Nagyvilág

2008.05.28. 08:50

Kína: kitelepítések az árvízveszélyes "földrengés-tavak" közeléből

<p>A kínai hatóságok majdnem 160 ezer embert telepítettek ki a földrengés sújtotta Szecsuan tartományban egy földcsuszamlások miatt kialakult, és árvízzel fenyegető tó környékéről - jelentette szerdán a kínai média.</p>

A több mint hatvanezer halottat követelő május 12-ei földrengés után 35 helyen alakultak ki tavak, amelyek közül 28-at tekintenek veszélyesnek a hatóságok.

Helyi idő szerint kedd éjfélre már 158 ezer embert telepítettek ki a földrengés epicentrumához közel eső Pejcsuan megyéből - közölte a China Daily című lap. A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy 1,3 millió embernek kell menekülnie, ha áttörik a Csiencsiang folyó vizét tóvá duzzasztó törmelék-gát, és a közelben fekvő településeken már meg is kezdték a gyakorlatozást a kitelepítésekre.

A hatóságok több mint hatszáz katonát és mérnököt vezényletek a Tangcsiasan tóhoz, hogy egy vízelvezető csatorna kialakításával akadályozzák meg az esetleges pusztító árvizet. A földcsuszamláskor kialakult gát 130 millió köbméternyi vizet tart vissza. A kialakult tó vízmagassága naponta két méterrel nő, és kedden már csak 23 méterrel volt a gát legalacsonyabban fekvő részétől - közölte egy helyi vízügyes.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint 67183 ember halt meg a földrengésben, míg az eltűntek száma 20790.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!