Nagyvilág

2008.05.01. 12:14

Eddig békés május 1-e Berlinben

<p>Berlin - A berlini rendőrség csütörtöki jelentése szerint a május 1-re virradó éjjel és hajnalon a korábbi évekhez képest lényegesen kevesebb rendbontás volt a német fővárosban.</p>

Eddig 20 megvadult demonstrálót vettek őrizetbe.

A szokásosnál nyugodtabban telt Berlinben a Munka Ünnepének előestéje. Csupán a német főváros egyik keleti kerületében, Prenzlauer Bergben volt kisebb összecsapás egy parkban demonstráló 800 fős csoport és az egyenruhások között. A rendőröket üvegekkel megdobáló fiataloknak csak egy hivatalos személyt sikerült megsebesíteniük: a randalírozók közül 20 embert őrizetbe vettek. A minicsata helyszínének közelében csütörtök hajnalban ismeretlenek két értékes autót felgyújtottak - jelentette egy berlini rádióállomás rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Az elmúlt évtizedek tapasztalatai szerint (1987 óta) a szélsőbalodali anarchisták május 1-én este, sötétedés után mérik össze erejüket a közrend képviselővel. A német rendőrség célja az összecsapások minimalizálása, hangsúlyozta a belügyi szenátus szóvivője csütörtökön. Május 1-én 4.700 civil és egyenruhás rendőr gondoskodik a Berlinben megrendezésre kerülő május 1-i programok nyugalmáról.

Németországban idén 75 esztendeje lett - Adolf Hitler hatalomra jutása után - hivatalosan is szabadnap a Munka Ünnepe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!