Nagyvilág

2008.04.10. 21:37

Nem vesz részt a tanzániai fáklya-ceremónián a kenyai Nobel-békedíjas nő

<p>A kínai kommunista hatóságok emberi jogi politikája elleni tiltakozásként Wangari Muta Maathai kenyai környezetvédő-, és politikusnő csütörtökön az AFP-nek nyilatkozva bejelentette: a tervezettel ellentétben nem vesz részt az olimpiai láng földkörüli útjának hétvégi, tanzániai szakaszára tervezett ünnepségen.</p>

A környezetvédő nő, a kenyai parlament képviselője Wangari MaathaiTanzánia régi fővárosában, az ország gazdasági központjának számító Dar es-Salaamból telefonon erősítette meg a francia hírügynökség munkatársának, hogy nem vesz részt a hétvégén, a városban tartott fáklya-ceremónián.

Indoklásul azt mondta az AFP-nek, hogy így kívánja kifejezni együttérzését a kínai kommunista kormány hatalma által elnyomott kínai, tibeti, burmai és darfúri emberekkel.

Dr. Maathainak 2004-ben, az afrikai nők közül elsőként ítélték oda a Nobel-békedíjat a "fenntartható fejlődéshez, demokráciához és békéhez" való hozzájárulása" címén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!