Nagyvilág

2008.06.22. 14:24

Mečiar és Csáky: folytatni kell a Lisszaboni Szerződés ratifikációját

<p>Szlovákia - Folytatni kell a Lisszaboni Szerződés európai ratifikációját - véli Vladimír Mečiar ((ejtsd: vlagyimír mecsiar)).</p>

A háromszoros szlovák exkormányfő szerint Brüsszelnek a ratifikációs folyamat lezárása után külön meg kellene állapodnia az írekkel a kölcsönös jogviszonyról.
A legkisebb pozsonyi kormánypárt, a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom vezetője erről a közszolgálati Szlovák Televízió vasárnapi politikai vitaműsorában nyilatkozott.

A vitaműsorban szereplő Csáky Pál, az ellenzéki Magyar Koalíció Pártjának elnöke is a ratifikáció folytatását szorgalmazza. Megjegyezte, az ír népszavazást követően az EU-ban élőket szokássá vált jó és rossz európaiakra osztani, a rossz oldalra pedig az íreket sorolják. Utalt arra, hogy Szlovákiában éppen a magyar párt segítségével sikerül jóváhagyni az uniós alapdokumentumot. Az MKP ismét megmentette Szlovákiát, hogy ne legyen a rossz oldalon - tette hozzá ezzel kapcsolatban.

A szlovák ellenzék kezdetben egységesen úgy nyilatkozott: csak akkor támogatja a Lisszaboni Szerződés pozsonyi parlamenti jóváhagyását, ha a kormánykoalíció visszavonja sokat vitatott sajtótörvényét., s helyette egy elfogadható jogszabály-tervezetet terjeszt elő. Végül a magyar párt - a sajtó állítása szerint a közoktatási törvényben elvárt engedmények fejében - megszavazta a Lisszaboni Szerződést. Az uniós dokumentumot a szlovák államfő már ratifikálta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!