Nagyvilág

2008.06.28. 15:09

Fico: a szélsőségesen nacionalista Fidesz a térség fő problémája

<p>A szélsőségesen nacionalista Fidesz a közép-európai térség problémája - véli a szlovák kormányfő.</p>

Robert Fico erről a közszolgálati Szlovák Rádió Szombati Párbeszédek című vitaműsorának nyilatkozott.

"Nem Gyurcsány Ferenc a fő probléma" - hangsúlyozta Fico azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy mikor várható kétoldalú, szlovák-magyar kormányfői találkozó.

Hozzá tette: "ennek a közép-európai térségnek az Orbán Viktor vezette, szélsőségesen nacionalista Fidesz párt a problémája, amely hatalmas reális veszélyt jelent. Nagy instabilitást okozhat e térségben, ha megnyeri a választásokat."

Arra a kérdésre, hogy szlovák részről Ján Slota, a szélsőséges Szlovák Nemzeti Párt (SNP) elnöke nem jelent-e ugyanilyen veszélyt, Fico azt mondta: a pozsonyi kormánykoalíció második legnagyobb tömörülésének számító Szlovák Nemzeti Párt vezetője ugyan időről időre szintén expresszíven fejti ki álláspontját, "de a kormány dönt, és a kormány nem tett semmi olyat, ami csorbítaná a kisebbségek status quóját".

Robert Fico szerint "még veszélyesebb, hogy Orbán úr eljön Szlovákia területére, például az Magyar Koalíció Pártja (MKP) ünnepségére".

Ezzel az MKP megalakulásának tizedik évfordulóján, múlt szombaton tartott ünnepségre utalt, amelyen a Fidesz elnöke is jelen volt. Vendégként tiszteletét tette a rendezvényen Iveta Radičová, a két szlovák ellenzéki párt és az ugyancsak ellenzéki MKP közös államfőjelöltje is.

"Még nagyobb veszélyt látok abban, hogy valamilyen köztársaságielnök-jelölt hagyja magát a Fidesszel ünnepeltetni.

Ez már a világ vége" - jelentette ki a szlovák kormányfő.

Úgy véli, az elnökjelölt asszonynak ki kellene mondania, hogy mindezt nem gondolta komolyan.
"Komoly helyzet akkor áll elő, ha a Fidesz nyer, és olyanok a kisebbségeket illetően a kapcsolataink, amilyenek" - tette hozzá Fico.
Véleményt mondott magyar kollégája belpolitikai lehetőségeiről is: "Gyurcsány úrnak most nem könnyű a magyar politikai színtéren.

Nem engedheti meg magának azt, amit talán megengedhetne, ha erős politikai párt pozíciójában lenne, többségi kormánya lenne" - fejtegette a szlovák kormányfő.

Hozzá tette: "neki egy kicsit reflektálnia kell arra, hogyan hullámzik a magyar politikai paletta. Bizonyos kérdésekben muszáj olyannak lennie, hogy egy kicsit nemzeti legyen, hogy a nemzetiségi kisebbségekről szó essen. Mindent egybevetve értem őt, s úgy gondolom, Gyurcsány úr belpolitikai szempontból racionális viselkedik."
FicoGyurcsányt továbbra is szívesen látja szlovákiai látogatáson. "Mindkettőnknek érdeke a kölcsönös találkozó, meg is ejtjük" - nyilatkozta a szlovák kormányfő.

Legutóbb azért hiúsult meg a két miniszterelnök találkozója, mert Ján Slota lovas bohócnak nevezte Szent István királyt.

  • Fico: elképzelhetõ, hogy Szlovákia sohasem ismeri el Koszovó
  • (Be)szólt a székelyeknek Szlovákia
  • Fico bárhol, bármirõl kész tárgyalni a magyar kollégákkal
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!