajor fővárosban.

A kilenc emberrel, köztük egy magyar tinivel végző, 18 éves német–iráni kettős állampolgárságú David S.-ről hamar kiderült: nem állt kapcsolatban az ISIS-szel, rasszista szélsőjobboldali meggyőződésű ámokfutó volt.

Újraindult az élet

– Bár akkor este leállt a tömegközlekedés a városban, az élet rövidesen visszatért a régi kerékvágásba. Esténként a karaokebárban énekeltek az emberek, a salsaklubban pedig táncoltak. A bevásárlóközpontnál lévő metrómegálló előtti teret ugyanakkor valóságos virágtenger lepte el, sokan megállnak előtte emlékezni. Egy kolléga készített riportot a tragédia helyszínén. Az üzletek eladói szerint nincs több rendőr az épületben, mint korábban. Vannak, akik úgy járnak-kelnek, mintha semmi sem történt volna, az eladók szerint viszont akadnak, akik szemmel láthatóan szeretnék minél hamarabb letudni a vásárlást – magyarázta a kijevi televíziós. Kérdésünkre elmondta, maga nem fél, sőt, úgy érzékeli, hogy a merényletek inkább összekötötték az embereket. S bár az elmúlt napokban három akció is történt az országban, ha Tatjánának Németországba kellene költöznie, ez nem rettentené el.

Ha már a sajtónál tartunk. Miközben a magyar kormány hirdetéseiben a bevándorlókat kvázi a terrorizmussal azonosítja, a német kormány továbbra is az integráció mellett tör lándzsát: az e heti der Spiegel hírmagazinban (is) közzétett egész oldalas hirdetésben egy autószerelő műhelyben dolgozó szír bevándorlót mutat be, akinek ugyan nem tökéletes a nyelvtudása, de főnöke szerint a motivációja hibátlan.

– A németek hozzánk képest keveset foglalkoztak a politikával, baráti összejöveteleken vagy munkahelyen politikai téma korábban szinte sosem került elő. A bevándorlással kezdődően ez megváltozott, és elég gyakran lehetett hallani a legkülönbözőbb véleményeket – magyarázza Kormány Zoltán, aki szülei révén már gyerekkorában éveket töltött Németországban. Bár visszaköltöztek Debrecenbe, majd miután éveket dolgozott Budapesten egy nagy informatikai cégnél, immár családosan egy Ruhr-vidéki nagyvárosban vállalt munkát. Több mint öt éve ennek.

– A bevándorlási hullám elején még a pozitív hangok uralkodtak („a bevándorlás jót tesz az elöregedő társadalomnak, esélyt jelent, kötelességünk segíteni stb.”), ezek azonban mára elhalkultak, és a különféle hírek hallatán (uszodai incidensek, franciaországi események) az általam ismert németek mind inkább a jelenlegi bevándorláspolitika ellen fordultak. A múlt heti események mindezt csak tovább erősítették – válaszolta a 38 éves férfi. Szerinte a félelem a mindennapokban nem érzékelhető, de többször volt részese beszélgetéseknek, amikor arról volt szó, hogy ez vagy az a rendezvény vajon mennyire biztonságos. – Gyakran utazom vonattal, és hazudnék, ha azt mondanám, hogy sosem fürkészem az utazóközönséget, hogy ki lehet potenciális terrorista… Nem hiszem, hogy egyedül lennék ezzel.

Újabb támadásokra számít

Zoltánék eredetileg pár évre költöztek ki, de még maradnának. Terveiket az eddigi terrorcselekmények nem írják felül, de persze – tette hozzá – ha rosszabbra fordulnak a dolgok, a továbbköltözés is szóba jöhet. – Véleményem szerint további terrortámadások célpontja lesz az ország, de mint mindenhez, ehhez is hozzá fognak szokni az emberek. A következő választásokon megerősödik az AfD (a magát eurokritikusnak, de nem euroszkeptikusnak tartó, fiatal párt sokkal erőszakosabban lépne fel az illegális határátlépőkkel szemben – a szerk.) és ezzel egész Európa egy sokkal vacakabb hely lesz, mint eddig – fűzte hozzá.

HBN– SZZSL, RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!