Nagyvilág

2012.07.25. 11:24

Csehország csökkentené a Gripenek bérleti díját

Prága, 2012. július 25., szerda (MTI) - Csehország azt szeretné, ha Svédország csökkentené a Gripen típusú vadászgépek évi kétmilliárd koronás bérleti díját - nyilatkozta a cseh védelmi miniszter a Právo című cseh napilap szerdai számában.

Prága, 2012. július 25., szerda (MTI) - Csehország azt szeretné, ha Svédország csökkentené a Gripen típusú vadászgépek évi kétmilliárd koronás bérleti díját - nyilatkozta a cseh védelmi miniszter a Právo című cseh napilap szerdai számában.Miután a svédek erre csak minimális mértékben mutatnak hajlandóságot, Alexandr Vondra állítólag azt javasolná a kormánynak, hogy fontolja meg a svéd ajánlat elutasítását.

"Részletekbe nem bocsátkozhatom, mert titkos anyagról van szó. Annyit azonban elmondhatok, hogy a tárgyalások eddigi eredményét nem tartom olyannak, amely alapján tiszta szívvel javasolni tudnám a kormánynak a cseh-svéd szerződés meghosszabbítását."

Csehország 2004-ben vett bérbe Svédországtól tíz éves időtartamra 14 Gripen vadászgépet. A tízéves bérleti díj összesen 20 milliárd korona.

A cseh és a svéd kormány képviselői már meg is kezdték a tárgyalásokat az államközi bérleti szerződés esetleges meghosszabbításáról. A csehek egyik feltétele a bérleti díj csökkentése, amire azonban a svédek csak nagyon kis mértékben hajlandóak.

A Právo úgy tudja: ezen a ponton a tárgyalások megfeneklettek, megakadtak. A svédek állítólag azzal számolnak, hogy a cseheknek jelenleg nincs pénzük egy új pályázat kiírására, s ezért végül is el fogják fogadni az ajánlatot. Ha a cseh kormány el is utasítaná a legutóbbi svéd ajánlatot, a Právo szerint ez még nem jelentené a tárgyalások csődjét. Vondra állítólag azt is javasolni fogja, hogy Prága adjon még egy esélyt a svédeknek.

A cseh kormánynak ősszel kell meghoznia a végleges döntést a vadászgépek ügyében. Három lehetőség van: meghosszabbítják a cseh-svéd szerződést, új pályázatot írnak ki, vagy vadászgépek nélkül marad a cseh hadsereg - mutat rá a prágai újság.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!