Nagyvilág

2014.12.15. 08:53

Videó: Túszdráma Sydney-ben

17 órán át tartott a túszdráma Sydney-ben, az Operaház környékén. Az üzleti negyedben, a Martin Place Cafe nevű kávézó és csokoládéboltban ejtett túszokat egy fegyveres férfi.

17 órán át tartott a túszdráma Sydney-ben, az Operaház környékén. Az üzleti negyedben, a Martin Place Cafe nevű kávézó és csokoládéboltban ejtett túszokat egy fegyveres férfi.

16:48 A rendőrség Twitter-posztban erősítette meg, hogy a rohamnak vége. Több információ egyelőre még mindig nincs.

View image on Twitter

16:38 Így hatolt be a rendőrség. Gyorsak és hatékonyak voltak, készültek rá, hogy ha úgy adódik, akkor lépniük kell. Egyelőre nincs hír arról, hogy hányan sérültek meg az akcióban.

16:37 A túszdráma már 17 órája tart. Most éppen egy robotot küldenek a kávézóba. azt feltételezik, hogy a túszejtőnél bomba is volt.

16:30 10 perccel ezelőtt a rendőrség behatolt a kávézóba, az élő közvetítésben lövések hallatszottak. Sok túsz menekül a helyszínről, velük együtt már nagyjából 12-en menekültek meg. Itt lehet nézni az élőt. Meg nem erősített hírek szerint 4 ember sérült meg.

15:37 Az ausztrál média szerint a túszejtő Man Monis, aki sejknek tartja magát és nem mellesleg egy szexuális ragadozó. Iránban született Manteghi Bourjerdi néven 1996-ban vándorolt be Ausztráliába.

15:35 Már az FBI is ráállt az ügyre, több információt azonban ők sem adnak. Közben nagyon népszerű lett a #illridewithyou hashtag, amivel fel lehet ajánlani, hogy egy iszlamistával együtt utazzon valaki, így megvédve őt az esetleges atrocitásoktól. Erre azért van szükség, mert el akarják kerülni az antiszemita cselekedeteket, miután kiderült, hogy az ISIS állhat a túszejtés hátterében.

14:49 Rég voltak ennyire bunkók az emberek: szelfiznek, miközben néhány méterre emberéletek forognak kockán.

These two onlookers look like they are taking a  celebration selfie  than one at a hostage siege

14:08 Az alábbi városrész van lezárva Sydney-ben.

13:24 Az Amerikai Nagykövetség közleményt adott ki, miszerint ma és holnap zárva tartanak a közelben zajló túszejtés miatt.

12:38 A lámpákat lekapcsolták a kávézóban. A rendőrség nem nyilatkozott arról, hogy ők voltak-e vagy a túszejtők. Közben a követeléseiket eljuttatták a médiának. A 2GB rádióállomás műsorvezetője is arról számolt be, hogy betelefonált egy túsz és utasításra felolvasta a követeléseket. A rendőrség egyelőre nem emelt a riasztási szinten, azt mondják, ha valakinek dolga van a városban, akkor teljesen nyugodtan intézze. Csak az adott terület van lezárva.

11:46 Már 12 órája tartják fogva a túszokat. Eddig annyit lehet tudni, hogy 5 jött ki és kevesebb, mint 30 van bent, de pontos számokat továbbra sem közöl a rendőrség.

10:36 A fegyveres férfi nem ismeretlen a rendőrség és a média számára, de kilétét egyelőre nem fedik fel.

9:28 Tony Abbott, ausztrál miniszterelnök köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vesz a túszok kimentésében. New South Wales vezetője, Mike Baird pedig kapcsolatba lépett az ausztrál iszlamistákkal, akik a támogatásukról biztosították.

9:01 A rendőrség szerint a világ legjobb túsztárgyalói dolgoznak az ügyön és taktikai okokból nem mondják meg, hogy pontosan hány túsz van bent. Az egyik kiszabadított férfi túszt a St. Vincent kórházban ápolják, állapota stabil. A túszdráma immán 9 órája tart, a rendőrség szóvivője szerint ha kell, egész éjszaka ott lesznek.

8:30 A túszdráma nagyjából 8 órája tart, eddig 5 embernek sikerült kimenekülnie. Egyelőre a rendőrség nem tudja, hogy pontosan hány túsz tartózkodik az üzletben, de a számukat 30 alá becsülik. Korábban két embert láttak a kirakatban, amint egy fekete, arab feliratú zászlót lengetnek. Egyelőre egy fegyveres férfit láttak, nem tiszta, hogy hány segítője van. A rendőrség már kapcsolatba lett a túszejtővel, de egyelőre nem sikert kideríteni a motivációját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!