Nagyvilág

2012.07.25. 17:13

Tusványos - EMNP-RMDSZ véleménykülönbség a népszavazáson való részvételről

Tusnádfürdő, 2012. július 25., szerda (MTI) - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételre, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) pedig távolmaradásra szólítja fel az erdélyi magyarokat a Traian Basescu felfüggesztett államfő leváltásáról tartandó vasárnapi népszavazáson - hangzott el szerdán a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, a népszavazásról rendezett politikai vitán.

Tusnádfürdő, 2012. július 25., szerda (MTI) - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételre, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) pedig távolmaradásra szólítja fel az erdélyi magyarokat a Traian Basescu felfüggesztett államfő leváltásáról tartandó vasárnapi népszavazáson - hangzott el szerdán a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, a népszavazásról rendezett politikai vitán.Az RMDSZ-t Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere képviselte a fórumon, miután Borbély László, a szövetség politikai alelnöke lemondta részvételét. A politikus megerősítette, hogy az RMDSZ azt kéri választóitól, vegyenek részt a vasárnapi referendumon és szavazzanak lelkiismeretük szerint.

Elismerte, hogy elvileg ezzel az államfőt segítik, amennyiben a kilencmilliós részvételi küszöb (a névjegyzékben szereplő választók többsége) elérésén múlik az, hogy érvényes lesz-e a referendum. Antal szerint azonban egy megrögzött demokrata nem mondhatja a választóknak azt, hogy maradjanak otthon és ez egy óvatosabb álláspont annál, mintha az RMDSZ nyíltan az államfő leváltását támogatná.

Az RMDSZ politikusa kifejtette: az erdélyi magyarságnak az a jó, amikor a mérleg nyelve lehet két kiegyensúlyozott román politikai tábor között. Szerinte a magyarság akár hasznára is fordíthatná azt, hogy egész Európa Romániára figyel. Szavazni pedig többféleképpen lehet - mondta - igennel, nemmel vagy érvénytelenül, például az "Autonómia" szót írva a szavazólapra.

Toró T. Tibor, az EMNP elnöke azt mondta: az erdélyi magyarságnak távol kell tartania magát attól az "előre meghirdetett kocsmai verekedéstől", amelyben a román politikusok megpróbálnak leszámolni egymással.

"Épeszű józan ember nem megy oda: hacsak nem akar pofont kapni, vagy adni" - vitte tovább a hasonlatot a politikus.

Szerinte nem korrekt az RMDSZ részvételre buzdító álláspontja, mert valójában a kormánypártokat támogatja, csak ezt nem vállalja fel. Másrészt a részvétel feloldaná a romániai magyarságot a román politikai nemzetben, holott eddig minden szavazáson az erdélyi magyarság különálló, nemzeti identitását is megjelenítette politikai cselekvései által - érvelt Toró.

"Ezáltal feltesszük magunkat a népszavazás térképére: látszani fog a részvételen, ha a magyarok nem mennek el szavazni" - mondta az EMNP elnöke.

A "Jogállam és népszavazás Romániában" címmel megrendezett fórumon Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke borúlátó helyzetképet festett a romániai politikai viszonyokról, ahol véleménye szerint kisebbségben vannak azok, akiknek fontosak a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok.

Az ismert emberi jogi aktivista szerint Traian Basescu felfüggesztett államfő megosztó személyiség, aki mandátuma idején többször megsértette az alkotmányt: ezért mennie kell. De le kell mondania a plagizáló Victor Ponta miniszterelnöknek is, mert egy ilyen ember nem képviselheti Európában Romániát - vélekedett Smaranda Enache. Kifejtette: a legjobb megoldás az lenne Románia számára, ha bevezetnék a parlamentáris királyságot. Smaranda Enache szerint erről kellene inkább népszavazást rendezni, mert egy ilyen referendum sikere megszabadíthatná Romániát az örökös politikai háborúktól.

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!