Nagyvilág

2008.09.26. 15:22

Külföldi bérgyilkos végzett 5 éve Djindjiccsel?

<p>A világ egyik legjobb mesterlövésze végzett 2003 március 12-én a szerb miniszterelnökkel- olvasható a Kurir című belgrádi lap pénteki számában.</p>

Az újságnak minderről a titkosszolgálatokhoz közelálló, név nélkül nyilatkozó forrás beszélt. A Kurir még az elkövető vezetéknevét is tudja. A harmincas éveiben járó, középmagas, vékony testalkatú, kékszemű férfit az informátor szerint Hillnek hívják, aki 5 éve azért érkezett Belgrádba, hogy meggyilkolja Zoran Djindjicset.

A bérgyilkos 11 magas és izmos férfival érkezett 2005 március 11-én a belgrádi repülőtérre, Szurcsinba - állítja alapnak beszélő forrás. Mint mondta: este 7 óra 55 perckor landolt a gép. Az utasokat hat elsötétítet autó, valamint Anthony Monkton, a brit hírszerzés szerbiai vezetője és David Black, az amerikai Központi Hírszerzőügynökség (CIA) várta. A gép utasai útlevél ellenőrzés nélkül léptek be az országba. A konvojt pedig "megkülönböztető jelzéssel ellátott autók" kisérték Szurcsin külvárosi részébe. A repülőtéren szolgálatot teljesítő személyzetnek és a hatóságoknak megtiltották, hogy a gép közelébe menjenek.

Az informátor a szerint a 12 "tagbaszakadt" férfinak az volt a feladata, hogy ha szükséges, kimenekítsék a mesterlövészt Belgrád belvárosából. Emellett nekik kellett biztosítaniuk a bérgyilkos eljuttatását a merénylet helyszínére majd vissza, a repülőtérre. A lap forrása szerint Hill már több nyugati országnak is dolgozott már.

Djindjics meggyilkolásának megszervezéséért tavaly Milorad Ulemek "Legiját", a szerb Belügyminisztérium egykori különleges alakulatának volt vezetőjét negyven év börtönre ítélték. Zvezdan Jovanovicsot, az alakulat parancsnokhelyettesét pedig a közvetlen elkövetésért. A tárgyaláson Jovanovics elismerte, ő lőtt rá a kormányfőre, egy, a szerb kormányépülethez közeli toronyház ablakából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!