Nagyvilág

2012.12.14. 13:19

A templom, ami a jövőnek épül

Barcelona - Ha egyszer elkészül, a világ legnagyobb bazilikája lesz a barcelonai Sagrada Família.

Barcelona - Ha egyszer elkészül, a világ legnagyobb bazilikája lesz a barcelonai Sagrada Família.

Képzeljék el, ha valaki a múlt század közepén született, s fiatal korában megtekintette Barcelonában a Sagrada Famíliát, azaz a Szent Család-bazilikát, az ma nyugdíjasként visszatérve már teljesen mást lát, mint akkor. Ezt ecsetelte egy hölgy a bazilika liftjében saját példáján keresztül. Gyereklányként még nem is láthatta azt a tornyot, amibe ma a turistákat viszik fel nézelődni.

E 130 éve épülő fantasztikusan részletgazdag épület történetének bemutatására sokan és sokféleképpen vállalkoztak már, s ebből a hétköznapi emberek is kiveszik a részüket. Az egyik, Sagrada Família melletti étterem falait például, a különböző évtizedekben készült képek díszítik, melyek egymás mellé sorakoztatva kézzel foghatóvá teszik az állandó változást.

Minden részletében kincs

Az épületet „befogadni” azonban nem csak folyamatos változása miatt nehéz. Olyannyira részletgazdag, annyi apró, ám annál érdekesebb szobrocskát, rejtett feliratot, különleges építészeti megoldást, a nap járásához igazított csodálatos színes üvegablakot sorakoztat fel, melyek szinte sokként hatnak a befogadóra. Egyszerre kápráztatja a szemet a színek és formák játéka.

„A paradicsom alakzatai”

Ez egyébként az építész – sőt minden túlzás nélkül állítható, hogy zseni –, Antonio Gaudí művészetére jellemző vonás. A katalán építészet meghatározó alakja, az organikus építészet egyik megteremtője maga így fogalmazta meg gondolatait élete mesterművéről, a Sagrada Famíliá-ról: „Az anyag tisztán, a maga asztrális görbületeiben tárulkozik majd ki, s ekkor majd a világ végre megsejtheti a paradicsom alakzatait.”

Kapuja a világörökség része

No, de helyezkedjünk vissza az átlagos turista szemszögébe, s járjuk körbe a templomot. Először is azzal szembesülhetünk, hogy nem egy, hanem rögtön három kapuja is van: az UNESCO világörökség részét is képező Születés Kapuja, a Szenvedés Kapuja és a Feltámadás Kapuja.

Érdemes előre foglalni

Egy jó tanács: ha nem szeretnénk órákon keresztül ácsorogni a bazilika körül kígyózó sorban, akkor foglaljuk le belépőjegyünket az Interneten keresztül. A dolognak egy szépséghibája van, nem árt hozzá angolul tudni, sőt, kicsit spanyolul is, mert a fordítás az oldalon néhol foghíjas. De még mindig jobban megéri 15-20 percet a hűs szobában babrálni, mint 2-3 órát a tűző napon állni. A kinyomtatott jeggyel tehát már nincs más dolgunk, mint a sort megkerülve a netes jegyvásárlók kapuján belépve átadni magunkat Gaudí folyton épülő templomának. Érdemes egyébként megváltani a jegyet a toronyba is (ezt már a helyszínen a netes kapunál tehetjük). Felfelé lift vezet, lefelé azonban a bátrabbak és jó edzésben lévők gyalog is megtehetik az utat, ami „mindössze” 400 hamisítatlan csigalépcsőfok.

Fény és árnyék játéka

A templomba lépve a grandiózus méretek után az első, ami a látogató szemét megfogja, a hömpölygő turistatömeg zaját is elnyomó, flexek, kalapácsok és fúrók hangját is feledtető csodálatos rózsaablakok, melyek nem csak színes üvegtábláiknak köszönhetik folyton változó fényjátékukat. Formájuk és elhelyezkedésük ugyanis igazodik a nap járásához, s így folyamatosan fénnyel és árnyékokkal festik meg a bazilika hatalmas oszlopait és falait, melyek egy különlegesen csipkézett mennyezetben futnak össze, azt a hatást keltve, mintha a bibliai cet gyomrába lépne az ember. Természetesen nem ez az egyetlen bibliai utalás az épületen, épületben, s itt nem elsősorban a szobrokra kell gondolni.

Például a Sagrada Família 18 tornya közül 12 az apostolokat, 4 az evangélistákat, míg egy-egy Jézust és Szűz Máriát jelképezik.

S, hogy mikor fejeződhet be az építkezés? Egyes becslések szerint 2026-ra. A Sagrada Família pedig azután Európa legnagyobb bazilikája címet is elnyeri.

Fotók: Fabók Ágnes és Jánvári Márk

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!