Nagyvilág

2008.06.13. 13:38

Megkezdték a szavazatszámlálást Írországban - az EU jövője a tét

<p>Írországban megkezdték péntek a csütörtöki népszavazás voksainak összeszámolását. A szigetországban arról szavaztak, hogy elfogadják-e vagy sem az Európai Unió jövőjét meghatározó Lisszaboni Szerződést.</p>

Ha a nemek győznek csütörtökön Írországban, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek az Unió jövőjére nézve.

"Péntek 13"- ezt a baljós címet adta a szavazásról szóló pénteki cikkének az Irish Daily Mirror című ír lap, jelezve, hogy az alacsony részvételi arány a "nemek" rémálomszerű győzelmével fenyeget. Elemzők szerint 50-55 százalékos részvételi arány mellet az igenek, míg 35 százalékos részvételi arány esetén a nemek kerülnek majd többségbe. Az RTE ír közszolgálati adó a csütörtöki urnazárás után nyilvánosságra hozott becslése szerint a nagyjából 3 millió választópolgár negyven százaléka ment el szavazni, míg az Irish Times ötven százalékos adatot közölt.

A végső eredményt közép-európai idő szerint délután négy óra után hozzák nyilvánosságra.

Az Ír Köztársaság az egyetlen az Európai Unió 27 tagországa közül, ahol a lisszaboni szerződés jóváhagyását vagy elvetését népszavazás dönti el. A többi tagállamban a parlamentek fogadják el a dokumentumot, amely az Európai Alkotmányos Szerződés helyébe lépett, miután azt 2005-ben Franciaországban és Hollandiában - népszavazáson - elutasították.

Az ír nemek győzelme esetén újra kéne tárgyalni a szerződést, ami újabb több éves késlekedést jelentene az EU intézményrendszerének reformjában.

A brüsszeli EU-vezetőknek megnyugtató jel lehet, hogy a vezető ír fogadóiroda már a csütörtöki urnazárás után elkezdte kifizetni a nyereményeket azoknak, akik az igenek győzelmére fogadtak. A Paddy Power szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elismerte ugyan, hogy egy kicsit hamar döntöttek és talán tévedtek, de hozzátette: már többször is előre fizettek, és eddig mindig jó döntést hoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!