Nagyvilág

2015.12.08. 20:06

Illegális bevándorlás - Bajor miniszter: Németországban elérte az egymilliót az idén érkezett menedékkérők száma

Berlin - Németországban kedden elérte az egymilliót az idén nyilvántartásba vett menedékkérők száma - jelentette be Münchenben a bajor tartományi kormány szociális minisztere.

Berlin - Németországban kedden elérte az egymilliót az idén nyilvántartásba vett menedékkérők száma - jelentette be Münchenben a bajor tartományi kormány szociális minisztere.

Emilia Müller a Bild című lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint elmondta, hogy a menedékkérők nyilvántartásába (EASY) január 1-jétől december 8-ig egymillió ember adatait vették fel.

Ez az összes előrejelzést felülmúló nagyságú tömeg, és azt mutatja, hogy "minden eddiginél inkább szükségünk van egy felső határra a menekültek befogadásában, mert Németország tartósan nem bírja ezt az áradatot" - mondta a jobbközép CSU politikusa.

Németország lakossága a legutóbbi, 2014 végéről származó hivatalos adat szerint 81,2 millió fő. Az egymillió menedékkérő 1,23 százalékos növekedést jelent.

A menedékkérők tényleges száma lehet ennél alacsonyabb, mert vannak, akiket többször vettek nyilvántartásba, és vannak olyanok is, akik távoztak az országból - de akár magasabb is lehet, mert vannak, akik még nem kerültek be az EASY regisztrációs rendszerbe.

A CSU és az Angela Merkel kancellár vezette testvérpárt, a CDU köreiben a felső létszámhatár bevezetése mellett a családegyesítés korlátozása is gyakran megfogalmazott követelés. Kedden a CDU Türingia tartományi szervezetének vezetője, Mike Mohring ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Libanonban - ahol több mint egymillió szíriai menekült él - tett látogatása során azt tapasztalta, hogy sok család valakit "előreküld", azzal a szándékkal, hogy menekült státust szerezzen Németországban, és így jogosultságra tegyen szerint a családegyesítésre, így további milliókkal növekedhet a menekültek száma.

"Ez így nem fog menni, és ezt a CDU kongresszusán világossá kell tenni" - mondta a politikus, utalva a párt december 14-én kezdődő kongresszusára.

A szövetségi belügyminisztérium hétfőn ismertetett kimutatása szerint az EASY-rendszerbe 964 574 ember adatait rögzítették, és a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) túlterheltsége miatt ennél jóval kevesebben, 425 035-en tudták hivatalosan benyújtani menedékjogi kérelmüket.

A szövetségi hatóságok mellett a menedékkérők ellátásáról, elhelyezéséről gondoskodó tartományoknak is rendkívüli megterhelést okoz a modern német menekültügy történetének legnagyobb menekülthulláma. Különösen Berlinben súlyos a helyzet. A tartományi rangú főváros kormányzata az év elején 25 ezer menedékkérő elhelyezésére készült fel, és december 7-ig bezárólag 71 819-en érkeztek.

A menedékkérőket regisztráló egészségügyért és szociális ügyekért felelős tartományi hivatal (LaGeSo) központjánál hónapok óta mindennaposak a tömegjelenetek és a verekedések. A hivatalban sem jobb a hangulat, a berlin-brandenburgi regionális közszolgálati médiatársaság (rbb) Inforadio nevű hírrádiójának keddi összeállításában név nélkül nyilatkozó alkalmazottak arról panaszkodtak, hogy mindig csak egyre nagyobb a káosz, és nem látni, hogy a városvezetésnek lennének tervei a helyzet rendezésére.

A tartományt kormányzó nagykoalícióban - a szociáldemokrata párt (SPD) és a CDU koalíciójában - egyre nagyobb feszültséget okoz a menekültválság, megfigyelők nem zárják ki, hogy hamarosabb felbomlik a regionális kormány.

A gondok főleg abból adódnak, hogy a súlyosan eladósodott főváros vezetése több mint egy évtizede folyamatos megszorításokkal igyekszik csökkenteni az adósságterhet, így több tízezer embert elbocsátottak a közigazgatásból. Ezért nemcsak a menedékkérők regisztrációjára és elhelyezésére, hanem más ügyekre sincs elég ember. Például a lakcímváltozás bejelentése rendszerint napokig tartó tortúra a berlinieknek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!