Nagyvilág

2008.03.10. 21:24

Osztrák turistákat rabolt el az al-Kaida

<p>Az al-Kaida észak-afrikai ágának szóvivője bejelentette, hogy ők rabolták el azt a két osztrák turistát, akik még február közepén tűntek el Tunéziában - közölte a BBC brit közszolgálati média internetes oldalán hétfőn.</p>

A férfi azt állította, hasonló sors vár minden Tunéziába látogató nyugati turistára. "A mudzsahedin karja bárhol utolér Tunézia területén" - mondta a szervezet szóvivője al-Dzsazíra televíziónak eljuttatott üzenetben.

A szóvivő szerint február 22-én kapták el az osztrák párt, akikről azt is mondta, hogy jó egyészségi állapotban vannak. A férfi figyelmeztette a nyugati turistákat, hogy a tunéziai hatóságok nem fogják tudni megvédeni őket, a mudzsahedin mozgalom karja ugyanis mindenhová elér az észak-afrikai országban. Állítása szerint a nyugati utazókat azért büntetik, mert országaik támogatják az izraeli katonai csapásokat a Gázai-övezetben.

Az osztrák külügyminisztérium szerint két osztrák állampolgár tűnt el Tunéziában február közepén. Az osztrák hatóságok annyit közöltek, hogy egy 51 éves férfiról és egy 40 éves nőről van szó.

A magyar külügyminisztérium általános javaslata egyébként az, hogy "a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokba, illetve térségekbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, kerüljék a tömegdemonstrációk helyszíneit". A minisztérium honlapja szerint Tunéziaterrorfenyegetettsége folyamatos, bár jobb a helyzet, mint a térség többi országában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!