Nagyvilág

2008.05.05. 09:28

Ungvári lap a vereckei emlékművekről

<p>Államfői beleegyezéssel szítja a Vereckei-hágóért folytatott "ütközet" hevességét Kárpátalja megye első embere – idézi az egyik nagy példányszámú ungvári lap cikkíróját a Karpatinfo.net.</p>

Kárpátalja kormányzója felszította a Vereckei-hágóért folytatott "ütközet" hevességét, amikor rendeletben intézkedett a magyar honfoglalási emlékjel és az 1939-es ukrán fegyveres ellenállás, valamint a magyar fasiszta megszállás alóli 1944-es felszabadítás harcosainak állítandó emlékmű június 24-ére tervezett felavatásáról - írta hétvégi számában az ungvári Tribuna című közéleti-politikai lap.

Szerkesztőségi cikkében az újság nehezményezte, hogy Viktor Juscsenko ukrán elnök nem oszlatta el a kételyeket a kárpátaljai magyar emlékművekkel kapcsolatban. Ehelyett a magyar köztársasági elnökkel folytatott három tárgyalását követően április 25-i sajtókonferenciáján Juscsenko az ungvári lap idézete szerint kijelentette, hogy "a magyar emlékmű építése a hágón bennünket nem megaláz, hanem megerősít. A cikk utalt továbbá arra, hogy az elnök a vereckei emlékmű létesítése mellett az államfő támogatta a munkácsi turulszobor visszaállítását is, mert - mint újságírók előtt fogalmazott - "nem barbárok, hanem európai nemzet vagyunk".

A lap szerint az ilyen elnöki szavak hallatán világossá vált, hogy a kárpátaljai kormányzó a rendeletével nem csak a magyar államfő igyekezetének tett eleget, hanem az ukrán elnök akaratát is teljesítette. Jó lenne tudni, hogy tájékoztatta-e Juscsenkót a Viktor Baloga (korábbi kárpátaljai kormányzó) által vezetett elnöki hivatal arról, hogy a tervezett emlékműavatás az egyik moszkvai börtönben 1945. július 19-én elhunyt Augusztin Volosin kárpát-ukrán elnök halála évfordulójának előestéjére esik - olvasható az írásban.

Az újság örvendetesnek nevezte, hogy a magyar emlékművek állítása ellen a kárpátaljai "nemzeti-demokratikus erők" mellett nem csak Lemberg (Lviv), hanem Ternopil, Csernyivci, Ivano-Frankivszk és Voliny megyék is felemelték a szavukat. "Szomorú, hogy Kárpátalja szülöttei a hatalom kedvéért sárba tapossák történelmüket, és ehhez, sajnálatos módon, támogatásra lelnek az államfőnél" - vélekedett az ungvári lap.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!